Butter gaat voor de titel bij de NK Cross in het Amsterdamse bos

09 maart 2018
Nationaal Crosscircuit Vorige

In het weekend van 10 en 11 maart organiseert de Boscross voor de tweede keer op rij het NK Cross in het Amsterdamse bos. Na de succesvolle editie van vorig jaar heeft dit jaar de Nederlandse topper Michel Butter zich ingeschreven voor de lange cross over 12 kilometer. De NK Cross in Amsterdam is de afsluiter van het Nationale crosscircuit. Na wedstrijden in Tilburg (Warandeloop), Soest (Sylvestercross), Kerkrade (Abdijcross) en Breda (Mastboscross) wordt het klassement in Amsterdam beslist.

Dames korte cross

Dagmar Smid van AAV ’36 staat eerste in het Nationaal Crosscircuit en zal ook starten tijdens de NK. Zij maakt de beste kans om de titel over te nemen van Bo Ummels, die er vorig jaar met de winst vandoor ging. Ummels start dit jaar bij de lange cross. Lotte Kraus zal proberen het Dagmar moeilijk te maken. De atlete van AKU finishte tijdens de Abdijcross en Mastboscross als tweede, steeds net achter Dagmar Smid. Andere kanshebbers zijn Manon Kruiver, vorig jaar derde, Irene van der Reijken en Sharon Trienes.

Dames lange cross

Het deelnemersveld bij de dames lange cross is compact en staat garant voor veel kwaliteit. Bijna de volledige top 7 van het Nationaal crosscircuit staat aan de start. Winnares van vorig jaar, marathonloopster Andrea Deelstra, is favoriet voor de titel. Zij heeft reeds drie van de vier races uit het crosscircuit gewonnen. Alleen de Abdijcross kende met Julia van Velthoven een andere winnaar. Zij staat tweede in het nationaal crosscircuit en zal er alles aan doen het Deelstra moeilijk te maken. Zij wordt op de voet gevolgd door Anne Luijten. Andere kanshebsters zijn Kristel van den Berg en Bo Ummels. Wellicht kan Josien Scheepens, van KAV Holland in Haarlem, het de top lastig maken. Ook aan de start staat triatlete Rachel Klamer. Het wordt interessant om te zien of zij zich staande kan houden in het cross geweld van de overige dames

Heren korte cross

De heren korte cross is altijd een waar spektakelstuk. Op zondag 11 maart staan 102 mannen aan de start voor een afstand van 2,5 kilometer. Snel starten kan hier een gunstige uitganspositie opleveren maar kan zich net zo goed opbreken op het eind van het parcours. Zij moeten over deze korte afstand liefst 3 keer de heuvel beklimmen.  De strijd voor de titel NK cross lijkt ook dit jaar weer open. Wordt het - Jelmer van der Linden van Statina – de atleet van trainer Tonnie Dirks, die zelf in 1986 Nederlands kampioen Cross werd in het Amsterdamse bos. Van der Linden was dit jaar winnaar van de Abdijcross. Of wordt het Jeroen Bakker – die over de laatste twee crosses goede resultaten liet zien? Ook Tom de Gelder – de jonge middellange afstandloper van Olympus ‘70– en Wouter Ploeger maken kans op de titel. En uiteraard mag thuisloper van Phanos Thomas Lewis in dit rijtje niet ontbreken hij kent het parcours als geen ander.

Heren lange cross

De heren gaan de Ajax-heuvel per ronde van 3 kilometer maar liefst vier keer te lijf. Dat maakt zestien korte maar hevige beklimmingen. De vraag is wie daar het beste mee om kan gaan. Bij de NK cross is topsnelheid daarom niet zaligmakend. Dit jaar is Michel Butter de grote favoriet voor de winst. Na zijn eerste plaats op de NK 10 km in Schoorl en een uitstapje naar de NK 3.000 m op de baan bereidt Butter zich nu in Spanje voor op de NK Cross. Zijn grootste concurrent voor de titel  is teamgenoot bij AV Castricum, Edwin de Vries, die tweede staat in het Nationaal crosscircuit. Andere kanshebbers zijn Jesper van der Wielen, Nationaal kampioen Cross van 2017, en Lucas Nieuweboer van KAV Holland uit Haarlem.

Er strijden ook op de lange cross enkele lokale matadoren mee waar rekening mee gehouden moet worden. Allereerst Robert Ton van Phanos. Hij kent het parcours goed en mogelijk kan hij dat tactisch uitbuiten. Een andere lokale topper die goed in de gaten moeten houden is Zac Freudenburg van AV’23. Zac is meervoudig winnaar van de Phanos Boscross en wat hem betreft kan het parcours niet zwaar genoeg worden.

European Cross Country Championships naar Nederland

In 2018 komt de SPAR European Cross Country Championships naar Nederland. De kampioenschappen, die in 2018 voor de 25e keer georganiseerd worden, vinden plaats op 9 december 2018 bij Beekse Bergen. In de aanloop vindt op hetzelfde terrein twee keer de Warandeloop Tilburg plaats. 23, 24 en 25 november staat de Warandeloop Tilburg 2018 op de kalender.