AA Drink NK Atletiek dag 1: Koppelaar evenaart nationaal record

22 februari 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De eerste dag van de AA Drink NK Atletiek zorgde voor negen (nieuwe) Nederlands kampioenen. Zo waren er spannende finales 60 meter met 2x een onder 20 record, was er een spectaculaire titanenstrijd op het polsstokhoogspringen tussen Menno Vloon en Rutger Koppelaar en verdedigde CTS GROUP talent Robin van Riel zijn titel op de 1500 meter.

Evenaring Nederlands record polsstokhoogspringen

Dat het een spannende finale polsstokhoogspringen zou worden, daar konden we eigenlijk wel vanuit gaan. Regerend Nederlands kampioen Menno Vloon en ranglijstaanvoerder Rutger Koppelaar zouden het elkaar lastig gaan maken. Koppelaar zat vanaf het begin gelijk goed in de wedstrijd. Beiden atleten lieten de lat op de 5,80 meter leggen. Vloon deed een hele goede poging, maar haalde het niet. Koppelaar wist de 5,80 meter ook niet te overbruggen, maar had met zijn poging over de 5,75 meter al een evenaring van het nationale record op zak. Het brons ging naar Léon Mak met een sprong over de 5,10 meter.

Goud voor AV Impala

Bij de finale hoogspringen was de atleet van AV Impala, Douwe Amels, de gedoodverfde favoriet. Met een persoonlijk record van 2,28 meter was het uitkijken naar zijn sprongen. Op een hoogte van 2,05 meter waren er nog drie atleten in de wedstrijd, die het eremetaal zouden gaan verdelen. Met een sprong over 2,05 meter ging het brons naar Marius Wouters van Hellas Utrecht. Sven van Merode deed nog een poging op 2,20 meter maar strandde uiteindelijk met 2,10 meter op plek 2. De winst ging naar Douwe Amels met een sprong over 2,15 meter.

Yoro Nederlands kampioen verspringen

Met vijf atleten over de zes meter was het een spannende ontknoping bij het verspringen voor vrouwen. Tara Yoro wist in haar derde poging tot 6,19 meter te komen, wat uiteindelijk genoeg bleek te zijn voor de overwinning. Zevenkampster Anouk Vetter pakte het zilver met 6,11 meter en het brons was er voor Pauline Hondema van AV Lycurgus (6,03 meter).

Van Riel verdedigd titel op de 1500 meter

Na een zeer tactische race wist CTS GROUP talent Robin van Riel zijn nationale titel op de 1500 meter te verdedigen. Op 100 meter voor de finish zette van Riel zijn versnelling in, waar de concurrenten niet tegen op konden. Zijn winnende tijd? 3:50,53! Jaap Gerben Vellinga en Jelmar van der Linden gingen er met het zilver en brons vandoor.

Schilder verslaat Boekelman in de finale kogelstoten

In haar laatste poging wist Melissa Boekelman nog één flinke uithaal te maken met de kogel naar 17.39 meter. Echter kwam Boekelman slechts 22 centimeter te kort om Jessica Schilder van de overwinning te houden. In de vijfde poging kwam Schilder tot 17,61 meter waarmee zij zich Nederlands indoor kampioen kogelstoten mag noemen. Het brons ging naar de atlete van Ciko’66, Benthe König.

Outdoor en indoor titel voor Britt Ummels

De favoriet op de 1500 meter, Britt Ummels, wist het goud veilig te stellen. Afgelopen zomer was de nationale titel op de 1500 meter in Den Haag ook al voor Ummels. Lotte Krause kwam nog dichtbij, maar moest genoegen nemen met het zilver. Ummels en Krause finishten in respectievelijk 4:24,69 en 4:25,57. Jeske van Kampen zat hier op haar buurt ook weer vlak achter en pakte met 4:25,99 het brons.

Fabian Florant pakt zijn laatste hinkstap indoor titel

Favoriet voor de titel, Fabian Florant, zette vanaf poging één zijn stempel op de wedstrijd hinkstapspringen. Met 15,36 meter wist hij zijn laatste indoor titel op het hinkstapspringen te bemachtigen. Florant gaf aan dat dit zijn laatste deelname aan de Nederlandse kampioenschappen indoor zou zijn. We hopen hem komende zomer tijdens de NK Atletiek, bij zijn club Haag Atletiek, nog één keer in actie te zien. Tarik Tahiri van Rotterdam Atletiek eindigde als tweede in de wedstrijd met 14,79 meter. Het brons gaat naar de atleet van AV Lycurgus, Thomas Ticheloven.

Van Gool maakt favorietenrol waar

Joris van Gool, voor wie de WK indoor rood omcirkeld in de agenda stond, is in zijn beste vorm ooit. Begin februari wist van Gool het nationale record op de 60 meter sprint te verbeteren naar 6.59 sec. In de finale 60 meter op de Nederlandse kampioenschappen wist niemand van Gool weg te houden van de overwinning. In een tijd van 6.62 sec. loopt van Gool niet alleen een hele sterke finale, maar prolongeert hij ook nog eens zijn nationale titel. Het zilver ging naar de verrassend snelle Raphael Bouju, lid van het CTS GROUP talententeam. Bouju loopt bovendien met een tijd van 6.70 sec. een nationaal record onder 20. Het brons ging naar Hensley Paulina in 6.72 sec.

N'ketia Seedo loopt nieuw nationaal record onder 20

In de finale 60 meter voor vrouwen was de spanning ongekend hoog. N'ketia Seedo kwam als eerste over de finish in een nieuw nationaal record onder 20 en een zesde plek allertijden. Naomi Sedney en Nadine Visser zaten daar vlak achter met respectievelijk 7.28 sec. en 7.30 sec.

Levi Vloet wint de series 60 meter met een blade

Na het succes van de eerste editie stond ook dit jaar een 60 meter voor para-atleten met een blade op het programma. De winst ging naar de atleet van Nijmegen Atletiek, Levi Vloet. CTS GROUP talent Olivier Hendriks finishte als tweede en Ronald Hertog als derde in respectievelijk 7.85 sec. en 7.89 sec.

CTS Group Talententeam 2020

Vandaag werden de zes atleten van het CTS GROUP Talententeam 2020 bekend gemaakt. In 2020 verwelkomt het CTS GROUP Talententeam twee nieuwe gezichten, twee jonge talenten met potentie voor de toekomst: Rick van Riel en Olivier Hendriks. Met Jorinde van Klinken, Alida van Daalen, Robin van Riel en Raphael Bouju maakt dit het team voor 2020 compleet.

Yvonne Hak lid van verdienste

Tijdens de AA Drink NK Atletiek 2020 heeft oud-atlete Yvonne Hak uit handen van Esther Akihary het lidmaatschap van verdienste van de Atletiekunie in ontvangst genomen.

Bekijk hier de foto’s van dag 1.

Fotografie: Erik van Leeuwen

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK