Dag 4: ZILVEREN MEDAILLE INGE DROST

19 juli 2015
Toernooien Vorige

ZILVEREN MEDAILLE INGE DROST

Met een geweldig opgebouwde 400m horden race heeft Inge Drost op de laatste dag van de EJK in Eskilstuna de zilveren plak gepakt!

Sybren Blok scoort meer pr's 

Winst op de horden

Dat Sybren blok gretig en in vorm was, dat was tijdens de eerste dag van de tienkamp al wel duidelijk. Misschien wilde hij wel te graag en viel daardoor een deel van de resultaten hem tegen. Maar een nieuwe dag breng nieuwe kansen en Sybren kwam scherp uit de callroom. Al bij het instarten van de horden was duidelijk dat hij aan gretigheid nog niets verloren had. Ook de valse start van de Noor Warholm (de leider na de eerste dag) bracht hem niet van zijn stuk. Blok scheerde over de horden en kwam in een magnifieke 13.81 over de finish. Het is jammer dat de wind net iets teveel mee was (wat eerder een nadeel dan een voordeel is bij horden), anders was dit de vierde tijd aller tijden geweest door een Nederlandse junior gelopen. Ter vergelijking: in de finale 110m horden van gisteren was deze tijd goed geweest voor de 5e plek. Zo hard dus. In de prognoses schoot Blok dan ook omhoog en werd ook gelijk opgepikt door de Zweedse commentatoren.

Flink pr op discus

Het volgende discuswerpen was een bizar schouwspel. De felle wind tegen lifte de discussen van bijna alle deelnemers naar flinke verbeteringen van pr’s, ook bij Sybren Blok. Na in de eerste poging zijn pr al naar 43.37 gebracht te hebben kon Blok vrijuit werpen en spelen met de wind. In de laatste poging zeilde de discus naar een fantastische 47m21. In een wedstrijd verbeterde Blok hierdoor zijn pr met dik vijf meter, goed voor een winst van 118 punten ten opzichte van de prognoses en een tweede plek op het onderdeel achter de Tjech Dolezal die na zeven onderdelen leidt.

Nog een onderdeelwinst bij polsstok

Het polsstokhoogspringen werd nog even spannend. Pas in zijn derde poging overbrugde blok zijn aanvangshoogte van 4m40, de volgende hoogten gingen een stuk gemakkelijker, waarbij hij 4m60 zelfs in een keer pakte. Samen met de Brit Duckworth bleef Blok over op 4m70 en beiden pakten aan het einde van een lange wedstrijd deze hoogte. De eerste sprong op 4m80 was voor Blok zelfs nog bijna raak. Daarna was de koek op, maar wederom klom Blok een paar plaatsen in het klassement. De medailles kwamen plots binnen bereik.

Strijdend ten onder 

Het was dan ook jammer dat Sybren bij het speerwerpen wat last had van zijn elleboog. Helemaal vrijuit gooien zat er niet in. Hij wist dat hij hier nog wat extra punten moest sprokkelen om verder te klimmen in het klassement. Met de 49m67 die hij uiteindelijk achter zijn naam kreeg werd de 1500 meter een pittige opgave. Daarin koos Sybren voor de enige juiste tactiek: de aanval. 600 meter voor de finish versnelde hij, maar de Wit-Rus Andraloits en de Noor Warholm konden in de laatste 200 meter het gaatje toch weer dichtlopen. Zo strandde Blok op 11 punten van een medaille, wat over tien onderdelen verspreid een absurd aantal is als je er over nadenkt. Maar Sybren scoorde uiteindelijk een pr met ruim 400 punten en heeft zichzelf op meerdere onderdelen overtroffen en vooral gestreden als een leeuw

Prognoses kun je hier volgen http://bit.ly/1OkZhl0

Derde pr Drost wordt beloond met een zilveren plak

In de finale 400m horden koos Inge Drost eigenlijk voor precies dezelfde tactiek als in de series en de halve finale: geduld bewaren, je eigen ritme zoeken en zodra er van de wind afgelopen wordt aanvallen. Het klopte allemaal precies. Even leek het zelfs te leiden naar een gouden plak, maar de Belgische Nenah de Coninck wist Drost nipt voor te blijven. Met 57.88 liep Drost haar derde pr van dit toernooi de tweede tijd ooit gelopen door een Nederlandse juniore.

Geen succes voor estafettemeisjes en in de polshoogfinale 

De finales van de 4x100 meter meisjes en het polsstokhoogspringen van Koen van der Wijst bracht niet wat ze van te voren gehoopt hadden. Bij de estafette ging de wissel tussen Eva Hovenkamp en Lieke Klaver de mist in waardoor de meiden vanuit kansrijke positie in eens kansloos waren. Heel jammer want in de series hadden ze de tweede tijd gelopen van het hele veld. Een herhaling van die tijd was in de finale ruim goed geweest voor de zilveren plak. Koen van der Wijst had in zijn finale veel moeite met de wind. Die wisselde enorm, tijdens aanlopen staken af en toe vlagen op die uitkomen lastig maakten. Mede daardoor ging het voor Van der Wijst al mis op al mis op 5m15. Voor een plak had hij boven zichzelf uit moeten stijgen en 5m30 moeten springen. Maar de eerstejaars junior A heeft nog een juniorenjaar tegoed en kan volgend jaar schitteren op een WJK.    

Alle uitslagen zijn hier terug te vinden. 

Tekst & foto's: Coen Schilderman