Dag 3: Sifan Hassan en Thijmen Kupers 5e

09 maart 2014
Toernooien Vorige

Sifan Hassan diep teleurgesteld

Sifan Hassan startte haar race op de 3000 meter behoudend; ze bleef aanvankelijk achteraan lopen, direct achter de ongenaakbaar geachte Genzebe Dibaba. Toen die versnelde probeerde Hassan verder naar voren te komen. Dat kostte haar veel energie door het duw- en trekwerk, waar ze duidelijk nog niet aan gewend was. Toen Dibaba al lang weg was voerde ze een achtervolgend groepje van drie atletes aan. Bij het ingaan van de laatste ronde moest ze Obiri en Jamal voor laten gaan. Op de laatste meters werd ze ook nog door Jelagat achterhaald. De diep teleurgestelde atlete was een uur niet aanspreekbaar, zo verdrietig was ze. Haar coach Honoré Hoedt legde uit dat ze er zo van overtuigd was dat ze de zilveren medaille had moeten pakken. Hoedt: "Het is allemaal zo nieuw voor haar, dit valt nog niet mee. Over een poosje staan we hier en lachen we er om, daar ben ik van overtuigd."

Thijmen Kupers lefgozer

Vanuit baan 1 stond Thijmen Kupers tussen de wereldtoppers van de 800m. Hij had zijn plan klaar. Starten en de rest proberen af te stoppen. In zijn enthousiasme en topvorm opende hij in 24.7 op de eerste 200m. De 53.29 sec. halverwege gaf aan dat zijn plan leek te lukken. Toch kwam de Pool Lewandowski op 500m langszij en zette Kupers handig opzij. Hij kon niet meeversnellen en finishte als zesde. Omdat Lewandowski (brons) gediskwalificeerd werd vanwege het overschrijden van zijn lijn werd Kupers alsnog vijfde (1.47.74). De winst ging naar de Ethiopiër Mohammed Aman (1.46.40), vóór de Pool Kszczot (1.46.76). Andrew Osagie (GBr) kreeg uiteindelijk het brons toebedeeld (1.47.10).

Dafne Schippers ternauwernood buiten finale, Jamile Samuel niet sneller

Dafne Schippers heeft zich niet weten te plaatsen voor de finale 60 meter; haar tijd van 7.18 sec. was 1/100e te langzaam. Jamile Samuel kwam er niet aan te pas met haar 7.39 sec.

Er viel veel te beleven op dag 3 van de WK Indoor. De afsluiting met de 4x400m was een prachtige apotheose: de Amerikanen liepen een nieuw wereldrecord: 3.02.13

Ad Roskam, technisch directeur Atletiekunie besprak na afloop met NOS Langs de Lijn zijn visie over de afgelopen WK Indoor.

Beleef de WK Indoor live mee via @AtletiekLive (Twitter)
Prachtige foto's en video's vind je op Facebook.
Het Nederlands Teamboek vind je hier.
Alles over dit IAAF WK Indoor vind je op de site van Sopot.

Tekst: Eric Roeske
Foto's en video's: Erik van Leeuwen