Crossseizoen: Wist je dat?

04 november 2017
Nationaal Crosscircuit Vorige

Het is bijna zover! Het Crossseizoen staat in de startblokken met daarin vier Crosswedstrijden plus de NK Cross. Om dit mooie winterseizoen goed te beginnen, hebben we 10 `wist je datjes?` op een rij gezet.

 

Wist je dat …

1. Je dit winterseizoen vijf keer kunt Crossen?

In de maanden november, december, januari en maart kunnen we genieten van verschillende crosswedstrijden. Het Crossseizoen gaat van start op 24, 25 en 26 november met de Loket.nl Warandeloop in Tilburg. Om het jaar 2017 goed af te sluiten vindt op oudejaarsdag, 31 december, de Rabobank Sylvestercross in Soest plaats. Vervolgens om het nieuwe jaar goed te beginnen is op 19, 20 en 21 januari de Abdijcross in Kerkrade en vlak daarna op 27 en 28 januari de Masboscross in Breda. We sluiten dit mooie winterseizoen af met de NK Cross op 10 en 11 maart in het Amsterdamse Bos.

2. Loket.nl Warandeloop dit jaar zijn 61ste editie viert?

Daarmee is de Loket.nl Warandeloop de oudste crosswedstrijd van Nederland. Dit jaar zal het evenement voor het eerst plaatsvinden op Safaripark de Beekse Bergen. Drie dagen lang staat het park in het teken van top- en breedtesport, gezonde strijd en gezelligheid.

3. In december 2018 de SPAR European Cross Country Championships naar Tilburg komen?

De Loket.nl Warandeloop vindt daarom dit jaar plaats op Safaripark de Beekse Bergen, zodat de toppers de komende twee edities alvast het officiële EK-parcours kunnen verkennen.

4. Rabobank Sylvestercross twee nieuwe onderdelen heeft?

In het programma zijn de onderdelen Bentinck Fonds G-Cross voor gehandicapten en de Vaarderhoogt Sylvester by Night (30 december) opgenomen. Het parcours van de Bentinck Fonds G-Cross is 600 meter en het parcours van de Vaarderhoogt Sylvester by Night tussen de 1 en 4 kilometer. Afhankelijk van wat de deelnemer zelf wil lopen.

5. De Abdijcross een onderdeel heeft alleen voor dames?

Op vrijdagavond staat de Abdijcross in het teken van de Doubdle Ladies Night Fun Run. Vanaf 19:00 uur lopen dames verlicht door het Bosquet Rolduc. Er is zelfs een prijs voor drie dames die het mooist verlicht zijn. Na afloop is er een afterparty met of zonder de mannen die de dames hebben aangemoedigd.

6. Er dit jaar voor het eerst de mogelijkheid is om tijdens de Mastboscross deel te nemen aan een Canicross of Step & Bikejoring?

Op zaterdag 28 januari kan je tijdens de Canicross hardlopen met je aangelijnde hond. De lijn heeft een maximale lengte van twee meter en alle type honden mogen meedoen. Wil je liever niet hardlopen maar fietsen/mountainbiken of steppen met je hond? Dat kan ook tijdens het Step & Bikejoring onderdeel. Hierbij zit je hond met een elastische lijn van maximaal 2,5 meter vast aan het frame van je fiets of step.

7. De Mastboscross in het oudste naaldbos van Nederland plaatsvindt?

Met zijn 500 jaar is het Mastbos het oudste aangeplante naaldbos van Nederland. Het zaaigoed van de grove den komt uit Duitsland. Het bos is ongeveer 600 hectare groot en verzekerd daarmee de Mastboscross van een prachtig parcours.

8. Phanos de NK Cross organiseert als onderdeel van de 15e editie van de Phanos Boscross?

Phanos Boscross maakt onderdeel uit van het Runnersworld Haarlem Crosscircuit en daardoor vallen de officiële wedstrijdnummers van de Phanos Boscross samen met de NK Cross. Als je deelneemt aan het Runnersworld Haarlem Crosscircuit start je dus samen met de nationale top in jouw categorie. Bij de junioren A en B is dit niet het geval vanwege afwijkende afstanden.

9. Je tijdens je warming-up van een crosswedstrijd het parcours al kan verkennen?

Door het wedstrijdparcours te verkennen, weet jij waar en wanneer je het beste je slag kan slaan. Als je weet waar je misschien wat harder een bocht uit kan versnellen of welke heuvel iets harder op of af te rennen, maak je van het crossen niet alleen een strijd maar ook een leuk spelletje.

10. Wij iedereen heel veel succes en plezier wensen tijdens het Crossseizoen 2017/2018!

 

Fotograaf: Erik van Leeuwen

Bronnen: http://www.warandeloop.nl/

               http://www.sylvestercross.nl/

               http://www.abdijcross.nl/

               http://mastboscross.nl/

               http://nk-cross.nl/