Atletiekgala 2021: Arigato

15 december 2021
Bestuurder en commissielid Vorige

Tijdens het jaarlijks Atletiekgala, dit keer volledig digitaal vanuit Central Studio’s in Utrecht, werd vanavond onder andere de winnaar van de verkiezing ‘Atleet van het Jaar’ bekend gemaakt. Maddy Janssen, presentatrice van de avond, zorgde samen met de studiogasten, de gasten thuis en alle fans die via de livestream meekeken, voor een bijzondere en feestelijke terugblik op het sportjaar 2021.

Atleet van het Jaar: Sifan Hassan

Dit jaar ging de strijd om de titel ‘Atleet van het Jaar 2021’ tussen drie atleten die dit jaar fenomenaal gepresteerd hebben: Femke Bol (Olympisch brons 400m horden plus Europees record, 16x Nationaal Record, goud 400m EK Indoor), Fleur Jong (Paralympisch goud verspringen, wereldrecord verspringen en goud op de 100 meter EK Para Atletiek) en Sifan Hassan (Olympisch goud 5000 meter, 10.000 meter en Olympisch brons 1500 meter).

De vakjury, bestaande uit drie coryfeeën uit de atletiek en drie gerenommeerde sportjournalisten van landelijke media, heeft haar stem laten gelden en was unaniem in haar besluit: de prestaties van Sifan Hassan in 2021 hebben zonder twijfel de grootste impact gehad in de atletiekwereld en daarbuiten: zij heeft geschiedenis geschreven.

Ellen van Langen, lid van de vakjury en live aanwezig in de studio, doet een greep uit het lovende juryrapport: “Op het WK in 2019 presteerde ze al iets unieks, maar in de wereld van Sifan is er altijd een overtreffende trap. Met goud, goud én brons in Tokio op afstanden die niet te combineren zijn, schreef ze atletiekgeschiedenis. Haar drive en focus om echt iets unieks te doen, heeft veel mensen geïnspireerd.”

Lidmaatschap van Verdienste voor Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel

Natuurlijk gebeurde er meer deze avond, zo werden ook paralympiërs Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel op passende wijze in het zonnetje gezet. Beiden waren aanwezig in de studio en ontvingen vanwege hun prachtige prestaties en vele behaalde medailles het Lidmaatschap van Verdienste uit handen van Pieke de Zwart, algemeen directeur van de Atletiekunie. Zo is Marlène inmiddels goed voor 14 medailles, waarvan drie op de Paralympische Spelen in Tokio (goud op de 100 meter en 200 meter, brons verspringen). Fleur Jong heeft eveneens een uitstekende staat van dienst met onder andere Paralympisch goud op verspringen in een wereldrecord en twee keer goud op het EK para atletiek.

Ode aan afscheidnemende atleten

2021 was ook een jaar waarin atleten afscheid namen van hun topsport carrière. Met een muzikale ode zette zangeres Eva van der Donk vanavond Marlou van Rhijn, Kenny van Weeghel, Ronald Hertog en Amy Siemons in het zonnetje. Voor Ronald en Amy kwam daar aanvullend het Lidmaatschap van Verdienste bij, uitgereikt door Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie. Marlou en Kenny kregen vanwege hun successen en medailleopbrengst het Erelidmaatschap van de Atletiekunie overhandigd. “Met hun verbluffende prestaties over vele, vele jaren zijn zij een enorme inspiratiebron geweest”, aldus een trotse voorzitter.