ASICS NK Atletiek dag 4

28 juli 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De laatste dag van de ASICS NK Atletiek staat bekend om de talloze finales. Zo pakte Britt Ummels haar tweede titel van het weekend, zorgde publiekslieveling Florant voor een nieuw Haags succes en rondden zowel de mannen als de vrouwen hun meerkamp af.

Britt Ummels pakt de dubbel

Na haar titel op de 800 meter zaterdagavond wist Britt Ummels (AV Unitas) zich zondagmiddag weer op te laden voor de finale van de 1500 meter. Samen met Maureen Koster (AAV ’36), die de WK-limiet (4:06,50) al op zak heeft, werd er vanaf het startschot gestreden voor de Nederlandse titel; wellicht zat de WK-limiet ook nog in het vat. Vlak voordat de laatste ronde inging, bleek de WK-limiet vandaag niet meer haalbaar. De strijd om de eerste plek werd honderd meter voor de eindstreep uitgevochten: Britt Ummels zette haar eindsprint in, Maureen Koster kon niet bijbenen en moest het goud aan Britt Ummels laten. In een tijd van 4:11,47 minuten kwam Ummels over de finish en pakte hiermee de dubbel! Een waanzinnig knappe prestatie! Vlak daarachter volgde Maureen Koster in 4:13,94 minuten. Het brons was voor Jip Vastenburg (AV ’34 Apeldoorn) in een tijd van 4:17,13 minuten.

Terrence Agard en Lisanne de Witte overtuigend Nederlands Kampioen

Op de 400 meter bij de mannen beloofde het vuurwerk te worden. Een ijzersterk veld met regerend Nederlands Kampioen Tony van Diepen (Haag Atletiek), Liemarvin Bonevacia (Rotterdam Atletiek) en Terrence Agard (Haag Atletiek), de atleet die zich terugvocht na een verkeersongeluk. Het werd een Haags onderonsje waarin Terrence Agard aan het langste eind trok. Met een tijd van 46,15 seconden en de Nederlandse titel liet Agard zien dat hij officieel ‘terug’ is. “Ik ben heel erg blij. Na vier zware jaren was het belangrijk om vandaag te winnen. Bij mijn thuisvereniging Nederlands Kampioen worden, helemaal top!”, aldus Terrence Agard kort na de finish van de 400 meter. Tony van Diepen ging naar huis met het zilver in 46,44 seconden en het brons was er voor Liemarvin Bonevacia in 46,86 seconden.

Bij de 400 meter voor de vrouwen nam Lisanne de Witte (AV Trias), die zich al kwalificeerde voor de wereldkampioenschappen in Doha, snel de touwtjes in handen. En die liet ze gedurende de race niet meer los. Ze snelde naar een tijd van 52,29 seconden, wat goed genoeg was voor het goud. De Witte: “Ik ben tevreden met de tijd, voor nu. Het gaat vandaag om de titel, maar dit was een goede test. De tijd valt me alles mee.” Het zilver ging verassend mee naar het huis van Maureen Ellsworth (AV Lycurgus) in 52,92 seconden en brons was er voor Lieke Klaver (SAV) in een tijd van 53,18 seconden.

Publiekslieveling Florant pakt, na het verspringen, opnieuw goud

De Haagse atleet Fabian Florant ging voor zijn tweede overwinning van het weekend; vandaag waagde hij zich aan zijn specialisatie; het hinkstapspringen. Tarik Tahiri (Rotterdam Atletiek) had zijn zinnen ook gezet op de titel maar wellicht deed het thuisvoordeel van Florant Tahiri de das om. Met een afstand van 15,41 meter pakt Fabian Florant, naast het verspringen, dus ook de winst op het hinkstapspringen. “De dubbel is wel echt een droom voor mij”, vertelde een vrolijke Florant. Vlak daarachter pakt Tarik Tahiri de tweede plaats met een verste sprong van 15,17 meter. Het brons gaat mee naar Joshua Record (AV 1923), hij sprong 14,75 meter.

Anne van de Wiel stijgt boven zichzelf uit en wint goud

Op de meerkamp bij de vrouwen bleef het tot het laatste onderdeel razend spannend. Anne van de Wiel (AV Sprint) mocht niet meer dan zeven seconden verliezen ten opzichte van Michelle Oud (AV Zaanland) tijdens de afsluitende 800 meter. Deze voorsprong verdedigde ze met verve: ze verloor maar twee seconden op de 800 meter en dit was goed genoeg voor de gouden plak. Met een puntentotaal van 5712 punten stelde Anne van de Wiel de titel veilig. “Ik wist dat ik vandaag zo dicht mogelijk bij mijn persoonlijke records moest scoren om een podiumplaats te winnen. Dat ik nu goud pak met vandaag drie persoonlijke records is geweldig!”, vertelde een uitgeputte Anne van de Wiel vlak na de 800 meter. Het zilver was voor Michelle Oud met een score van 5644 punten. Het brons ging naar de tweelingzus en de Nederlands Kampioen van vorig jaar: Myke van de Wiel. Zij scoorde een puntentotaal van 5598.

"Boekelbeest" is terug

Melissa Boekelman won de nationale titel in het kogelstoten en kwam met 17,70 meter zelfs in de buurt van de WK-limiet van 18 meter. Juniore Jorinde van Klinken (Groningen Atletiek) gaat naar huis met zilver. Het brons was er voor Jessica Schilder (AV Hera). Boekelman, zichtbaar emotioneel na het behalen van haar twaalfde NK-goud, is pas net weer terug na een achillespeesblessure. "De afgelopen maanden zijn zo zwaar geweest", zei Boekelman, die haar tranen nauwelijks kon bedwingen na afloop. "Dit is een enorme beloning voor het werken de afgelopen maanden." Als je Boekelman een paar weken geleden had verteld dat ze op de NK al 17.70 meter zou stoten, dan had ze dat niet geloofd. "Ik had niet verwacht dat ik Nederlands kampioen zou kunnen worden en ook niet dat ik verder dan zeventien meter zou kunnen gooien. Nu is de WK-eis al in zicht. Dat had ik nooit durven dromen." - bron: NOS


 

Negen Nederlandse Kampioenen

 1. De eerste gouden medaille van de dag ging naar Nora Ritzen (AV Unitas), zij sprong 13,02 meter ver tijdens het hinkstapspringen bij de vrouwen. Zilver en brons was er voor Maureens Herremans (Prins Hendrik) en Maruska Eduarda (Rotterdam Atletiek). 
   
 2. Op de 1500 meter bij de mannen wist Richard Douma (AV Zaanland) zijn nationale titel te prolongeren in een tijd van 3:51,99 minuten. Zilver was er voor Valentijn Weinans (Nijmegen Atletiek) en als derde passeerde Mahadi Abdi-Ali (AV Unitas) de finishlijn.
   
 3. Het hoogspringen bij de mannen werd gewonnen door Douwe Amels (AV Impala) met een hoogte van 2,23 meter. Het zilver ging naar Bergen op Zoom met Sven van Merode (SPADO). De derde plaats was voor Marius Wouters (Hellas Utrecht).
   
 4. Op de 100 meter horden ging de overwinning naar Eefje Boons (AV Daventria 1906) in een tijd van 13,38 seconden. Het zilver was voor Marijke Esselink (AVA ’70) in 13,72 seconden en het brons ging naar Chanté Samuel (Phanos). Een niet geheel onbelangrijke afmelding: Nadine Visser kon vanwege een lichte blessure niet starten in de finale.
   
 5. Op de 110 meter horden bij de mannen verzekerde Job Beintema (AV Trias) zich van zijn eerste seniorentitel. Dit deed hij in een tijd van 14,27 seconden. Zilver was er voor Jules de Bont (Phanos) en het brons ging naar Dave Wesselink (AV Trias).
   
 6. Mart ten Berge (EAC De Sperwers) greep de titel op het speerwerpen bij de mannen met een afstand van 74,89 meter. Lars Timmerman (Prins Hendrik) pakt zilver en het brons was er voor Tom Egbers (Ciko ’66).
   
 7. Churandy Martina (Rotterdam Atletiek), de man met de glimlach, pakte de winst op de 200 meter in 21,00 seconden. Vlak daarachter finishte Christopher Garia (Rotterdam Atletiek) en brons was er voor Taymir Burnet (Rotterdam Atletiek).
   
 8. Op de 200 meter bij de vrouwen snelde Tessa van Schagen (Leiden Atletiek) naar de nationale titel in een tijd van 23,67 seconden. Het zilver en brons was er voor Nargélis Statia (Rotterdam Atletiek) en Leonie van Vliet (Groningen Atletiek).
   
 9. Op de tienkamp bij de mannen werd het goud niet geheel verassend gewonnen door Eelco Sintnicolaas. Sintnicolaas kwam voor een ultieme poging op de WK-limiet van 8200 punten maar na dag 1 bleek dat te hoog gegrepen. Sintnicolaas scoorde 7679 punten. Het zilver ging naar Martijn Hoogewerf (KAV Holland). Het brons gaat mee naar Amsterdam met Steven Eleonora (Phanos).

Bekijk alle foto's van de laatste dag in ons album (fotografie Erik van Leeuwen)

NK