‘’Vertrouwen op het materiaal is alles’’

19 juli 2017
Topatletiek Vorige

Frank Jol is voor velen een onbekende naam maar speelt een cruciale rol voor de para-atleten die deze dagen zoveel mogelijk medailles proberen te veroveren in Londen. Naast het bekijken van wedstrijden en het opereren aan de zijlijn komt Jol  pas echt in actie als er zich problemen met het materiaal voordoen. Dat dit constant zorgt voor unieke situaties geeft hij zelf aan; ‘’Iedereen heeft individueel zijn aanpassingen voor zijn eigen problemen, de kracht zit ook in deze oplossingen waarbij niets gelijk is’’.  

Dit toernooi is voor de prothesemaker / materiaalman, gelukkig, tot nu toe nog vrij rustig. ‘’We hebben twee kleine issues gehad. Een kleine koker aanpassing van Fleur en een blade wissel van Ronald maar dat is het dan ook’’.  In het dagelijks leven draagt Jol met zijn bedrijf, OIM Aktief, zorg voor de orthopedische voorzieningen van actieve gebruikers en topsporters. Tot slot is Jol zeer positief over de Nederlandse atleten en hun materiaal. ‘’Je moet het op eigen kracht doen maar met dit materiaal lopen we wel vooraan in de wedstrijden’’ aldus een opgetogen prothesemaker en materiaalman die de Nederlandse ploeg dit toernooi al een aantal medailles zag veroveren.  Hieronder twee mooie zilveren plakken voor verspringers Ronald Hertog en Marlène van Gansewinkel!

 

"Met het materiaal zit het wel goed"

Voor Ronald Hertog begint het bijna te wennen om na een verspringfinale met de zilveren medaille te staan. Net als afgelopen maandag in Londen overkwam hem dit ook tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat het geen kwestie van pure herhaling is, geeft Hertog zelf al aan; ‘’Het is millimeterwerk, je raakt hem of je bent te laat’’. Zelfs na al die jaren van presteren op het hoogste niveau blijft het materiaal een onmisbare factor. ‘’ Het angstgevoel van een nare ervaring waarbij een blade doormidden brak, begint nu pas weer op te lossen’’. Hopelijk voor Hertog verdwijnt dit gevoel snel weer helemaal en zien we hem in de toekomst weer vliegen tijdens hele verre sprongen.

De andere Nederlandse inbreng bij het verspringen kwam van niemand minder dan Marlène van Gansewinkel. Afgelopen zaterdag wist zij met een mooie sprong van 5.29 meter beslag te leggen op de zilveren plak.  Net als Hertog beaamt ook zij dat het materiaal en de precisie hiervan een grote rol spelen; ‘’De kunst zit hem puur in de centimeters hoe je je voet plaatst en je buikspieren aanspant’’. Zoals Frank Jol eerder al aangaf zit het met het materiaal van de Nederlandse ploeg dus wel goed. Van Gansewinkel pakt dan ook vooral haar leermomenten door te kijken naar haar collega’s; ‘’Van goede concurrenten kan ik alleen maar leren!’’.  

Het is voor de Nederlandse delegatie te hopen dat ook de laatste dagen van de WK Para-Atletiek in Londen probleemloos verlopen. Een geruststellende gedachten zal ongetwijfeld zijn dat Frank Jol en zijn collega’s direct klaarstaan mocht het ergens onverhoopt toch mislopen. De focus van de atleten ligt bij datgene waar zij dat het liefste hebben; De atletiek!

 

Foto’s: Helene Wiesenhaan

Meer informatie over OIM Aktief of ben je benieuwd naar de werkwijze van Frank Jol? Check www.oimaktief.nl voor meer informatie.

WK