Dag 3: Prima eerste dag tienkamp Sybren Blok

18 juli 2015
Toernooien Vorige

Sybren Blok start gedegen

Hoeveel zin Sybren Blok had om aan de slag te gaan met zijn tienkamp? Heel veel. Dat bleek wel uit zijn start op de 100 meter. Die was namelijk te gretig en daardoor vals. Bij de tweede start moest Blok dus voorzichtiger zijn. Het resulteerde in 10.92, de vierde tijd over-all. Zelf was hij er redelijk tevreden mee. ‘De tijd was niet slecht, het was een pr op de meerkamp. De starter wacht zo lang met schieten.’  Bij het verspringen zette hij in de eerste poging een nette 6m93 neer, maar op zijn verlanglijstje stond eigenlijk wel een zevenmetersprong. De tweede sprong van Blok was ver maar nipt ongeldig en bij de laatste maakte hij zijn sprong niet goed af waardoor zijn rechterbeen al vroeg het zand raakte. Zo werd wat een 7m+ had kunnen zijn een 6m92. ‘Ik merkt dat het verspringen goed zit, maar het komt er net niet uit. Jammer.’  Het derde onderdeel, het kogelstoten, daar was Sybren Blok (13m97) een stuk minder tevreden mee. ‘Het was echt heel slecht. Het waren alle drie geen goede stoten. Ik heb geen idee waar het aan ligt, want ik voel me gewoon echt heel goed. Wat ik nu te weinig scoor, dat moet ik dan maar goed maken bij hoog.’   

Pr hoog na de middagbreak

Na een korte middagpauze kwam Sybren Blok vastberaden uit de restroom. Hij had wat recht te zetten na het kogelstoten. Hij begon veilig op 1m73 en overbrugde die hoogte met groot gemak. Daarna ging vier hoogtes lang in de eerste poging goed. Pas op pr-hoogte van 1m85 noteerde Blok het eerste kruisje. Maar hij vocht zich terug in de wedstrijd en pakte in de derde poging 1m85. Datzelfde kunstje herhaalde hij op 1m88. De laatste, geslaagde, sprong op die hoogte toonde aan dat er bij Blok nog wel meer in zit dan dit.

Vechten tegen de elementen 

Bij de afsluitende 400 meter had Sybren besloten zich niet zo maar gewonnen te geven aan de wind. Als een bezetene ging hij van start en vocht tegen de elementen. ‘Als ik langzamer start ga ik ook kapot en loop ik ook een mindere tijd’ Uiteindelijk kwam Blok in 51.15 over de finish. Zijn score na dag 1 is 3861 waarmee hij bijna 100 punten in de plus staat ten op zichtte van de prognoses. Aangezien de tweede dag de betere is van Sybren moet hij in staat geacht worden om in de top-10 te kunnen eindigen na twee dagen.

De prognoses voor de meerkamp kun je hier volgen: http://bit.ly/1OkZhl0

Sterke optredens 400m horden lopers

Inge Drost en Nick Smidt, de twee Nederlandse 400 meter hordenlopers boften niet met de loting voor hun halve finales. Beiden zaten ze in de sterkste halve finale. Inge Drost slaagde er in weer een pr (58.12) te lopen en is morgen een serieuze kandidaat voor een plak. Uit de de serie van Nick Smidt kwamen beide tijdsnelsten die doorgingen naar de finale waarvan de ‘langzaamste’ maar een paar honderdsten voor Smidt zat. Zelf bleef Smidt ondanks de felle wind maar een tiende van zijn pr van gisteren verwijderd. Al met al een sterk toernooidebuut voor de Assenaar. 

Pech en tegenvallende resultaten voor de mila

Pechvogel van de dag was zonder twijfel Veerle Bakker. Al na een ronde trapte iemand op haar hak en verloor ze haar spike. Daardoor liep ze bijn 2600 meter op een spike. Het viel de meeste aanwezigen niet eens op, zo sterk liep Bakker. Pas in de laatste twee rondes was de pijn aan haar voet echt niet meer te harden en moest ze terein prijsgeven op de kop van het veld. Uiteindelijk kwam ze als vierde over de finishlijn doordat ze ook nog ingehaald werd door een ontketende Zweedse. Doodzonde, want hier was een plak vrijwel zeker geweest. Tony van Diepen (800m, 1:53.60, 8e in zijn halve finale) en Stan Niesten (5000m, 14:58.19, 13e tijd) konden de verwachtingen niet waarmaken. Dat Manuel de Backer nog als 16e eindigde was zo kort op zijn knappe 10.000m van zaterdag een te verwachten resultaat.   

Gokken en niet winnen

Dominique Esselaar wist van te voren dat ze boven zichzelf uit zou moeten stijgen om in de buurt te kunnen komen van de medailles bij het polsstokhoogspringen. Ze koos voor de aanval en ging van 4m05 (die ze ruim pakte) gelijk door naar een pr-hoogte van 4m15. Dat dat niet lukte kwam voor een deel misschien ook wel doordat de juryleden erg veel moeite hadden de lat in het gareel te houden. De verbogen stukjes waar de lat op moest komen te liggen zorgden ervoor dat de lat er steeds afgleed door de wind. De jonge Zweedse voor haar stond zo wel vijf minuten te wachten en voor Esselaar was de laatste poging er daarom niet een die haar bracht waar ze wilde eindigen.

Topsport is keihard

Het zal niet nog vaak voorgekomen zijn in de Nederlandse atletiek dat twee Nederlandse vrouwen tegen elkaar lopen op een kampioenschap in dezelfde serie, daarin op honderdsten dezelfde tijd noteren en op duizendsten uiteindelijk bepaald wordt wie er mag lopen in de finale 200m. Het gebeurde Eva Hovenkamp en Tasa Jiya. Jiya plaatste zich ten koste van Hovenkamp voor de finale en dat zorgde voor een bizarre situatie aan de finish. Jiya had het Hovenkamp gegund, maar zichzelf natuurlijk ook en vice versa. Jongeling Lieke Klaver had zich in de halve finale ervoor al geplaatst voor de finale van later op de middag. Daarin konden zowel Jiya als Klaver geen rol van betekenis spelen bij de strijd om de plakken. Toch kunnen zowel Hovenkamp, Jiya als Klaver tevreden terugkijken op het individuele sprinttoernooi. Dat kan nog meer glans krijgen als ze morgen samen met Boogerd doordringen tot de finale 4x100 meter en daar mee strijden om de medailles.

Alle uitslagen zijn hier terug te vinden. 

Tekst & foto's: Coen Schilderman