Dag 1 ASICS NK Indoor U20 & U18: Sedney en Seedo maken favorietenrol waar

15 februari 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Na de eerste dag van de ASCIS NK Atletiek U20 & U18 mogen 18 atleten zich Nederlands kampioen noemen. Het Nederlands kampioenschap kende een spetterende start. De dag stond tijdens het middagprogramma geheel volgens traditie in het teken van de 60 meter.

Bij het verspringen jongens U18 was het direct raak. Jonathan Pronk schoot uit zijn slof en vloog naar een afstand van 7.01 meter. Hiermee behaalde hij de limiet voor de EK U18 later dit jaar in Rieti (Italië). De wedstrijd leek in het slot te zitten tot aan de vijfde poging. In deze ronde haalde enkele atleten flink uit. Onder andere Finn de Graaf was een van de atleten die voor een uitschieter zorgde. In zijn vijfde poging sprong hij al naar een PR van 6.93 meter, dit resulteerde op dat moment van de wedstrijd in een tweede plaats. Echter deed hij er in zijn laatste en ultieme poging nog een schepje bovenop. Hij brak namelijk opnieuw zijn PR en slechtte de 7 meter barrière met een sprong van 7.04 meter. Hiermee kroonde hij zich in een spannende finale tot Nederlands kampioen verspringen.

Britt Weerman wint het hoogspringen

Ondertussen was ook het hoogspringen voor de meisjes U18 aan de gang. Dit onderdeel werd door Britt Weertman van Groningen Atletiek gewonnen. Met een behaalde poging op 1.77m besloot ze de 1.79m over te slaan. Nadat al haar concurrenten uit de wedstrijd lagen werd de lat op 1,80m gelegd, wat later haar winnende hoogte bleek te zijn.

Finales 3000 meter

Tussen het geweld op het middenterrein door werden ook de eerste Nederlandse kampioenen gekroond op de 3000 meter. Bij de meisjes U18 ging Marit Griep van ATV Scorpio er met de titel vandoor voor haar clubgenote Bieke Schipperen. Bij de jongens U18 zat de spanning in de staart van de wedstrijd. In een spannende eindsprint trok Wouter van den Akker aan het langste eind. Hij was zijn concurrenten Niels Laros en Tim de Wild te snel af en sprintte naar het goud in een tijd van 8.51,59. Bij de meisjes U20 gingen slechts drie deelnemers van start. Tess van Randtwijk liet haar klasse zien en liep met gepaste afstand naar de titel. Abdirahman Mohamed wist de 8.30,00 grens te doorbreken. De atleet van AV Cifla snelde naar een tijd van 8.29,39 en mocht daardoor plaatsnemen op het hoogste erepodium bij de jongens U20.

Bij het verspringen meisjes U20 sprong Ilse Steigenga van AV Lionitas, enigszins verrassend, naar het goud. Met een afstand van 6,02 meter in haar laatste poging sprong ze over de magische grens van 6 meter.

Stan Nijhuis wederom Nederlands kampioen hoogspringen

Stan Nijhuis verdedigde zijn titel bij het hoogspringen jongens U20 met verve. Hij wist de zwaartekracht de baas te zijn en steeg naar een hoogte van 2,04 meter. De atleet van AV Trias liet de lat nog op 2,10 meter plaatsen maar deze hoogte wist hij niet te klaren. Tijmen van Hal bood Stan nog moedig tegenstand maar strandde op 2,02 meter.

Polsstok pokeren levert Twan van Rijn een zilveren plak op

Iets verderop op het middenterrein barstte er een spannende strijd los bij het polsstokhoogspringen. Twan van Rijn was bezig met een aardig potje polsstok pokeren. Met nog een poging te gaan na twee eerdere foutsprongen sloeg hij een hoogte van 4,20m over om vervolgens in een poging over 4,25m te vliegen. Na een geslaagde poging op 4,30m bleek het echter niet genoeg voor de titel. De atleet van PAC, Jasper Oele wist ook de hoogte van 4,30m te klaren en had hier minder foutsprongen voor nodig. Zijn bijna foutloze serie leverde hem dus een gouden plak op.

Rolvink oppermachtig bij het kogelstoten

Bij het kogelstoten jongens U20 was Ruben Rolvink van Olympus’70 oppermachtig. Hij won de wedstrijd met een afstand van 16,95m en stootte daarmee maar liefst 1,05m verder dan de nummer twee Teun Koning die op zijn beurt ook een gat had van 1,05m naar de winnaar van het brons, Sonny Meijers.

Ondertussen besloot Femke Jonker het hinkstapspringen bij de meisjes U18 in haar eerste twee pogingen al volledig in het slot te gooien met afstanden van respectievelijk 11,82m en 11,90m. De atlete van AV Hera werd in haar volgende pogingen niet meer bedreigt door haar concurrentes waardoor het goud haar niet meer kon ontgaan.

Danara Stoppels wist zich in haar derde poging bij het kogelstoten al te verzekeren van het goud bij de meisjes U18. Met een afstand van 14,68m neemt ze de Nederlandse titel mee naar Groningen. Lotte Haest van Spado deed nog een verwoede poging om haar het vuur aan de schenen te leggen maar kwam, ondanks een PR in de laatste poging, niet verder dan het zilver.

Strijd tussen van der Linden en van Diemen bij het polsstokhoogspringen

Het was wachten tot Fleur van der Linden en Thyra van Diemen van start gingen bij het polsstokhoogspringen voor de meisjes U20. De twee atletes staken met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Fleur Van der Linden kwam niet verder dan haar aanvangshoogte van 3,60m terwijl Thyra van Diemen de 3,75m wist te slechten wat haar het goud op leverde.

Boemelraces op de 1500 meter

Gedurende de technische nummers werden onder andere de series van de 800 meter en 1500 meter afgewerkt. Hierbij was de tweede serie 1500 meter bij de jongens U18 merkwaardig te noemen. Het mondde uit in een ouderwetse boemel race waardoor alle tijdsnelsten uit de eerste serie kwamen.

Het laatste technische onderdeel van dag één werd gewonnen door Fabian Biondina. De atleet van Spado wist bij het hinkstapspringen, ondanks klachten aan zijn enkel, tot 13,88m te komen wat hem het goud bezorgde bij de jongens U20. Hij moest echter nog flink aan de bak doordat Ton van Mameren na twee ongeldige poging in zijn derde sprong 13,81m wist te noteren.

Seedo en Sedney maken favorietenrol waar

De dag werd traditiegetrouw afgesloten met de finales 60 meter. Hierbij maakte de gedoodverfde favoriet N’Ketia Seedo haar rol meer dan waar. Ze won haar finale bij de meisjes U18 overtuigend in een tijd van 7,46. Nsikak Ekpo won met dezelfde overtuiging zijn finale bij de jongens U18 door met 6,94 de concurrentie op maar liefst 0,16 sec achter zich te laten.

Zoë Sedney maakte na een stroeve start ook haar favorieten rol waar. In een tijd van 7,55 snelde ze naar het goud bij de meisjes U20. De meest gelukkige in die finale was echter de nummer drie, Janna Doumpas. Zij mocht het brons mee naar huis nemen doordat ze op de fotofinish 0,004 sec sneller tbleek e zijn dan de nummer vier Kellynsia Leerdam. Bij de mannen U20 snelde Keitharo Oosterwolde naar een prachtige tijd van 6,83 sec. In een spannend slot van de race bleek hij de snelste te zijn voor Riq de Wit (6,86 sec) en Brett Duff (6,89 sec).

De vandaag afgewerkte series van onder andere de 400 meter, 800 meter, en 1500 meter krijgen morgen hun apotheose op de tweede dag van dit ASICS NK Atletiek U20 & U18. Bekijk de overige uitslagen van deze eerste dag hier.

Foto's door: Coen Schilderman

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK