Atletiekunie pleit voor doorgang corona-proof NK's

21 januari 2022
Bestuurder en commissielid Vorige

De impact van corona op de samenleving is evident. Alle sectoren zuchten onder de zware last van de maatregelen, waaronder de sport. Waar bewegen in de sportschool, met vriendjes op de club, een rondje hardlopen en een krachtmeting in de vorm van een wedstrijd als wezenlijk onderdeel van een gezonde en vitale maatschappij worden gezien, zijn we blij met iedere versoepeling. Met begrip en inachtneming van de basismaatregelen, ervaren wij een toenemende onrust in de sport en dus ook binnen de atletiekgemeenschap: juist omdat sporten in alle facetten een positieve bijdrage levert aan het maatschappelijke welzijn.
 

Ruimte voor maatwerk

De Atletiekunie toont inmiddels al twee jaar aan dat het mogelijk is om binnen de richtlijnen diverse kampioenschappen, grote hardloopevenementen en limietwedstrijden corona-proof te organiseren. Deze ervaring overtuigt ons dat er binnen de marges ruimte moet zijn voor maatwerk in de zin dat we mogelijkheden zien om wedstrijden niet alleen te beperken tot topcompetities, maar uit te breiden naar kampioenschappen voor groepen die niet onder de ‘Dispensatie Topsport’ vallen. Immers, in de basis komen deze activiteiten op hetzelfde neer als kampioenschappen of competities die onder de Uitzondering Topcompetities mogen plaatsvinden.

Beroep op gemeente Apeldoorn

Voor de NK senioren (individueel en meerkamp) is reeds ontheffing verleend onder de uitzondering ‘Topcompetities’. Om te pleiten voor doorgang van alle Nederlandse Kampioenschappen indoor atletiek hebben wij een beroep gedaan op de veiligheidsregio van de gemeente Apeldoorn. We hebben hiertoe twee verzoeken ingediend waarmee we pleiten voor doorgang van:

 • NK junioren: talentvolle jeugd vanaf 16 jaar
  • NK junioren meerkamp: gepland op 12 & 13 februari
  • NK junioren individueel: gepland op 19 & 20 februari
    
 • NK masters: vitale ouderen tot boven de 80 jaar
  • gepland op 12 & 13 februari

Maatregelen

Bij doorgang van de NK's zullen we uiteraard nog steeds te maken hebben met de nodige maatregelen en restricties, waaronder (mogelijk):

 • Géén publiek
 • Maximaal één begeleider per atleet
 • Toegang met QR-code en mogelijk testen voor toegang
 • Verplicht dragen van een mondkapje 
 • We werken met bloktijden waarbij na afloop van het onderdeel men Omnisport direct moet verlaten

De Atletiekunie draagt in al haar activiteiten een ‘healthy lifestyle’ uit. We denken graag in mogelijkheden om binnen genoemde kaders onze nationale top zoveel als mogelijk te faciliteren om hun prestatieve ontwikkeling te kunnen uiten en hen in de gelegenheid te stellen internationaal te kunnen blijven meedoen. Op termijn is dit essentieel voor de continuïteit van de atletieksport op internationaal (en dus nationaal) niveau.
 


Nederlands Kampioenschap 10 km in Schoorl geannuleerd

Sportorganisatie Le Champion heeft, in overleg met Gemeente Bergen en Gemeente Zandvoort, besloten de Groet uit Schoorl Run op zondag 13 februari te annuleren. De organisatie is tot dit besluit gekomen na de laatste persconferentie van het kabinet op vrijdag 14 januari. Dit heeft helaas ook tot gevolg dat het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg niet doorgaat. De Atletiekunie onderzoekt samen met Le Champion  of de NK 10 km op een ander moment kan plaatsvinden.

Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK