Anouk Vetter: "Medaille komt naast de gouden plak van Amsterdam te hangen"

20 september 2017
Topatletiek Vorige

Het is weer bijna weer voorbij, die mooie atletiekzomer. Maar nog niet helemaal! De komende weken blikken we terug op de hoogtepunten van de vijf belangrijkste internationale toernooien.

Deze week gaan we nader in op de WK Londen. Anouk Vetter ontpopte zich tot een van de blikvangers in Engeland, doordat zij een bronzen medaille won met de zevenkamp.

Als ik terugdenk aan Londen...

"Dan denk ik vooral aan dat enorme stadion en het sfeertje daar. Het zat vaak helemaal vol en wat voor geluid dat maakt en energie dat geeft...ongelooflijk. Bij het speerwerpen was mijn speer nog niet eens geland of ik hoorde het stadion al applaudisseren en schreeuwen. Volgens mij is dit wel een goeie, dacht ik toen."

Was je verrast door eindresultaat?

"Vooraf hoop je erop. Ik was in vorm, maar ik wist niet wat mijn niveau precies zou zijn. Na de eerste dag had ik een medaille uitgesloten. Gelukkig kon ik daarna een hele hoop goedmaken. Ik stond na het speerwerpen derde, maar heb toen niet gekeken naar het verschil. Pas een uur voordat we de bus ingingen voor de 800 meter, wist ik dat de voorsprong best groot was. Ik moest toen bijna huilen, mijn droom kwam zo dichtbij. Een beetje eng gevoel, maar ook wel gaaf."

Wat is het eerste wat je deed toen je thuis kwam?

"Taart eten. Ik ben dol op lekker eten en hou ervan om zelf taart te bakken. Toen ik thuis kwam stond er een enorme taart met een bronzen medaille. Die was dezelfde avond gelijk op."

Waar is je medaille nu?

"Hij komt naast mijn gouden plak te hangen van Amsterdam. In mijn woonkamer heb ik een ladder staan, die ik zelf in elkaar heb gezet. Daar hangen ook van die polaroid-fotootjes van mooie momenten. Van de Spelen, van Amsterdam en van familie. Mooi herinneringen, daar past deze ook wel tussen."

Wat je is belangrijkste les die je meeneemt uit deze zomer?

"Lastige vraag. Ik kan af en toe best wel aan mijzelf twijfelen. Ik was de week voor de meerkamp ook niet te genieten. Als er dan iets niet loopt, schiet ik in de stress. Dat moet ik meer loslaten en erop vertrouwen dat ik echt goed ben. Ik moet mij niet te druk maken als er een keer een training wat minder gaat. Inderdaad, dan kan ik terugvallen op deze medaille."

Welk cijfer geef jij je sportzomer?

"Wel hoog. Ik denk een 9. Ik heb twee goede meerkampen gedraaid. Het is geen 10, want ik heb een knieblessure gehad, waar ik nog steeds af en toe last nog van heb. Ik ben er wel goed mee omgegaan, maar het heeft wel invloed gehad op het voorseizoen. Van januari tot april heb ik amper kunnen springen."

Van welke andere atleet/atlete was je deze zomer het meest onder de indruk?

"Van mijn Belgische collega. Nafi Thiam. Ik heb in Londen best wat tijd met haar gespendeerd. Knap hoe ontspannen zij is, ondanks de druk die er vanuit België komt. Men gaat er vanuit dat 'ze het wel even doet' als olympisch kampioen. Maar ik zie geen stress bij haar, ook als een onderdeel niet zo goed gaat. Een heel prettig persoon, waar ik van kan leren."

Foto: Erik van Leeuwen

 

WK