Adigida trots op zijn plek in de geschiedenisboeken

17 juli 2018
Toernooien Vorige

Onyema Adigida ging zonder verwachtingen naar het WK u20 in Tampere. Hij kwam terug met een nationaal record op de 200 meter, maar plaatste zich niet voor de finale op die afstand. Kwam dat door een loszittende veter?

Op de foto die Adigida na de race plaatste op Instagram was het duidelijk te zien. Tijdens de halve finale van de 200 meter, afgelopen donderdag, zat de veter van zijn linkerschoen los. “Ik merkte het tijdens het lopen”, zegt Adigida. “Ik voelde de veter tegen mijn enkel tikken. Toen ik de bocht uitkwam had ik echt het idee dat mijn schoen uit zou vliegen.” Dat gebeurde gelukkig niet. Maar de sprinter uit Amstelveen stelde zichzelf wel teleur door 21.10 te lopen. Daarmee haalde hij net niet de finale. “Hoe het ook kwam, het was niet goed genoeg. Ik had gewoon veel harder gekund. Die tijd viel dus tegen. Mijn start was echt goed en de bocht ging ook lekker. Ik heb het vooral laten liggen in de laatste honderd meter.”

Een WK met ups en downs

Daarmee was het een toernooi met ups en downs voor Adigida. Want een paar uur eerder verbrak hij het Nederlands record in zijn leeftijdscategorie, door 21.04 te lopen in de series. En dat na een voorbereiding die verre van ideaal was. “Door een ontsteking aan mijn knie kon ik pas een week voor het WK weer volledig trainen. Daarnaast kreeg ik ook nog koorts. Het zorgde ervoor dat ik vooraf geen tijd of plaats in mijn hoofd had. Ik wilde vooral goed en pijnvrij lopen. Nadat ik die 21.04 liep, had ik het idee dat het nog beter kon. Met het record ben ik helemaal niet bezig geweest. Ik was dan ook erg verrast toen ik het op het bord zag staan.”

Blij met mijn record

Uiteraard zorgden zijn races voor een dubbel gevoel. Maar waar Adigida eerst met name baalde, is hij nu – een paar dagen later – vooral trots. Trots op zijn plek in de geschiedenisboeken. “Door mijn blessure is mijn seizoen anders verlopen dan ik wilde. Dan kan ik alleen maar blij zijn met het record en mijn negende plaats.”

Adigida landde maandagmiddag na een halve dag reizen met de Nederlandse ploeg op Schiphol. Zijn voornaamste les uit Finland? “Dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren. Ik had veel eerder in het seizoen moeten stoppen, toen ik knieklachten kreeg. Ik ben te lang doorgegaan en dat heeft invloed gehad op mijn WK.” En dan is er natuurlijk nog iets wat Adigida een volgende keer anders zou doen. “Een dubbele knoop leggen in mijn veter.”

 

Tekst: Reemt Borcherts
Foto: Erik van Leeuwen

 

   

WK