Clinic verspringen door Anouk Vetter

08 oktober 2017
Atletiekfan Vorige

"Echt geweldig, ik heb fantastische tips gekregen!"

Op maandag 2 oktober om 19.00 uur staat Bente Elgersma (19) samen met 11 clubgenoten klaar op de baan van AV Haarlem. De baan waar ze al jaren traint, het liefste de meerkamp, want dat is het meest dynamisch. Eén onderdeel zal haar vast snel vervelen denkt ze. Ze staan niet klaar voor een reguliere training, dit keer komt niemand minder dan Nederlands’  top meerkampster Anouk Vetter een clinic geven! De prijs van de clubactie van de ASICS NK Atletiek. Bente kocht haar NK tickets online en vulde, met “je weet het nooit”  in haar achterhoofd, de actiecode ‘ClinicAnouk’ in. Dat ze later daadwerkelijk als winnaar uit de bus zou komen, had ze nooit verwacht. Een clinic van een topatleet win je tenslotte niet elke dag. Op de vraag welk onderdeel ze graag wil laten terugkomen in de clinic is Bente duidelijk; dat wordt verspringen. Verspringen is een goed onderdeel van Anouk en een zwakker onderdeel van Bente zelf. Daarnaast verwacht de studente geneeskunde dat ze binnen de tijd van 1,5 uur met verspringen het meeste kan oppikken. Een serieuze aanpak met voorbedachten rade dus! Haar selectie van clubgenoten is al even serieus: ”Ik wilde wel een gemotiveerde groep bij elkaar hebben, dan leren we het meest van deze clinic!”
 

De Anouks

Anouk Vetter verschijnt op de baan en de groep start direct met een warming-up. “We doen een training, met warming-up zoals ik zelf ook altijd doe”, vertelt Anouk. Naast de gebruikelijk loopscholing valt er één oefening in het bijzonder op: de “Anouks”. Een oefening in eerste instantie zonder naam, maar die binnen haar trainingsgroep op Papendal tegenwoordig de naam draagt van de Europees kampioene, iets wat binnen het turnen vaker gebeurt met een nieuw wedstrijdelement. De groep voert gemotiveerd alle oefeningen uit.
 

De tip van de platvoeten

Gedurende de training wordt Bente steeds enthousiaster, natuurlijk is niet iedere sprong goed maar ze merkt de verbetering. “Ik heb heel veel geleerd maar de beste tip die ik heb gekregen, was die van de platvoeten: als ik tijdens mijn aanloop al heel hoog op mijn tenen loop, is het bij de afzet heel moeilijk om naar boven af te zetten. Dat is iets waar ik al een hele tijd mee worstel en ik had nu echt het idee dat het eindelijk lukte”, aldus een glunderende Bente.

Tot slot is er natuurlijk tijd voor foto’s, handtekeningen en interviews. Het Haarlems Dagblad  publiceert zelfs een pagina vullend artikel, de clubwebsite is gevuld en de ruim 150 gemaakte foto’s geven Bente een mooie herinnering, ‘Een herinnering om nooit meer te vergeten!’
De rest is het met Bente eens: een supergeslaagde clinic, waarbij het wat hen betreft volgend jaar weer mag, dan wordt het hordenlopen of toch speerwerpen?!

 

Lees hier het artikel ‘Lopen met kapsones’ Haarlems Dagblad

Foto: René Ruis