Choukoud en Van der Meijden pakken nationale marathontitels

17 oktober 2021
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

De TCS Amsterdam Marathon is vandaag gewonnen door Tamirat Tola en Angela Tanui in twee nieuwe parcoursrecords. Bejubeld door het publiek finishte Tola in een supertijd van 2:03.39. De 30-jarige Ethiopiër kwam solo het Olympisch Stadion binnen en haalde 27 seconden van het parcoursrecord af. Angela Tanui maakte het feest in Amsterdam compleet door anderhalve minuut sneller te lopen dan het oude parcoursrecord. Met haar tijd van 2:17.57 uur voert de Keniaanse de wereldranglijst van 2021 aan. De Nederlandse titels gingen naar Khalid Choukoud (2:10.25 uur) en Ruth van der Meijden (2:29.55 uur).

Choukoud en Van der Meijden maken favorietenrol waar

Khalid Choukoud maakte zijn favorietenrol voor de nationale titel volledig waar. De 35-jarige loper zegevierde in 2:10.25 uur. “Ik ben er echt heel erg blij mee en alles liep volgens plan: de titel was vandaag mijn doel, want ik had al de WK en EK limiet gelopen. De laatste 10 km heb ik snel kunnen lopen. Als er geen titel was, had er zeker meer ingezeten.” Het podium werd verrassend aangevuld met Benjamin de Haan (2:13.03 uur) en Ronald Schröer (2:13.52 uur). Michel Butter, Frank Futselaar en Björn Koreman haalden om uiteenlopende redenen de finish niet.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Ruth van der Meijden in 2:29.55 uur. “Ik voelde me vandaag sterk en heb mij in de eerste 25 km gedeisd gehouden. Ik voelde dat ik energie over had, zodoende kon ik het tweede deel doorzetten.” Ze nam de titel over van de nummer twee, Bo Ummels. Ummels scherpte haar persoonlijk record aan naar 2:31.51 uur. Eva van Zoonen legde beslag op de bronzen medaille (2:41.25 uur).

Winst voor Tola en Tanui

Tamirat Tola was oppermachtig in mannenrace van de internationale TCS Amsterdam Marathon de laatste drie kilometers. “Ik wist dat een persoonlijk record mogelijk was met deze goede weersomstandigheden. Ik voelde me sterk en mijn tactiek vandaag was om te wachten, ik controleerde de race en pushte daarna naar de finish. Ik ben heel erg blij met deze grote overwinning.” Met zijn tijd van 2:03.39 uur liep hij het parcoursrecord van 2:04.06 uur van Lawrence Cherono uit 2018 uit de boeken en liep de beste tijd van zijn leven. Tola staat daarmee tweede op de wereldranglijst van 2021 en loopt de snelste marathontijd op Nederlandse bodem. De TCS Amsterdam Marathon, in het bezit van het Platinum Label van World Atheltics, benadrukt hiermee opnieuw één van de snelste marathons van de wereld te zijn.

Bij de vrouwen liep Angela Tanui na 2:17.57 uur het finishlint, vastgehouden door Olympisch kampioene Sifan Hassan. Ze was duidelijk geëmotioneerd. “Ik heb gepusht tot het einde om mijn vriendin te herdenken, het was een speciale race”, waarmee ze doelt op de trieste gebeurtenis in het Keniaanse kamp, nadat haar Keniaanse vriendin Agnes Torop om het leven is gekomen. Ook Tola gaf later aan dat hij geëmotioneerd was door de gebeurtenis binnen zijn management.

 

Tekst & foto's: TCS Amsterdam Marathon / Le Champion

NK