AA Drink NK Atletiek dag 2: Pluim pakt EK limiet polsstokhoogspringen

23 februari 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De tweede dag van de AA Drink NK Atletiek zorgde voor vijftien (nieuwe) Nederlands kampioenen. Zo waren er spannende finales 60 meter horden, was er een spectaculaire strijd op het hoogspringen tussen Jeanelle Scheper en Britt Weerman en sprong Femke Pluim de limiet voor de EK Atletiek.

Britt Weerman evenaart Nederlands indoor record, Scheper Nederlands kampioen

Op voorhand beloofde de finale hoogspringen van de vrouwen een spannende wedstrijd te worden. De top negen bij het hoogspringen voor vrouwen springt namelijk allemaal over de 1.80 meter of hoger. Tijdens de warming-up was het helaas Manon Schoop die vanwege een blessure de wedstrijd moest staken. Op 1,82 meter werd het verschil gemaakt en bleven er slechts twee atletes over in de wedstrijd: Jeanelle Scheper en Britt Weerman. Weerman, die de limiet voor de EK onder 18 jaar al op zak had, zat goed in de wedstrijd. Zij wist het publiek (en zichzelf) te verbazen door over de 1,88 meter te springen. Hiermee evenaarde de pas 16-jarige Weerman het Nederlandse indoor record onder 20 jaar. Jeanelle Scheper, afkomstig uit St. Lucia, liet het publiek een prachtige sprong over de 1,90 meter zien, waarmee de nationale titel voor haar was. Scheper liet de lat nog op 1,96 meter leggen, wat de limiet voor de Olympische Spelen zou betekenen, maar dit zat er vandaag helaas nog niet in. Het brons ging naar de atlete van Haag Atletiek, Glenka Antonia, met een sprong over 1,78 meter.

Visser pakt zesde titel op rij

Nadine Visser zou dit weekend voor de zesde keer op rij op jacht gaan naar de nationale titel op de 60 meter horden. Sinds 2015 wist zij deze titel al te veroveren. Eefje Boons wist vaak het dichtste bij Visser in de buurt te komen, maar wist de finish niet te bereiken. Visser pakte haar zesde titel op rij en deed dit 1/100ste sneller dan vorig jaar: 8.06 sec. Het was uiteindelijk het jonge talent Zoë Sedney die met een verbetering van het nationale record onder 20 jaar als tweede finishte. Met 8.18 sec. verbeterde Sedney het record dat al in haar handen was. Zevenkampster Anouk Vetter veroverde het brons in 8.46 sec.

Van der Schaaf wint battle tussen Phanos atleten

Bij de mannen 60 meter horden zou de nationale titelstrijd gaan tussen de atleten van Phanos: Koen Smet en Liam van der Schaaf. Koen Smet, die al vele titels op zak heeft moest dit keer zijn meerdere erkennen in clubgenoot Liam van der Schaaf. Van der Schaaf finishte in een tijd van 7.85 sec. Smet zat hier vlak achter met 7.89 sec. Paul Groen pakte verrassend het brons in een tijd van 8.18 sec.

Adigida en de Witte prolongeren titel op de 200 meter

Lisanne de Witte, bronzen medaillist op de 400 meter EK indoor en EK outdoor, zagen we net als vorig jaar in actie op de 200 meter. Dat het met haar snelheid wel goed zit liet ze wederom zien door opnieuw de specialisten op de 200 meter te verslaan. Kadene Vasell, die tien jaar geleden haar eerste titel op de 200 meter wist te bemachtigen, maakte het nog spannend maar kwam slechts 5/100ste tekort. De Witte en Vasell finishten in respectievelijk 23.86 sec. en 23.91 sec. Het brons ging naar Leonie van Vliet van Groningen Atletiek die in 24.15 sec. finishte.

Onyema Adigida was oppermachtig in de finale bij de mannen. Adigida soleerde naar een razendsnelle 20.90 sec. Hiermee bleef hij zijn concurrenten ruim één seconde voor. Sawa Bezelev en Victor Strijbis finishten als tweede en derde in respectievelijk 22.23 sec. en 22.27 sec.

Pluim is terug!

Het was niet voor het eerst dit weekend, maar ook het polsstokhoogspringen mondde uit in een tweestrijd. Vooraf mochten we spreken van de battle tussen Killiana Heymans en Femke Pluim. Femke Pluim wist zich op 4,35 meter al te verzekeren van het goud doordat zij deze hoogte als enige wist te behalen. Ze deed er vervolgens nog een schepje bovenop door ook de limiet voor de EK in Parijs te behalen met een miraculeuze en geslaagde poging op 4,45 meter. Killiana Heymans bleef steken op 4,25 meter en moest daardoor genoegen nemen met het zilver. Achter haar woedde er nog een spannende strijd om het brons waarbij Marijke Wijnmalen en Fleur van der Linden beide aan het langste eind trokken met een gedeelde derde plaats.

Klaver verslaat Bol, podium mannen allemaal onder de 47 seconden

Ondanks de afwezigheid van Lisanne de Witte op de 400 meter, was het niveau hoog in de finale voor vrouwen. Lieke Klaver opende de wedstrijd sterk en gaf dit niet meer weg. Femke Bol, die bekend staat om haar sterke laatste stuk, wist Klaver niet meer in te halen. De winnende tijd? Een sterke 52.45 sec., wat tevens een nieuw persoonlijk record is voor Klaver (en slechts 1/10e boven de EK limiet). Bol finishte als tweede in een tijd van 52.78 sec. Eveline Saalberg liep haar snelste race ooit en finishte in 53.65 sec. als derde.

De mannen race over 400 meter was er eentje die tot het laatste moment spannend bleef. Tony van Diepen, Jochem Dobber en Terrence Agard gaven geen terrein op elkaar toe. Dobber die vanaf het begin af aan op kop liep werd op de laatste 50 meter voorbij gelopen door Van Diepen die er met de winst vandoor ging. Ook Agard wist op de finishlijn Dobber voorbij te gaan en finishte als tweede. Van Diepen won de race in 46.44 sec, Agard liep 46.84 sec en Dobber 46.85 sec. Drie man onder de 47 seconden legt de verwachtingen hoog voor de 4x400 meter mannenploeg.

Britt Ummels pakt de dubbel

Julia van Velthoven en Britt Ummels gingen de strijd met elkaar aan op de 3000 meter. Van Velthoven wilde de wedstrijd hardmaken in de hoop dat Ummels, die gisteren ook de 1500m won, dit nog in de benen zou voelen. Echter wist Ummels in een sprint op de laatste 100 meter toch de titel in de wacht te slepen. Julia van Velthoven moest dus genoegen nemen met het zilver terwijl Lotte Krause met het brons naar huis ging.

Bij de mannen was de wedstrijd op de 3000 meter niet heel veel anders dan bij de vrouwen. Het werd een strijd tussen Noah Schutte en titelverdediger Mike Foppen. Langzaam maar zeker voerde Foppen het tempo steeds verder op in een poging zijn achtervolger te kraken. Uiteindelijk wist hij in de laatste rondes een klein gaatje te slaan wat niet meer dichtgelopen werd. Stan Niesten wist zich te verzekeren van het brons.

Apeldoornse atlete wint goud op hinkstapspringen

Het hinkstapspringen, een onderdeel dat toch onvoorspelbaar genoemd mag worden, maakte dat ook vandaag weer waar. De vrouwen maakten er een spannende en verrassende strijd van. Met maar liefst vijf dames over de 12 meter was het niveau dit jaar meer dan behoorlijk. Thuisatlete Daniëlle Spek wist uit te halen met een afstand van 12,65 meter. Dit leverde haar niet alleen een nieuw PR op maar ook het goud. Meruska Eduarda wist in haar laatste poging het zilver in de wacht te slepen met slechts 2 centimeter verschil op Louise Taatgen.

Spannende ontknoping verspringen mannen

Het was een van de laatste nummers van de dag maar in deze wedstrijd zat ook daadwerkelijk het venijn hem in de staart. In de laatste ronde ging zo’n beetje het gehele podium nog op z’n kop. Jan Janssen sprong zich in eerste instantie naar het brons met 7,18 meter en nam deze over van Antonny Ediagbonya. De atleet van Ciko’66 mocht echter direct na hem in actie komen en ging vrolijk door met het verzorgen van een knotsgek einde van de wedstrijd. Vorig weekend sprong hij al in een gigantisch PR naar het goud bij de U20 junioren maar vandaag deed hij er nog een schepje bovenop. Met een uithaal van 7,33 meter vloog hij naar het goud. Boeldak en Jansons hadden in hun laatste poging geen antwoord meer op deze uithaal waardoor zij met respectievelijk het zilver en brons naar huis gingen.

Mattijs Mols wint het kogelstoten

Hij had dit seizoen al ver gestoten maar om hem al als onbetwiste titelfavoriet aan te wijzen ging misschien wat ver, maar niets is minder waar. Mattijs Mols haalde flink uit met een afstand van 18.80 meter en deed daarmee een schepje bovenop zijn PR. Titelverdediger Patrick Cronie moest daardoor met een afstand van 18,71 meter genoegen nemen met het zilver. Sven Poelmann wist zich met 17,09 meter uit zijn eerste poging al te verzekeren van het brons.

Voorrips en Lobles winnen 800 meter

Suzanne Voorrips zou alles op alles zetten om haar indoor titel op de 800 meter te verdedigen. Met Sanne Wolters-Verstegen op de startlijst wist Voorrips dat dit een mooie uitdaging zou worden. Beide atleten waren aan elkaar gewaagd in de finale over 800 meter. Voorrips bleek op het laatste stuk toch sterker te zijn dan Wolters-Verstegen en mag zich opnieuw Nederlands indoor kampioen noemen. Het brons ging naar Marissa Damink die vlak achter Wolters-Verstegen finishte in een tijd van 2:08,60.

Wanneer Djoao Lobles aan de start staat, dan is spektakel gegarandeerd. Vorig weekend verbrak Lobles tijdens de NK Atletiek U20 het nationale record op de 400 meter. Dit weekend stond Lobles aan de start voor de 800 meter. Maarten Plaum leek er met de winst vandoor te gaan totdat Lobles zijn turbo aanzette en vlak voor de finish Plaum voorbij snelde. Lobles en Plaum finishten in respectievelijk 1:50,23 en 1:50,33. Ludo van Nieuwenhuizen neemt het brons mee naar AAC.

Marjan Olyslager en Jaap van der Plaat ontvangen European Athletics Awards

Er werden vandaag door de Atletiekunie ook twee European Athletics Awards uitgereikt. Jaap van der Plaat, al meer dan 35 jaar actief in het polsstokspringen en coach van toppers en talenten, ontving de European Athletics Coaching Award. Hij werd overvallen op de tribune tijdens de warming-up van het polsstokhoogspringen voor vrouwen, waar de door Jaap gecoachte Kiliana Heymans als tweede zou eindigen. De toekenning van deze award kan gezien worden als een oeuvre-prijs voor Jaap zijn lange staat van dienst in de atletieksport.
 
 
Marjan Olyslager ontving uit handen van bestuurslid Cees Goosen de European Athletics Women’s Leadership Award. Deze tweejaarlijkse prijs onderscheidt vrouwen met bijzondere prestaties op en om de atletiekbaan. Marjan heeft een lange sportieve erelijst, maar geniet tevens een enorm trackrecord op organisatorisch en coachend vlak. Door haar kennis, ervaring en overtuigingskracht en op basis van authentieke kwaliteiten krijgt ze veel respect en aanzien zonder zelf nadrukkelijk op de voorgrond te (willen) treden. Met recht komt de Women’s Leadership Award terecht bij Marjan Olyslager.
 

Bekijk hier de foto’s van dag 2.

Fotografie: Erik van Leeuwen

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK