Competitieploegen Haag Atletiek leiden de dans na eerste A-competitie

08 april 2019
Competitie Vorige

Bij de eerste A-competitie van het seizoen hebben zowel de jongens als de meiden van Haag Atletiek de beste score neergezet. De grote clubs hebben, ondanks het ontbreken van hun toppers, een grote stap gezet richting de finale. Britt Weerman stunt bij het hoogspringen. De atlete van Groningen Atletiek springt 1.81 meter hoog, goed voor een dik persoonlijk record en de limiet voor het ek-20.

Wind spelbreker op meeste locaties

Mag je op 7 april al topprestaties verwachten van de A-junioren. Met een vroege start van het competitieseizoen is het vooral zaak om schadevrij de wedstrijd door te komen. Trainingsstages maken dat atleten als Jorinde van Klinken, Zoë Sedney, Sven Jansons en Shaquille Emanuelson verstek moeten laten gaan. Het is slechts een kleine greep uit het rijtje afwezigen. Tel daarbij op de wind die op 3 van de 4 locaties tegenstaat en je mag concluderen dat echte topprestaties uitblijven. Britt Weerman is de uitzondering op de regel. De eerstejaars B-juniore schiet uit haar slof met de 1.81 meter bij het hoogspringen, precies de limiet voor het ek-20 in het Zweedse Borås.

Haag Atletiek trein dendert vrolijk verder

Bij Haag Atletiek lijkt het ze weinig uit te maken in welke maand van het jaar gepresteerd moet worden. Nu de talentvolle C-lichting door is geschoven naar de B-junioren wordt daar ook bij de A-competitie gretig van geprofiteerd. In combinatie met steekhouders Dario Podda en Benjamin Coolen leidt dat tot een team dat voorlopig moeilijk te verslaan valt. Daarnaast mogen we ook een nieuwe naam begroeten in het Haagse. Navaro Doulani Aboikonie zit sinds januari bij de club en komt bij het hinkstapspringen tot 14.71 meter.  De vrouwelijke tak doet daar weinig voor onder. Na de teleurstellend verlopen finale van vorig seizoen, waar het na een 0 bij de horde al na het eerste onderdeel einde verhaal bleek, is de opening van dit seizoen veelbelovend. Met Tosca Smit en Dara Obot als grote puntenpakkers bij de werponderdelen wordt de basis gelegd voor de zege.

Titelverdediger PAC begint stabiel aan seizoen

Als we 1 ding zeker weten is dat PAC niet snel de handdoek zal werpen. De eerste slag is weliswaar voor de Hagenaren, in Rotterdam zijn er voldoende aanknopingspunten om in september kansrijk te zijn om weer met de titel naar huis te gaan. Het grote verschil bij de jongens is makkelijk te verklaren. Rogier Derksen haalt de finish niet op de 400 meter horden, anders was het een nek aan nek race geweest. Veelzeggend is dat je het niet eens hoeft te hebben over de afwezigheid van Shaquille Emanuelson. Die wordt namelijk met verve vervangen door Mattijs Mols. De aanwinst, overgekomen van AV Atilla, doet vooral van zich spreken met de 17.29 meter bij het kogelstoten.  Alida van Daalen vervangen bij de meiden is iets lastiger en daarmee is het verschil tussen Haag Atletiek en PAC verklaard.

Grote clubs ondervinden weinig hinder van ontbreken toppers

Van de 12 clubs die vorig jaar in de finale stonden zijn er bij zowel de jongens als de meiden 9 verenigingen opnieuw hard op weg om dat voor elkaar te krijgen. Zelfs het ontbreken van menig topper verandert niets aan dat beeld. Altis is zonder Sven Jansons meer dan finalewaardig, het ontbreken van de zieke Sven Roosen wordt bij Eindhoven Atletiek keurig opgevangen en bij Groningen Atletiek wordt Jorinde van Klinken gewoon vervangen door haar jongere zusje Lilian. Steeds vaker wordt er beroep gedaan op een talentvolle B-lichting, die zo 4 jaar lang de honneurs kan waarnemen totdat het de seniorenstatus bereikt. Toch zien we dit jaar dat steeds meer clubs keuzes moeten maken om geen roofbouw te plegen op vooral de B-junioren.  Het overslaan van de A-competitie is dan een logische keus. Een ontwikkeling die goed in de gaten moet worden gehouden want de A-competitie heeft in de breedte qua niveau aardig ingeboet. De tweede A-competitie is op zondag 12 mei.

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Erik van Leeuwen (NK teams junioren A 2018)

 

Masterscompetitie: Zicht op finale voor Haag Atletiek-mannen en Isala ’96-vrouwen

Na de eerste ronde nemen de mannen van Haag Atletiek de leiding in de landelijke competitiestand. Met meermaals een top 3 klassering wisten zij de meeste punten bij elkaar te sprokkelen. De echte uitschieter hierbij was de prestatie van Erik van Vreumingen op het kogelstoten. Met 16,63 stootte hij de kogel naar een nieuw Nederlands record bij de M40.  Bij de vrouwen staat Isala ’96 na de eerste ronde vrij ontspannen bovenaan. De dames uit Kampen doen voor het eerst mee aan de masters competitie en laten zo zien dat ze meteen meedoen om de prijzen.

De mannen van Haag Atletiek worden gevolgd door Prins Hendrik op de tweede plaats en AV ’34 op de derde. Zowel Prins Hendrik als AV ’34 stonden vorig jaar in de finale. Prins Hendrik eindigde hier nipt als vierde. Dit jaar lijken ze met een team vol oudgedienden, aangevuld door onder andere Erik Cadée, zeker mee te kunnen strijden om het eremetaal. Hetzelfde geldt voor AV ’34. Waar zij vorig jaar nog een bijrol speelden, hebben zij dit jaar hun zinnen gezet op de prijzen.

Bij de vrouwen wordt Isala ’96 met een puntenverschil van meer dan 200, gevolgd door GAC Hilversum en Hellas Utrecht. Zowel Hellas Utrecht als GAC Hilversum schitterden vorig jaar in de finale en wisten daar een podiumplaats te behalen. Dit jaar lijken ze echter hun meerdere te moeten erkennen in de dames van Isala ’96. De strijd om de finaleplaatsen wordt definitief uitgemaakt op 12 mei.

Kijk voor de volledige competitiestand op onze website