Bonevacia en Bol verpulveren nationale records op dag 2 NK Indoor

27 februari 2022
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Deze edite van de Nederlandse Kampioenschappen Indoor gaat misschien wel de boeken in als één van de succesvolste ooit. Op dag twee sneuvelden de Nederlandse records op de 400 meter.

Bonevacia en Bol stunten met record

Tijdens de finale van de 400 meter stond iedereen in Omnisport op de stoelen. Er ontstond dan ook een geschokt gegons in het stadion toen Terrence Agard te vroeg uit de blokken vertrok. Onder protest mocht hij toch starten, maar uiteindelijk kwam er een diskwalificatie achter zijn naam te staan. Dit maakte de wedstrijd niet minder spectaculair. De mannen gingen bijzonder hard van start, Taymir Burnet en Isayah Boers gingen op kop de laatste ronde in. Hiermee dwongen ze Liemarvin Bonevacia om extra hard te gaan en Bonevacia knalde over de koplopers heen. Hij viel niet meer stil en snelde naar een fantastisch Nederlands indoorrecord van 45,48 seconden! Het was knokken op de streep voor de andere mannen en uiteindelijk ging het zilver naar Isayah Boers (46,38 sec.) en het Brons naar Tony van Diepen (46,88 sec.). 

Ook bij de vrouwen was de spanning om te snijden. Drie dames hadden de limiet voor de WK indoor al op zak. Net als altijd opende Lieke Klaver razendsnel, voor de laatste bocht wist Femke Bol haar te passeren. Het resultaat van deze ideale race? Een dik nieuw nationaal record van 50,30 seconden. Ook Lieke Klaver hield het tempo hoog en voldeed met een tijd van 51,20 seconden aan de limiet voor de WK outdoor in Eugene, Verenigde Staten in juli. Lisanne de Witte stelde door een sterk laatste stuk de derde plaats veilig (52,65 sec.). Na de finish zei De Witte: 'Ik ben hier blij mee. Voor mij was de derde plek hier het hoogst haalbare met de vorm waar ik nu in ben. Maar ik ben tevreden met deze tijd en de limiet voor de WK indoor.'

Vloon vliegt naar titel in kampioenschapsrecord

Koning van de dag was Menno Vloon. Hij sprong zo hoog, dat het dak er bijna af ging in Omnisport. Met een poging over 5,81 meter wist hij het kampioenschapsrecord, eerder op naam van Rutger Koppelaar, al te verbreken. Daarna bleef hij het publiek verbazen met een gigantisch hoge sprong over 5,91 meter. De lat ging nog even naar de magische 6 meter grens, maar dit zat er helaas niet meer in.

Weerman en Amels pakken hoogspringgoud

Het middenveld van Omnisport was aan het begin van de dag omgebouwd tot een heus hoogspringgala. De strijd om het goud bij de vrouwen was spannend. Sofie Dokter overtrof zichzelf door steeds hoger en hoger te springen, maar uiteindelijk trok toch Britt Weerman aan het langste eind met een hoogte van 1,88 meter. Bij de mannen sleepte topfavoriet Douwe Amels zijn zestiende indoortitel binnen. Met een sprong over 2,18 meter is hij onverslaanbaar.

Spannende finishes op 200 meter

De battle om één rondje! Indoor een wat minder sterk bezet onderdeel dan outdoor, maar altijd een spektakel. De mannen bleven tot het laatste rechte stuk op een lijn. Met een minimaal verschil kwam Xavi Joy Mo-Ajok (21,23) als eerste over de lijn. Keitharo Oosterwolde volgde (21,30 sec.) en het brons ging naar Nsikak Ekpo (21,35 sec.). Bij de vrouwen ging Leonie van Vliet er met het goud vandoor in een snelle tijd van 23,53 seconden. Myke van de Wiel gooide zichzelf in een ultieme poging met een flinke vaart over de finish, maar moest genoegen nemen met een zilveren plak (23,57 sec.). De bronzen medaille was voor Fréderique Post (24,77 sec.)

Anouk Vetter pakt goud bij het verspringen

Vandaag was ver, verder, verst het thema bij het verspringen. Drie dames lieten zien optimaal in vorm te zijn en passeerden ruim de 6 meter. Uiteindelijk werden goud, zilver en brons verdeeld binnen 10 centimeter. Anouk Vetter sprong naar het goud (6,32m), Pauline Hondema grijpt het Zilver (6,27m) en brons was er voor hink-stap kampioen Maureen Herremans (6,22m). Een sterke comeback van Loek van Zevenbergen was er bij het verspringen voor de mannen. Met zijn sprong van 7,43 meter bleef hij de rest van het podium met ruim twintig centimeter voor.

Tumultueuze ontknoping op lange loopnummers

Vier rondjes op de indoorbaan zorgt altijd voor een tactische en lastige strijd. Bij de vrouwen wist Amina Maatoug Suzanne Voorrips en Bregje Sloot tot het einde van zich af te houden. Ze werd Nederlands Kampioen in een tijd van 2:04,89 minuten. De mannen waren zeer aan elkaar gewaagd en dat werd ook in de race duidelijk. De top drie finishte binnen 0,12 seconden. Na een diskwalificatie van Djoao Lobles, ging de titel uiteindelijk naar Samuel Chapple. Hem zien we ook terug op de WK indoor. Zilver was weggelegd voor Jurgen Wielart. Amsterdammer Kevin Viezee behaalde het brons.

De 3000 meter bij de vrouwen ging rustig van start, maar het tempo werd opgevoerd in de laatste paar rondes. Lotte Krause sprintte ervandoor en wist de tegenstanders van zich af te houden. Goud was er voor haar in een tijd van 9:21,54 minuten. Bij de mannen begon het redelijk hard, maar al snel viel het tempo terug en werd het een tactische race. Per ronde was het een soort schaakspel van atleten die naar voren gingen of weer naar achter zakten. Uiteindelijk nam Tim Verbaandert de leiding over met 4 rondes te gaan en hij stond deze niet meer af. Zilver ging naar Yorben Ruiter en Robin van Riel pakte na een spannende eindsprint met de pas zestienjarige Niels Laros het brons.

Onverwachte afsluiter met 60 meter horden

De 60 meter horden bij de vrouwen bleek een spannende afsluiting van de NK indoor. Zoë Sedney liep onder de 8 seconden (7,98 sec.) en pakte de titel. Anouk Vetter pakte na haar goud op het verspringen, nu zilver op de 60 meter horden. Maayke Tjin A-Lim verraste het publiek, maar niet haarzelf, met het brons (8,16 sec.) en de WK indoor limiet! Favoriet Nadine Visser raakte geblesseerd in de finalerace. Het ging mis over de laatste horden en ze passeerde zichtbaar geëmotioneerd de finish op een 4e plaats. Bij de mannen won Koen Smet overtuigend met 7,71 seconden. Liam van der Schaaf ging naar zilver (7,80 sec.) en Job Geerds pakte het brons (7,80 sec).

Fotografie: Erik van Leeuwen

 

 

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK