Alida van Daalen naar Buenos Aires voor Jeugd Olympische Spelen

19 juli 2018
Toernooien Vorige

De derde zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen is van 6 tot en met 18 oktober 2018 in Buenos Aires. Talenten uit 206 landen in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, variërend per sport, doen in Argentinië mee.  Zo ook de 16 jarige Alida van Daalen, zij zal uitkomen op het onderdeel discuswerpen.

Alida beleefde begin deze maand al een succesvolle deelname op de EK onder achttien jaar in Györ. De Rotterdamse haalde daar het brons bij het kogelstoten. Een dag later was de kleur van de medaille nog mooier bij het discuswerpen: zilver.

In juli 2017 was Alida eveneens één van de uitblinkers tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival, waar ze verrassend goud én zilver won in een ijzersterk deelnemersveld. ‘Wat goed is komt snel,' zei chef de mission Pieter van den Hoogenband toen over haar. Dat geldt zeker voor Alida, die in juni 2018 met overmacht tweevoudig Nederlands Kampioen kogelstoten en discuswerpen werd bij de junioren. Dat is niet het enige: Alida werd ook al vierde bij het discuswerpen op het NK voor senioren, als B-juniore van 'nog maar' 16 jaar.

Het talent heeft ze overigens niet van een vreemde; ze is de dochter van tienvoudig Nederlands kampioen discuswerpen Jacqueline Goormachtigh, die tevens haar trainer is.

Jeugd Olympische Spelen

Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. De eerste zomereditie vond in 2010 in Singapore plaats, en nu is Buenos Aires gastheer van de zomerspelen van 2018.  Het evenement richt zich op toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. Bij de eerste Jeugd Olympische Spelen, in Singapore in 2010, stonden 26 takken van sport op het programma voor de verwachte 3.600 sporters en 800 officials. Bijzonder is dat er vier teamsporten op het programma stonden. De deelnemende NOC’s mogen aan maximaal één jongens- en één meisjesteamcompetitie deelnemen. Het maximumaantal individuele sporters dat naast de beide teams kan worden uitgezonden, is zeventig. 

Stimulans voor jonge talenten

NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als een opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van deze ploeg. Door uitzending van een team naar de Jeugd Olympische Spelen stelt NOC*NSF zich ten doel:

  • jonge talenten de gelegenheid te bieden zich op het hoogste internationale niveau te meten met leeftijdgenoten
  • jonge talenten en aankomende topsporters bekend te maken met de (Jeugd) Olympische Spelen en de beoefening van topsport op een verantwoorde manier
  • internationaal toonaangevende opleidingsprogramma’s voor talenten in de deelnemende sporten te ontwikkelen


Check de eventwebsite voor meer informatie over de Youth Olympic Games. 


Foto: Coen Schilderman (EK u18, Györ, 2018)