Bondscoach Ronald Vetter blikt vooruit op NK Indoor Meerkamp

08 februari 2022
NK Indoor Meerkamp Vorige

Komend weekend barst in Omnisport (Apeldoorn) de strijd los om de nationale titels op de indoor meerkamp. De mannen strijden daar op 7 onderdelen om de medailles, de vrouwen op 5 onderdelen. Vooral bij de vrouwen belooft het een ongekend spannende strijd te worden. We kijken met bondscoach Ronald Vetter vooruit naar komend meerkamp weekend. 

‘Er staat zowel bij de mannen, de vrouwen als de junioren A en B een mooi veld aan de start. Bij de mannen zal de strijd om de medailles zich volgens mij gaan toespitsen op Rik Taam van AV Zaanland en Sven Roosen van Eindhoven Atletiek. Taam werd afgelopen jaar vierde bij het EK Indoor in Polen en hoopt dit weekend weer een hoog puntentotaal te behalen. Roosen heeft als tweedejaars senior, sinds zijn tweede plek op het EK-23 afgelopen jaar in Tallinn, ook alweer een flinke vooruitgang geboekt. Lauri Hulleman van AV’34 uit Apeldoorn moet als outsider ook zeker een vermelding krijgen’, aldus Vetter. 

De mannen werken zaterdag 4 onderdelen af: 60 meter, verspringen, kogelstoten en hoogspringen. Op zondag zijn dan de 60 meter horden, het polsstokhoogspringen en de 1.000 meter.  

Bij de vrouwen zijn er meerdere kanshebsters voor de drie medailles. Zij werken hun 5 onderdelen op zondag af. Eerst de 60 meter horden, daarna de onderdelen hoogspringen, kogelstoten, verspringen en de afsluitende 800 meter. 

Spannende strijd

Vetter: ‘De Olympische Spelen brachten voor Nederland een zilveren en een bronzen medaille voor Anouk Vetter en Emma Oosterwegel. Beide atletes kiezen in 2022 voor het WK outdoor later dit jaar. Dit indoorkampioenschap past niet in hun specifieke voorbereiding. Nadine Broersen is er vanwege haar zwangerschap natuurlijk ook niet bij, maar er blijven zes atletes over die zeer aan elkaar gewaagd zijn. Allereerst is er de tweeling Myke en Anne van de Wiel van AV Sprint, die hebben al goede scores laten zien. Dan is er Marijke Esselink van AVA’70 die net als Michelle Oud van AV Zaanland al een indoor meerkamp in Frankrijk hebben gedaan. Sofie Dokter van Groningen Atletiek, afgelopen jaar tweede op het EK < 20 in Tallinn, traint inmiddels op Papendal met Emma en Anouk en heeft hiermee ook mooie vorderingen laat zien. Als laatste noem ik nog outsider Sophia Mulder van de ‘thuisploeg’ AV’34. Het zal een zeer spannende strijd worden. Als je zondag tijdens de onderdelen ergens punten laat liggen kan dat zomaar een plek kosten.’ 

'We hebben het publiek en de sfeer gemist'

Het wordt volgens de bondscoach dus een boeiende strijd dit weekend waarbij voor het eerst sinds lange tijd weer publiek aanwezig mag zijn. Ronald Vetter is hierover duidelijk tevreden. ‘We hebben het publiek en de sfeer gemist, aanmoedigingen zijn voor de gedreven meerkampers altijd meer dan welkom. Een meerkamp is zwaar, zowel fysiek als mentaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een 800 meter loper kunnen zij niet elke weekend een wedstrijd afwerken, maar slechts een paar keer per jaar pieken. Om een goede prestatie te leveren in de meerkamp is het niet nodig om een persoonlijk record te scoren maar als op alle onderdelen in de buurt van het persoonlijk record gepresteerd wordt is het eindresultaat top. De specifieke trainingen per onderdeel zijn voor ons trainers een moeilijke maar daardoor ook interessante puzzel. Mentaal is een meerkamp ook zwaar. Als een onderdeel minder punten oplevert dan verwacht, dan moet de knop meteen weer om, want over een half uur begint het volgende onderdeel. Dit weekend zullen we zien hoe ze ervoor gaan en wie er met de nationale titel naar huis gaan. Ik kijk er erg naar uit.’ 

Tekst: Bert Pessink
Fotografie header: Coen Schilderman
Fotografie Ronald Vetter: Orange Pictures (Olymische Spelen Tokyo)

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK