Alleen vrouwen op voorlopig laatste Europacup meerkamp

04 juli 2019
Topatletiek Vorige

De meerkampvrouwen gaan in het Oekraïense Lutsk op zoek naar een mooi puntentotaal. Doordat het voorlopig de laatste Europacup is, staat er niets op het spel. Er is dan ook gekozen om geen mannenploeg af te vaardigen, aangezien de beste meerkampers of meedoen aan het EK-23 (Rik Taam, Rody de Wolff, Rafael Raap) het NK (Eelco Sintnicolaas) of in voorbereiding zijn op het WK (Pieter Braun).  De vrouwen kunnen bijna niet meer aan elkaar gewaagd zijn. We nemen ze 1 voor 1 met u door.

Marijke Esselink mentaal sterker dan ooit

Marijke Esselink heeft van de vier vrouwen de grootste internationale ervaring, getuige haar twee deelnames aan het wk-20.  De atlete van AVA '70 keerde dit seizoen terug naar haar oude trainer Honza Valenta en die stap legde haar geen windeieren. In het Italiaanse Lana resulteerde dat in een nieuw pr van 5646 punten. Een score die er vorig jaar al inzat, maar er toen nog niet uitkwam. Esselink heeft vooral op het mentale vlak stappen gemaakt en moet naar eigen zeggen nog meer durven op de afsluitende 800 meter. Met de nu al profetische woorden ‘als de horden goed gaat, dan gaat de hele meerkamp vaak goed, hopen we voor Esselink op een goed begin in Lutsk.

Bezoek aan osteopaat doet wonderen voor Anne van de Wiel

Anne van de Wiel staat voor de tweede keer aan de start van de Europacup en scoorde in Lana precies evenveel punten als Esselink. Een gigantisch pr (was 5287, nu 5646) maar wel een logische stap na het uitstekende indoorseizoen dat ze heeft gedraaid. Het enige dat in Lana achterbleef bij de verwachtingen was het speerwerpen. Van de Wiel moest de Pinkerstermeerkamp in Amstelveen uit voorzorg vroegtijdig staken, maar de klachten aan het schaambeen bleven. Een drukpijn die doorstraalde naar lies en hamstring maakte dat ze tien dagen aangepast moest trainen. Een bezoek aan de osteopaat deed wonderen, want de klachten zijn zo goed als volledig verdwenen. Het maakt dat Van de Wiel met vertrouwen in Lutsk aan de start staat.

Myke van de Wiel doet het voor niets minder dan een pr

Myke van de Wiel maakte zich in Amstelveen nog zorgen om deelname aan deze wedstrijd. Niet geheel ten onrechte, aangezien Manon Schoop daar meer punten scoorde dan de Nederlands Kampioene. Schoop start echter bij het EK-23 waardoor Van de Wiel alsnog haar debuut kan maken in de Europacup. Met tweelingzus Anne traint Myke sinds dit seizoen bij Ingmar Vos, een trainer die ze omschrijft als ‘directe trainer die alles voor ons doet en overheeft’. Klachten aan beide liezen en enkel maakten dat de progressie in het indoorseizoen voor de buitenwereld nog wat moeilijker te zien was. Tel daarbij op de mysterieuze buikklachten die eens in de zoveel weken een aanslag op het lichaam plegen en je hebt tal van argumenten waarom het pr op de meerkamp nog niet is verbeterd. In Lana strandde ze op 12 punten, vooral door minder hoogspringen en speerwerpen. Hoogspringen is het onderdeel waar de laatste weken de meeste aandacht aan is besteed. Van de Wiel staat weer met vertrouwen op de aanloop en zal teleurgesteld zijn als ze Lutsk niet met een meerkamp pr verlaat.

Michelle Oud hoopt op uitschieter

Michelle Oud is met haar 22 jaar de nestor van de ploeg en ook de meest ervaren atlete als het gaat om deelname aan de Europacup. Bij haar derde start hoopt ze op een uitschieter. Een uitschieter die er in Oyonnax nog niet kwam, maar een super stabiele meerkamp leverde haar wel een nieuw persoonlijk record op (5569punten). Door een knieblessure, die tijdens het indoorseizoen weer opspeelde, duurde het wat langer voordat Oud volle bak kon trainen. Het maakt de score in Oyonnax des te indrukwekkender. De losse wedstrijden die ze daarna afwerkten toonden het beeld van wat we in de meerkamp ook zagen. Stabiliteit. Toch kunnen meerkampers vaak wat extra in de meerkamp en met die wetenschap behoort een pr zeker tot de mogelijkheden. Door de kleine verschillen onderling is het daarnaast meteen een goed graadmeter richting het NK, waar ze alle vier mee zullen strijden om de medailles.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto's: Coen Schilderman en Erik van Leeuwen