Dag 1 EK Atletiek: Jip Vastenburg (20) vierde op 10000m

12 augustus 2014
Toernooien Vorige

Dinsdag 12 augustus 2014

Op dag 1 van de Europese Kampioenschappen Atletiek in Zürich startte Oranje met maar liefst 16 Nederlanders, waaronder de finale 10.000 meter met Jip Vastenburg en de eerste dag voor de mannen tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pelle Rietveld. Jip Vastenburg verraste met een vierde plaats.

De beste andere Nederlandse prestaties kwamen van Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia, Eelco Sintnicolaas, Dafne Schippers, Sifan Hassan, Rosina Hodde en Sharona Bakker, waarbij beide laatstgenoemden op hun 100 meter horden pr's liepen van 12.91 sec. en 12.85 sec. Hodde deed dat in de halve finale, goed voor een finaleplaats, Bakker in haar serie.

Mannen

100 meter (series)
Churandy Martina, Jorén Tromp en Giovanni Codrington

Churandy Martina liep - tegen de Brit Dasaolu - een uitstekende race en finishte in 10.31 sec. (-0,1 m/s) als tweede. Ook Giovanni Codrington kwam eenvoudig door naar de halve finales met 10.43 sec. (-0,1, 3e in zijn reeks). Jorén Tromp liep een volledig mislukte wedstrijd: 11.28 sec. (-0,4); zijn rugprobleem van een aantal weken speelde weer op, waardoor hij 'totaal geen macht' had. Meeste indruk maakte de Fransman Jimmy Vicaut (10.06 sec.).

400 meter (series)
Liemarvin Bonevacia
Een uitstekende prestatie van de kersverse Nederlandse recordhouder Liemarvin Bonevacia in zijn reeks 400m. Met 45.65 liep hij voor Nederland de tweede tijd ooit. Hij werd er tweede mee: "Het ging heel gemakkelijk. Nu eerst een ijsbad, dan de fysio, goed eten en dan morgen knallen in de halve finales om bij de beste 8 van Europa te horen. En na vrijdag (finaledag, red.) genieten."

800 meter (series)
Thijmen Kupers
Zijn machtige optreden tijdens de WK Indoor met een vijfde plaats kon Thijmen Kupers niet herhalen in Zürich. Hij kwam op de laatste 200m tekort en werd 6e in 1.49.69.

Discuswerpen (kwalificatie)
Erik Cadée
Met een eerste poging van 61,18m, één ongeldig en een worp in de 58 meter moest Erik Cadée de resultaten afwachten van Groep B. Hij werd vijfde in zijn groep, maar acht mannen in Groep B presteerden beter, waardoor hij overall 13e werd en uitgeschakeld is.

Tienkamp (dag 1 = 100m-verspringen-kogelstoten-hoogspringen-400m)
Eelco Sintnicolaas en Pelle Rietveld
Een bemoedigende start voor Eelco Sintnicolaas op de 100 meter (10.90 -0,9 m/s, beste seizoensprestatie) werd gevolgd door een perfecte vertesprong van 7,65m (0,0 m/s) in zijn derde poging, een evenaring van zijn beste prestatie ooit. Ook bij het kogelstoten ging het goed met 14,28m, een beste seizoensprestatie. De 2,01 meter bij het hoogspringen was 1 cm beter dan in zijn beste tienkamp. De 400 meter ging in 48.44, 42/100e boven zijn recordmeerkamp. Eelco oogde na afloop van dag 1 tevreden: "Ik ben in vorm en dat uit zich in goede prestaties zoals 7,65m ver. Ik ben nog in de race voor de medailles." Sintnicolaas verzamelde 4301 punten, goed voor plek 4, Kaj Kazmirek (Dui) leidt met 4492 punten.
Pelle Rietveld startte redelijk met 11.07 (-1,9 m/s) maar kwam tot precies 7,00m bij het verspringen. Daarmee leverde hij behoorlijk in op zijn beste seizoensprestatie en persoonlijk record. Vervolgens stootte hij 13,75m met de kogel. Het hoogspringen mislukte; alleen zijn aanvangshoogte van 1,77m sprong hij vlekkeloos. Rietveld haaste Sintnicolaas de eerste 200 meter en verzuurde behoorlijk op het laatste stuk (50.33 sec.). "Ik heb een topmeerkamp gedraaid eind mei in Götzis, heb daarna wat blessures gehad maar dacht de zaak op orde te hebben hier. Dat blijkt nu niet het geval. Morgen ga ik gewoon verder, opgeven is geen optie."
De meerkamp prognosesite vind je hier.

Vrouwen

100 meter (series)
Dafne Schippers en Jamile Samuel
Doodeenvoudig snelde Dafne Schippers naar de winst in haar serie met 11.10 en een lichte tegenwind (-0,4) waarvan ze de laatste 30m uitbolde: "Dat Soumaré hier 11.03 loopt is niet relevant, in de finale moet het gebeuren. Het ging lekker en makkelijk. Op naar de volgende ronde". Jamile Samuel struikelde na een paar passen bijna en moest alle zeilen bijzetten voor een rechtstreekse kwalificatie, hetgeen lukte met 11.46 sec. (-0,6).


Dafne Schippers werd en passant uitgeroepen tot Europees atlete van de maand juli.

1500 meter (series): Sifan Hassan als snelste naar finale, Maureen Koster strandt
Sifan Hassan en Maureen Koster
In de eerste serie miste Maureen Koster in de laatste ronde de aansluiting met de kop en finishte als zevende. Haar tijd van 4.15.11 was onvoldoende om als tijdsnelste door te gaan. De tweede reeks was namelijk aanzienlijk sneller. Sifan Hasan vond het na 800 meter genoeg en nam resoluut de leiding over, om uiteindelijk te winnen in 4.09.55, overall de snelste tijd. De eerste serie werd gewonnen door Aregawi uit Zweden. Het duel Hassan-Aregawi belooft veel spektakel voor de finale, vrijdag 15 augustus om 19.25 uur.

10.000 meter (finale)
Jip Vastenburg liep vastberaden haar wedstrijd. Meestal in tweede positie, controlerend, later wat meer midden in de kopgroep. Op twee ronden voor het einde maakte een groep onder leiding van de 40-jarige Jo Pavey zich los van de anderen en leek Vastenburg te moeten passen en streed voor plaats 5. Op 300m voor de finish vond ze echter haar tweede adem en sprintte naar de kopgroep toe. De nummer drie, Laila Traby uit Frankrijk lette echter goed op en pareerde de aanval. Een vierde plaats was een razendknappe prestatie voor de ambitieuze 20-jarige atlete van AV'34 Apeldoorn, die aangaf toch wel te balen van de net gemiste medaille. Voor Losse Veter vertelde ze "Ik moet nog meer geloof in eigen kunnen krijgen."

100 meter horden (series en halve finales)
Sharona Bakker, Rosina Hodde en Nadine Visser
Een geweldig persoonlijk record voor Sharona Bakker in een windstille race: 12.85 sec is 9/100e sneller dan 'Heusden' in juli en nog maar 8/100e boven het Nederlands Record van Marjan Olyslager uit 1989. Ook Rosina Hodde bleef onder de 13 seconden (12.99 sec.) in een razendsnelle race. Nadine Visser had een uitstekend laatste stuk en kwam met 13.12 (-2,0) tesamen met twee anderen als vierde tijdsnelste door. Op duizendsten ging ze er uiteindelijk als enige uit. De extra baan 9 is niet voor niets aangelegd...
In de halve finale verraste Rosina Hodde met een toptijd van 12.91 sec. (pr) én een finaleplaats. Bakker werd met 13.02 (en een vierde plaats) uitgeschakeld.

Vanuit het Letzigrundstadion blijf je van minuut tot minuut op de hoogte via onze live Twitter account @AtletiekLive.
Op Facebook plaatsen we gedurende de hele dag foto's van de wedstrijden.
Het Dutch Athletics Teambook vind je hier.
Tweet mee over Oranje via hashtag #GOTeamNL
Het tijdschema, series en uitslagen vind je op de Zürich-website.

We keep you updated!
#GOTeamNL

Tekst: Eric Roeske
Foto's: Erik van Leeuwen