Abdi Nageeye wint marathon van Rotterdam, ook Brinkman sensationeel

10 april 2022
Topatletiek Vorige

Tijdens de 41e editie van de NN Marathon Rotterdam heeft Abdi Nageeye vandaag zijn eigen Nederlandse record aangescherpt en een historische overwinning veiliggesteld: het record staat nu op 2:04:56.

Nageeye versloeg in de laatste meters de Ethiopiër Leul Gebreselassie. Hij verbeterde tevens zijn eigen nationaal record, dat sinds Rotterdam 2019, op 2.06.17 stond. Abdi Nageeye is daarmee de eerste Nederlandse winnaar in de geschiedenis van de NN Marathon Rotterdam.

Abdi Nageeye: “Ik ging erin geloven rond kilometer 35. De benen voelden goed. Ik dacht: jij gaat mij er niet uitsprinten, ik had zoveel vertrouwen. Mijn benen zijn nooit in de verzuring gekomen. Het is echt een droom die uitkomt.”

Björn Koreman eindigde als negende in 2.10.32. De Brabantse atleet verbeterde daarmee zijn persoonlijk record maar kwam een halve minuut tekort voor de limiet voor de WK atletiek deze zomer in Eugene (2.10.00). Hij voldeed wel ruim aan de limiet voor de EK in München (2.12.30). Richard Douma liep, ondanks een inzinking in de slotfase, een tijd van 2.12.21 bij zijn debuut. De voormalig middenafstandloper plaatste zich daarmee evenals Koreman voor de EK in München.

Nienke Brinkman wordt sensationeel tweede en verbetert het Nederlands record

Bij de vrouwen werd Nienke Brinkman sensationeel tweede. Ook zij wist het nationaal record te verbeteren, door in 2.22.51 te finishen. Het oude record was in handen van Lornah Kiplagat, die in 2003 in New York een tijd van 2.23.43 neerzette.

Nienke Brinkman begon pas tijdens de eerste lockdown in 2020 met hardlopen in de hoop wat stress te verlichten. Waar ze in haar jongere jaren opviel vanwege haar hockeytalent, ontdekte ze tijdens de lockdown haar passie voor hardlopen. Ze liep de TCS Amsterdam Marathon virtueel en verraste met een tijd van 2:39. Naast een overwinning in Zermatt tijdens een trailrun en een 2:26:34 in Valencia in 2021 mag Brinkman zich nu ook de snelste Nederlandse ooit noemen op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.

“Dit had ik niet verwacht. We gingen weg op nationaal recordtempo, maar ik had de laatste dagen wel twijfels. Ik had gelukkig geweldige hazen. Het is echt een droom. Sport is belangrijk in mijn leven en ik wil daar volle bak voor gaan.”


 

Foto credits: Lars van Hoeven / NN Running Team