ASICS NK Atletiek: dag 3

27 juli 2019
NK Atletiek Vorige

Op de derde dag van de ASICS NK Atletiek hoefde je geen minuut stil te zitten. Zo was er het gevecht bij het discuswerpen voor vrouwen, een verrassende kampioene op de 400 meter horden voor vrouwen en pakte Anouk Vetter haar tweede gouden medaille.
 

Corinne Nugter pakt haar zevende titel

Op het discuswerpen bij de vrouwen wordt de concurrentie onderling steeds groter door de opkomst van atletes als Jorinde van Klinken (Groningen Atletiek), Alida van Daalen (PAC Rotterdam) en Corinne Nugter (AV NOP). Corinne Nugter ging voor haar zevende Nederlandse titel maar de twee junioren konden daar wellicht een stokje voor steken. Alida van Daalen werd vorige week Europees Kampioen onder 20 jaar en Jorinde van Klinken heeft de WK-limiet (61,20 meter) al op zak. Na zes pogingen bleek Corinne Nugter vandaag te sterk voor de twee atletes van het CTS GROUP talententeam. Met een afstand van 58,02 meter verzekerde zij zich van het goud. Jorinde van Klinken pakte het zilver met 55,34 meter en vlak daarachter eindigde Alida van Daalen met 55,19 meter. Of de zevende nationale titel vanzelfsprekend was? “Ik ben nog steeds superblij. De concurrentie wordt steeds groter en ik weet dat Jorinde ook regelmatig uitschieters werpt, daarom bleef het tot de laatste poging spannend.”, aldus zevenvoudig Nederlands Kampioen Corinne Nugter.

​Eveline Saalberg verrassend Nederlands Kampioene

Op de 400 meter horden was Nora Ritzen (AV Unitas) favoriet voor de titel met een persoonlijk record van bijna twee seconden sneller dan de concurrenten. Eveline Saalberg (GVAC) verbaasde echter vriend en vijand door ruim twee seconden van haar persoonlijk record af te snoepen. Ze passeerde de finish na 58,86 seconden, hiermee kroonde zij zich tot Nederlands Kampioene 400 meter horden. Nora Ritzen (AV Unitas) werd net als vorig jaar tweede in een tijd van 59,51 seconden. Het brons was voor Cathelijn Peeters (Prins Hendrik) in 59,80 seconden.

Nick Smidt laat er geen gras over groeien

Topfavoriet Nick Smidt (AAC ’61), net twee weken terug (met zilveren medaille) van het Europees Kampioenschap onder 23 in Zweden, wilde graag opnieuw onder die 50 seconden barrière duiken. De klok stopte na 50,77 seconden, bijna drie seconden sneller dan de concurrentie. Geen 49 seconden, wel prolongeerde hij zijn Nederlandse titel. “Ik had het publiek graag een 49’er gegeven, maar ik ben superblij. Wat een sfeer hier in Den Haag!”, vertelde Nederlands Kampioen Nick Smidt kort na afloop. Alleskunner Pieter Braun (AV Sprint) ging naar huis met het zilver in 53,22 seconden en kort daarachter finishte Martijn Meijer (Prins Hendrik), evenals vorig jaar werd hij derde en pakte het brons in een tijd van 53,24 seconden.

Anouk Vetter wint, na het verspringen, opnieuw goud

Een behoorlijk sterk veld was er op het speerwerpen bij de vrouwen. Met vier atletes die al eens over de 50 meter wierpen, beloofde het een spannende finale te worden. Alleskunner Anouk Vetter (AV Sprint) liet haar speer landen na 55,20 meter, hiermee verzekerde zij zich van de Nederlandse titel. “Twee keer de speer over 55 meter geworpen, dat is goed. Ik had gehoopt iets verder te werpen want het waren goede omstandigheden, maar ik ben zeker blij.”, aldus Anouk Vetter. Het zilver was voor Emma Oosterwegel (AV Daventria 1906) in 52,46 meter. De publiekslieveling Dewi Lafontaine (Haag Atletiek) wierp een persoonlijk record van 50,34 meter, ruim twee meter verder dan haar oude persoonlijk record. Hiermee werd won ze knap de bronzen plak. Een spectaculaire wedstrijd met een fantastische sfeer bij het speerwerpen.

Sintnicolaas en De Haan aan kop na dag 1 op de meerkamp

Eelco Sintnicolaas (AV'34) gaat aan kop na dag 1 bij de tienkamp voor mannen. Sintnicolaas doet een ultieme poging om de WK limiet van 8200 punten te slechten. Ondanks winst op de 100 meter (11.11 sec) en verspringen (7.22 meter) lijkt de limiet een lastig verhaal te worden. Na dag 1 is het verwachte puntenaantal 8016. Kan Sintnicolaas morgen, op dag twee van de tienkamp, nog wat extra's? Laurie Hulleman (AV Daventria) en Steven Eleonora (Phanos) staan op dit moment op positie voor zilver en brons. 

De zevenkamp bij de dames ligt nog volledig open. Drie dames staan slechts 20 punten van elkaar verwijderd. Na dag 1 gaat Melissa de Haan aan de leiding; hoogtepunt van haar zevenkamp op dag 1 was het hoogspringen. De atlete van AV'34 won dit onderdeel met een sprong van 1.78 meter. Anne van de Wiel (AV Sprint), vorig jaar goed voor zilver, staat na dag 1 op slechts 6 punten verwijderd van De Haan. Ook Michelle Oud (AV Zaanland) blijkt na dag 1 een kanshebber te zijn voor het goud, zij volgt De Haan op 20 punten. Wie gaat er morgen met het goud vandoor?


 

Zeven gekroonde Nederlandse Kampioenen

 1. Bij het kogelslingeren mannen ging de winst naar Etiènne Orbons (AV Unitas) met een afstand van 63,27 meter. Het zilver en brons waren voor Luuk Vos (Leiden Atletiek) en Dennis Hemelaar (AAC)
   
 2. De titel op het polsstokhoogspringen voor vrouwen ging naar Killiana Heymans (PAC), zij prolongeerde haar titel met een hoogte van 4,30 meter. Tweede werd Marijke Wijnmaalen (Phanos) en de derde plaats was voor Karlijn Schouten (Fortius).
   
 3. Op het kogelstoten voor mannen had Denzel Comenentia (AAC) de WK-limiet (20,70 meter) al op zak, nu is ook de Nederlandse titel binnen. Met een afstand van 20,25 meter neemt hij het goud mee naar Amsterdam. Patrick Cronie (Prins Hendrik) pakte het zilver en brons was er voor Remco Goetheer (Rotterdam Atletiek)
   
 4. Op de 800 meter vrouwen prolongeerde Britt Ummels (AV Unitas) haar titel in een tijd van 2:06,54 minuten. Vlak daarachter finishte Marissa Damink (Rotterdam Atletiek), als derde eindigde Bregje Sloot (AV De Liemers)
   
 5. De 800 meter bij de mannen kende een verrassende winnaar: Maarten Plaum (AV Unitas) ging er met de winst vandoor in een tijd van 1:54,48 minuten. Zilver was er voor Jurgen Wielart (AV Haarlem), met een snoekduik verzekerde Jaap Gerben Vellinga (GSAV Vitalis) zich van het brons. 
   
 6. Op de 5000m bij de vrouwen pakte Irene van der Reijken (Rotterdam Atletiek) haar tweede nationale titel van het weekend. Na 16:32,04 minuten passeerde ze de finishlijn. De tweede plaats was voor Bo Ummels (AV Unitas) en het brons ging naar Tirza van der Wolf (SC Reeuwijk).
   
 7. Op de 5000m bij de mannen stak Mike Foppen (AV Cifla) er met kop en schouders bovenuit. Het goud was voor hem in een tijd van 13:59,09 minuten. Het zilver ging naar Stan Niesten (DEM) en het brons was voor Niek Blikslager (Groningen Atletiek)

Bekijk alle foto's van de derde dag in ons album (fotografie Erik van Leeuwen)

En kijk morgen weer mee met de livestream of kom langs bij Haag Atletiek

NK