Dag 2 - Vooraf: Nog veel kwalificatierondes

17 juli 2015
Toernooien Vorige

Op de tweede dag van de EJK in Eskilstuna komen tien Nederlandse junioren in actie. Alleen voor Loek van Zevenbergen is er een finale. De rest moet zich zien te kwalificeren voor volgende rondes.

10:00 Kwalificaties polsstokhoogspringen jongens (Koen van der Wijst)

Koen van der Wijst mag in alle vroegte het spits afbijten. Bij zowel de kwalificaties bij de meisjes dit toernooi als bij de kwalificaties vorige week in Tallinn was de gestelde kwalificatieeis voor de finales bij lange na niet de vereiste hoogte om de finale te behalen. Voor Van der Wijst staat de Q op 5m15, een hoogte die hij nog niet heel vaak bedwong. Het zou mooi zijn als hij net als bij de NJK in Breda een stabiele wedstrijd af kan leveren. Dan mag een finaleplek normaal gesproken geen probleem zijn.

 

10:05 Kwalificaties 400m horden meisjes (Inge Drost)

Voor de EJK had Inge Drost keuze alom. Ze heeft de limiet op de meerkamp, 100m horden en 400m horden behaald. De keuze voor Eskilstuna viel op de laatste. Daar acht ze zichzelf het kansrijkst. Met haar tijd van 58.66 zit ze qua inschrijftijd al dicht op de finale. Een ronde verder komen lijkt dan ook bij voorbaat wel logisch.

 

10:50 Kwalificaties hoogspringen meisjes (Linda Hurkmans)

Er zijn maar 18 inschrijvingen voor het hoogspringen bij de meisjes. Daarvan moeten er voor de finale dus maximaal zes afvallen. Gezien de kleine onderlinge verschillen laat het zich moeilijk voorspellen hoe groot de kansen zijn voor Linda Hurkmans op de finale. Het kon zo maar eens een kwestie worden van degene met de minste foutsprongen gaat door. De Nederlandse coaches hebben zowel bij dit EJK als de U23 in Tallinn laten zien dat ze qua tactiek vaak de beste keuzes maken. Hopelijk helpt dat Hurkmans naar de finale van zondag.

 

10:50 Kwalificaties 400mh jongens (Nick Smidt)

Op de 400m horden heeft de organisatie van de EJK gekozen voor een langzame afvalrace. Van elke van de vijf series gaan de eerste vier door naar een van de drie halve finales en daar komen dan ook nog eens de vier tijdsnelsten bij. De eerste ronde is voor Nick Smidt dan eigenlijk vooral geschikt om te wennen aan lopen op een internationaal toernooi. Tijdens de halve finale van zaterdag, daar moet hij echt boven zichzelf uit gaan stijgen om eventueel de finale te kunnen halen.

 

12:00 Kwalificaties 800m jongens (Tony van Diepen)

Voor Tony van Diepen geldt eigenlijk hetzelfde als voor Nick Smidt. De series 800m overleven mag geen probleem zijn. Ook bij Van Diepen gaan de eerste vier verder samen met de vier tijdsnelsten. Enige nadeel voor het lid van het AA Drink-talententeam is dat hij al in de tweede serie zit. De drie series die na de serie van Tony komen weten precies wat ze moeten lopen om bij een gemiste eerste tot en met vierde plek aan tijd te moeten lopen om met een q-tje in dor te gaan naar de halve finales.

 

18:15 Finale verspringen jongens (Loek van Zevenbergen)

Het gebeurt niet heel vaak dat bij het verspringen helemaal geen een van de deelnemers aan de kwalificaties voldoet aan de eis voor rechtstreekse kwalificatie. De omstandigheden tijdens de voorrondes in Eskilstuna waren door de regen en wisselende tegenwind echter dermate lastig dat dit toch echt gebeurde. Zelfs de grote favoriet, de Rus Ryapolov die al 7m96 achter zijn naam heeft staan kwam maar tot 7m49. Wat er nodig is voor Loek van Zevenbergen om mee te kunnen strijden om de plakken is dan ook moeilijk te voorspellen.

 

19:30 Kwalificaties 200m meisjes (Tasa Jiya, Eva Hovenkamp, Lieke Klaver)

20:00 Kwalificaties 200m jongens (Rodrigo Willy Broer)

Alle Nederlandse sprinters hebben bij de series 100m laten zien dat ze in prima vorm naar Zweden afgereisd zijn. Allemaal scherpten ze hun pr aan of benaderden die tot op een paar honderdsten. Waar Marijke Boogerd echt een 100m-loopster is hebben zowel Jiya, Hovenkamp als Broer een lichte voorkeur voor de 200m. De pr’s op de 100 meter waren dan ook een lekker voorafje om op de 200 meter echt te kunnen vlammen. Hopelijk zijn ze zonder pijntjes uit de eerste dag gekomen en zien we ze zaterdag allemaal weer terug in de halve finales.   

 

Tekst & foto: Coen Schilderman