Competitiefinales zorgen voor veel verschuivingen

06 september 2021
Competitie Vorige

Op de dag dat een groot deel van Nederland vooral gefocust was op de verrichtingen van Max Verstappen in Zandvoort werd er op diverse plaatsen in het land volop strijd geleverd in de atletiekcompetitie.

De promotie/degradatiewedstrijden speelden zich af in Breda, Tilburg en Gouda. Daarbij werd voor wat betreft de hoogste afdeling van de competitie, het NK Teams, duidelijk dat daar in 2022 veel nieuwe gezichten hun opwachting maken.

Veel nieuwe gezichten naar NK Teams 2022

De promotie/degradatiewedstrijd van het NK Teams naar de 1e divisie kende dit jaar een licht aangepast reglement. Na het NK Teams van 4 juli in Vught degradeerde geen enkel team. De onderste drie teams bij de mannen en vrouwen moesten op 5 september de degens kruisen met de bovenste vijf uit de stand van de eerste divisie. Dat werd in Breda een bloedbad van formaat. Geen van de ploegen van het hoogste niveau slaagde erin zich te handhaven. De treurnis zal het grootst zijn geweest in Leiden, omdat zowel de mannen als vrouwen van Leiden Atletiek degradeerden. Datzelfde lot ondergingen de mannen van Daventria en Lycurgus. In 2022 maken ook de vrouwen van Phanos verrassend genoeg geen deel meer uit van de top 8 van Nederland. De vierde plek in Breda was niet voldoende voor handhaving. Ook de vrouwen van Unitas acteren in het nieuwe jaar een treetje lager.

Het waren de mannen van PAC en de vrouwen van Haag Atletiek die de promotiewedstrijd met overmacht op hun naam schreven. De Rotterdammers hadden aan het eind van een zonnige dag 26 punten voorsprong op AAC en zelfs 30 op AV 1923. Die Amsterdamse teams promoveren wél mee naar het NK Teams. Bij de vrouwen klopte Haag Atletiek thuisploeg Sprint met 11 punten verschil en promoveerde ook de ploeg van Lycurgus overtuigend mee. Phanos kwam daar 12 punten tekort voor handhaving en doet dus een stapje terug. Sprint kon er op de eigen baan geen dubbelslag van maken. De Bredase mannen werden 3 punten achter AV 1923 vierde en konden het voorbeeld van de vrouwenploeg dus niet volgen. De vrouwen van GAC Hilversum verschenen niet aan de start en nemen dus genoegen met hun plek in de 1e divisie. 

De mannen van PAC scoorden over de hele linie hoog in de uitslagen. De Rotterdamse brigade won 7 onderdelen en pakte op nog eens 5 andere onderdelen de tweede plek. De maximale 8 punten werden onder meer geoogst door Daan Hoomoedt (na een fotofinish op de 400 meter), Yorben Ruiter (1500 meter), Mark Heiden (met een fraaie 13,89 op de hoge horden), Shaquille Emanuelson (discus) én de 4 x 100 meterploeg. AAC zag Sven Poelmann doen wat hij al het hele seizoen doet: het kogelstoten overtuigend winnen. Ook de 800 en 5000 meter en het kogelslingeren leverden de maximale score op. Voor AV 1923 noteerde Elvis Afrifa een mooie dubbelzege op de 100 en 200 meter. De inzet van Menno Vloon (5,40 polshoog) kon Lycurgus niet redden van degradatie. De vrouwen van Haag Atletiek wonnen ‘maar’ 3 onderdelen, minder dan nummer 2 Sprint  en nummer 3 Lycurgus (beiden 5 keer eerste) maar scoorden over de hele linie simpelweg constanter dan de concurrentie. Die zeges kwamen op naam van Lotta Lange op de 1500 en  Elsbeth Ciesluk op de 3000 meter. Glenka Antonia sprong, daags na haar optreden bij het Rotterdams Atletiek Festival, met 1,80 hoger dan iedereen. Sprint plukte uiteraard de vruchten van de alleskunners Nadine Broersen en Anouk Vetter, die samen 29 punten scoorden met onder meer winst bij het verspringen (Broersen) en het kogelstoten (Vetter).  Femke Frijters pakte op haar thuisbaan een dubbelsag op de beide hordenonderdelen. Maureen Ellsworth was voor Lycurgus verreweg de snelste op de 400 meter en Lisanne Schol won voor de blauw-oranje vrouwen het speerwerpen.

Eindhoven sterk in Tilburg

De promotie/degradatiewedstrijd voor de 1e en 2e divisie speelde zich af bij Attila in Tilburg. Daar namen de onderste drie uit de 1e divisie het op tegen de top 9 van de 2e divisie. Het werd geen Tilburgs maar een Eindhovens feestje. De mannen van Eindhoven Atletiek waren afgetekend de besten, hun clubgenotes verzekerden zich met een derde plek eveneens van een plek in de 1e divisie voor 2022. Achter Eindhoven Atletiek werd Altis tweede en hield PEC 1910 AV’34 nét achter zich voor de derde plek. Beste team bij de vrouwen was Zaanland, vlak voor Ciko ’66 en dus Eindhoven Atletiek. Hier kwam ’t Haasje één punt tekort voor een plek in de top 3.

De Eindhovense mannen wonnen in Tilburg niet minder dan 6 onderdelen, telkens goed voor 12 punten.  Opmerkelijk was dat al die overwinningen op looponderdelen vielen. Riq de Wit won de 100 en 200 meter, dat laatste onderdeel in exact dezelfde tijd als Nout Wardenburg van AV’34. Ook de 400, 800, 1500 en 4 x 400 meter werden gewonnen door de brigade uit Eindhoven. Wardenburg won voor AV’34 ook de 400 meter horden en Ruben Rolvink pakte voor Olympus ’70 uit met winst bij het kogelstoten en het discuswerpen. Ronduit opmerkelijk was de deelname van Robin Korving voor Hera bij het kogelstoten. De gewezen hordentopper stootte 10,66 maar dat leverde geen punten op omdat Eddy Cardol met 14,00 een stuk verder kwam.

Bij de vrouwen won het in de breedte sterke Zaanland alleen het hoogspringen: Michelle Oud ging over 1,70. Benthe König (16,61) stootte namens Ciko meters verder dan de rest van het veld.

Studentes scoren in Gouda

AV Gouda ontving de onderste vier verenigingen uit de 2e divisie, samen met de beste 8 teams uit de 3e divisie. Het draaide allemaal om een plek bij de top 4: want die teams zijn in 2022 verzekerd van competitie in de 2e divisie. Dat werden bij de mannen Groningen Atletiek, Typhoon, Phanos en De Keien. Die laatste vereniging kan volgend jaar sowieso met twee teams op pad, want de Udense vrouwen wonnen de wedstrijd. De nummers 2 tot en met 4 waren daar verrassend sterke studentenverenigingen: achtereenvolgens Asterix, Tartlétos en Kronos. Zij weten zich dus ook allemaal verzekerd van een plek op het derde Nederlandse competitieniveau. In deze wedstrijd werd gewerkt met punten per prestatie, niet per plaats. Groningen Atletiek had aan het eind van de dag bijna 600 punten voorsprong op Typhoon. Bij de vrouwen waren de verschillen kleiner: slechts 270 punten tussen de nummers 1 en 4. Bjorn van Kins stootte voor Groningen 15,28 met de kogel en Justin Sluijter (Typhoon) sprong 7,17 ver. Bij de vrouwen maakte de veelzijdige Justine Fleming van Asterix indruk met een trio zeges.


Tekst: Ton de Kort