B-ploegen PAC stellen orde op zaken en leiden competitie

24 juni 2019
Competitie Vorige

Zowel de jongens als de meiden van PAC hebben bij de tweede en laatste B-competitie de leiding van Haag Atletiek en Groningen Atletiek overgenomen. Met nog een week te gaan tot het NK junioren valt er door het hele land voldoende te genieten. Sarah van Beilen springt in Drachten over 1.81 meter en heeft daarmee de limiet voor het EK-20 binnen. Alida van Daalen komt bij het discuswerpen opnieuw tot een waanzinnige afstand. Met 55.43 meter blijft ze net onder haar persoonlijk record. Mark Heiden leidt met een indrukwekkende dubbel PAC voorbij Haag Atletiek. Het verschil tussen beide ploegen is 1 punt.

Wie heeft nog de meeste ruimte voor verbetering in de finale?

We wisten op voorhand dat het een boeiende strijd zou worden tussen PAC en Haag Atletiek. Maar dat er na 2 wedstrijden slechts 1 punt tussen beide ploegen zou zitten is toch wel bijzonder te noemen. Een strijd tussen de specialisten uit Rotterdam en de meerkampers uit Den Haag. Ook al doen we daar de sprinters van Haag behoorlijk mee tekort. Tegen Mark Heiden valt al tijden niet op te boksen. Met Heiden (10.82) zien we ook Mo-Ajok (10.96) en Ekpo (10.99) onder de 11 seconden duiken op de 100 meter. Met hordes is Heiden met 13.48 seconden opnieuw supersnel. PAC wint overtuigend de tweede wedstrijd maar zullen zich nog niet rijk rekenen. Gabriel Emmanuel is bij Haag Atletiek nog niet volledig inzetbaar. Vooral bij het hoogspringen heeft dat grote gevolgen. Met een fitte Emmanuel zou het in september zo maar een kwestie van luttele punten kunnen worden om te bepalen wie de titel pakt. De vraag is of GAC Hilversum zich met de titelstrijd kan bemoeien. In vergelijking met de eerste wedstrijd keren Tobias van Ee en Luc Blank terug in de ploeg waardoor Yoram Vriezen beter in zijn kracht gebruikt kan worden. Tel daarbij op het altijd sterke polsstokhoogspringen in Hilversum en je hebt een serieuze gegadigde voor het podium.

Spannend is het vooral om te bepalen welke ploegen we terug gaan zien in de finale. Prins Hendrik heeft niet de meest optimale wedstrijd maar houdt 5 punten over op Nijmegen Atletiek. AV Lycurgus zet zichzelf buitenspel door een 0 bij pols, AV’23 kan door een blessuregolf de goede eerste wedstrijd geen vervolg geven en AV Edam mist de geblesseerde Marnix Kolkman. Zijn clubgenoot Jeroen van het Hof doet het uitstekend bij het speerwerpen. Zijn 61.53 meter wordt alleen verbeterd door Thomas Knoop (Typhoon) die we met 63.14 meter terugvinden op de vijftiende plaats in de ranglijst allertijden. Ruben Rolvink (Olympus’70) smijt de discus naar 56.29 meter en staat op plek 8.

Van Daalen super stabiel met discus, limiet voor Van Beilen

PAC dat zich met twee ploegen plaatst voor de finale is geen nieuws. Dat ze voor het eerst serieus kans maken om met beide ploegen op het podium te komen wel. De B-finale valt dit jaar gunstig aangezien PAC een week later pas in actie hoeft te komen bij de Europacup. En met ijzersterke C-junioren als toevoeging kan er flink geschoven om ook het tweede team competitief te maken. Alida van Daalen staat altijd in de eerste ploeg en in Vlaardingen laat ze opnieuw zien waarom. Met 55.43 meter (discus) en 16.28 meter (kogel) is ze goed voor maar liefst 1951 punten. Vooral de 55.43 meter is twee weken na haar pr in Hulst  (55.74) een teken dat ze steeds vaker een stabiel hoog niveau weet te halen. Daarmee wordt het breken van het Nederlands Record van Corrie de Bruin (56.48 meter) een reëel doel. C-juniore Britt de Blauw zal vele B-junioren kopzorgen bezorgen richting het NK. De 12.10 seconden op de 100 meter is meer dan uitstekend te noemen. Op volle oorlogssterkte zijn de Rotterdammers niet te verslaan, iets wat ze in Groningen ongetwijfeld ook zullen begrijpen. De leiders na de eerste wedstrijd moeten het doen zonder Britt Weerman. Weerman, die nog niet zo lang geleden haar sleutelbeen brak, is wel weer in training maar er wordt geen enkel risico genomen. Het EK-20 komt voor Weerman helaas te vroeg. Het zegt voldoende over de ploeg dat het ook zonder Weerman bovenin meedraait. Sofie Dokter heeft haar blakende vorm van het NK meerkamp vast weten te houden en levert een uitstekende bijdrage. Danara Stoppels begon wat moeizaam aan het seizoen maar met 45.37 (speer) 39.90 (discus) en 14.09 (kogel) is ze helemaal terug. Met Weerman terug in de ploeg blijft Groningen Atletiek de voornaamste uitdager van PAC.

Bij de meiden zien we twee ploegen die als een komeet omhoog schieten. Bij Leiden Atletiek is dat geen verrassing want zij moesten het de eerste wedstrijd doen zonder Amina Maatoug en Lara Weghorst en werden er geen punten gescoord op pols. Met 7297 punten noteert Leiden Atletiek de tweede score en zien we ze terug op plek 7. Voor de hoogste individuele score moeten we naar Drachten. Daar is het Sarah van Beilen die 1.81 meter springt, precies voldoende voor de limiet voor het EK-20. Een hoogte waar ze de laatste weken meerdere pogingen op deed, maar nog zonder succes. Jagen op limieten is vaak een stressvolle bedoening en het zegt veel over de ontwikkeling van Van Beilen dat ze vlak voor het verstrijken van de termijn alsnog naar Zweden mag.  De 1.81 meter is goed voor 1044 punten maar aangezien we het hier over de competitie hebben en de lat met 5 cm omhoog gaat krijgt ze de punten voor 1.80 meter, toch nog altijd goed voor 1034 punten. Het is ruimschoots voldoende voor AV PEC 1910 om de finale te halen.

De finale is op zondag 15 september.

Tekst: Ivo van Haaren