Bart wil winnen

16 maart 2017
Topatletiek Vorige

Je bent 21 jaar en je grootste droom is marathons lopen. Ik denk niet dat er veel mensen zijn zoals Bart van Nunen. Het AA Drink talent dat traint onder de vleugels van bondscoach Grete Koens droomt ervan. “Hoe meer kilometers hoe beter.” Het is zelfs inherent aan zijn gevoel. Als hij in een week meer kilometers kan lopen, is hij blijer en voelt hij zich beter.
De laatste twee, drie maanden gaat het goed met hem. “Ik voel me sterker en fitter dan vorig jaar en ben er helemaal klaar voor.” Aankomende zondag 19 maart staat namelijk de NK Halve Marathon op het programma, tijdens de Stevensloop in Nijmegen. Voor Bart moet dit één van zijn twee piekmomenten worden. Dat wil zeggen, momenten waarop hij er wil en móet staan.

Belastbaarheid
Een maand of vijf geleden was dit echter nog niet het geval en was Bart nog niet zover. Hij was aan het kwakkelen met zijn lijf en had moeite met zijn belastbaarheid. Belastbaarheid is de mate waarop je beroep kunt doen op je lijf. Hoe ver je je lijf kunt pushen in trainingen. Dat bepaalt namelijk hoe veel beter je wordt. Wanneer je 10 trainingen in de week loopt, kost dit kracht. Bij een lage belastbaarheid kunnen je pezen, je spieren en je gewrichten het dan niet aan. Twee extra krachttrainingen in de week maakte Bart weer belastbaar en dus sterker.

Turnen
Als klein jongetje was Bart onhandig. Zijn slungelige postuur en de bril die hij draagt, verraden dit een beetje. Zijn ouders vonden dan ook maar dat hij op turnen moest om te leren hoe hij beter met zijn lijf om kon gaan. Maar op zijn 9e stopte hij, het was niets voor hem. Vervolgens bleek een advertentie in de krant van de lokale atletiekvereniging de uitkomst.
Hardlopen was leuk. Hij begon prijzen te winnen en wilde graag nog harder werken, waardoor hij nóg meer prijzen won en dus steeds harder wilde werken… Je begrijpt al snel waar Bart zijn motivatie vandaan haalt.

Het kost hem dan ook maar heel even bedenktijd als je hem vraagt naar zijn dromen. De afweging in zijn hoofd is dan vooral gebaseerd op hoe snel hij deze dromen kan verwezenlijken. Want het liefst zou hij er in Tokyo 2020 al staan. Op de marathon,. De afstand die het meeste pijn doet. Als dat dan in een tijd onder de twee uur en 10 minuten zou kunnen, is dat helemaal mooi. Respect heeft hij vooral voor sportman Michel Butter, die deze grens al eens passeerde, en de Zwitser Viktor Röthlin: “zijn PR van 2:07,23 is ontzettend knap voor een westerling.”

Gesprek in je hoofd
Terug naar de wedstrijd. In een halve marathon moet je diep en lang doorrammen. Vorig jaar in Berlijn had Bart een zware dag. Onderweg hield hij bij wat zijn tijden en doorkomsten waren en kwam hij te kort voor de EK limiet waar hij voor ging. Je voelt het wegglippen maar je moet die laatste kilometers overleven. In Amsterdam op de EK was het niet veel anders. De warmte en het parcours maakte het een loodzware strijd. Al had hij wel kippenvel onder de tunnel van het Rijksmuseum. “Wat een kabaal, ik heb de laatste meters vol gesprint”.

Zondag
Dit weekend gaat hij er volledig voor. “Met dit sterke deelnemersveld wordt het lastig maar niet onmogelijk. Ik wil winnen... op z’n minst een podiumplek anders ben ik niet tevreden.” Zijn persoonlijk record van 1:03,53 wil hij ook verbeteren. Maar het gaat om de plek. Dat podium lonkt. De vrijdag vooraf nog pizza, pasta of pannenkoeken eten en zondag zijn oranje geluksonderbroek dragen hier allemaal aan bij. “Het is mijn favoriete kleur en ook nog eens de kleur van het land”. Verder doet hij de komende dagen in aanloop naar zondag vooral normaal.

Na de wedstrijd kunnen de benen omhoog en gaat Netflix aan. House of Cards, Suits, Shooter en Designated Survivor zijn favoriet bij Bart. Voor hem de ultieme manier om het los te laten en te herstellen. Na zo’n piekmoment mag hij even genieten. Maar niet te lang want over twee weken staat nog een 10km op het programma en daarna volgt een trainingsstage in Flagstaff (USA). Hier wordt de basis voor zijn toekomst gelegd. “De beste van Nederland worden en Nederlandse records breken…”

Het Nederlandse Kampioenschap halve marathon start zondag 19 maart om 13:30 tijdens de Stevensloop in Nijmegen.