Dag 8: Estafettevrouwen gediskwalificeerd na NR in series

29 augustus 2015
Toernooien Vorige

Dafne's Gouden Plak

Tussen twee estafetteoptredens door mocht Dafne Schippers haar gouden medaille in ontvangst nemen. Het Wilhelmus klonk door het Vogelnest, een historische gebeurtenis voor Nederland.

Tienkamp

De enkel speelde bij Eelco Sintnicolaas weer zodanig op bij het hoogspringen gisteren, dat hij vandaag met pijn in het hart moest beslissen de tienkamp niet te vervolgen Pieter Braun kent een prima WK-debuut. Met 14.37 op de 110 meter horden en 42.09 meter bij het discuwerpen verliest hij iets op zijn PR-meerkamp. Ondanks de vermoeidheid van twee lange en warme dagen besloot hij de tweede dag prima. 4.90 bij het polsstokhoogspringen en 56.95 met de speer zijn op PR-niveau en 4:32.46 is uitstekend gegeven de omstandigheden. In een veld van 29 gestarte deelnemers wordt hij heel knap 12e met een puntentotaal van 8114.

PR: 10.97-7.53-13.97-2.00-48.49-14.25-42.80-4.90-55.57-4.28.18 = 8197 ptn
WK: 11.11-7.29-13.90-2.04-48.24-14.37-42.09-4.90-56.95-4.32.46 = 8114 ptn

De tienkamp werd gewonnen door Ashton Eaton die - met onder meer ongekende 10.23 op de 100 en 45.00 meter - kwam tot een puntentotaal van 9045, een nieuw wereldrecord.

4 x 100 meter Vrouwen (Series)

Het meelopen van Dafne Schippers was lange tijd onzeker. Na een korte nacht voelde ze zich allesbehalve fit, maar in het teambelang verbeet ze de migraine en betrad ze het Vogelnest met Nadine Visser, Naomi Sedney en Jamile Samuel. Sterker nog, het viertal liep met 42.32 een nieuw Nederlands record (was 42.40) en de vierde tijd overall. Jamaica was het snelste met 41.84 voor de Verenigde Staten met 42.00. De wissel van Dafne op Naomi was allesbehalve scherp, dus zou het Dafne erbij in de finale nog iets sneller kunnen.

4 x 100 meter Mannen (Series)

De mannen misten Churandy Martina, die niet fit genoeg was, en traden aan in de opstelling: Solomon Bockarie, Patrick van Luijk, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina. Bij de tweede wissel was er een incident dat Nederland duidelijk tijd kostte. Asafa Powell verliet na het afgeven van het stokje zijn baan en hinderde Liemarvin die net het stokje overnam van Patrick. Hij moest duidelijk uitwijken, maar volgens de jury was er geen sprake van fysiek contact en onvoldoende hinder om een diskwalificatie te rechtvaardigen. Ook de optie om Nederland als 9e land aan de finale toe te voegen werd niet toegepast. Erg jammer want hoewel ze in hun serie nu 6e werden, met 38.41 hadden ze 8ste tijd overall omdat er in de eerste serie veel langzamer was gelopen.

4 x 100 meter Vrouwen (Finale)

Er moest een schepje bovenop voor een medaille en dat leek mogelijk gezien de safe wissels in de series. Het werd een te scherpe derde wissel (Naomi Sedney op Jamile Samuel) en diskwalificatie nadat aanvankelijk een 5e plaats en een tijd van 42.33 op het bord had gestaan (0.01 seconde boven de tijd uit de series). Goud ging naar de Jamaicaanse vrouwen met 41.07 voor de Verenigde Staten. Het brons dat nu naar Trinidad & Tobago ging met 42.03 was met een goede wissel wellicht haalbaar geweest.

Overige finales

Hoogspringen Vrouwen

Het hoogspringen werd op een hoogte van 2.01 meter beslist. Doordat zij al haar zes hoogten in een poging had gehaald ging de titel naar de Russische Maria Kuchina. Blanka Vlasic was weer helemaal terug op het toneel, maar miste het goud doordat ze op 1.92 meter twee pogingen nodig had. Brons was voor Anna Chicherova die de 2.01 meter in haar tweede poging sprong. Geen grote hoogten en grote verrassingen, hoewel het optreden van Vlasic wel opmerkelijk was. Na een paar matige jaren had ze dit jaar tot nu toe slechts 1.97 gesprongen.

Discuswerpen Mannen

Op basis van de ranglijst zou het een strijd tussen de Pool Malachowski, de Jamaicaan Jason Morgan en de Duitser Christoph Harting worden voor de medailles. Morgan sneuvelde roemloos in de kwalificatie en Harting kon met minder dan 64 meter ook zijn broer niet opvolgen. Malachowski deed met 67.40 meter wel wat er van hem verwacht werd en pakte het goud. Zilver was er bijzonder knap voor onze zuiderbuur Philip Milanov. Nadat hij drie weken terug in Kessel-Lo het Belgisch record op 66.66 meter had gebracht, deed hij daar vandaag in Beijing nog 24 centimeter bij. Brons was er voor de twee de Pool Robert Urbanek met 65.18 meter.

800 meter Vrouwen

De Witrussische Marina Arzamasova verraste door topfavoriete Eunice Jepkoech Sum te kloppen in de eindsprint na een niet supersnelle finale. Met 1.58.03 was de winnende tijd langzamer dan in de halve finale. Sum pakte pas brons, want de Canadese Melissa Bishop wist zich nog tussen die twee in te wurmen.

5000 meter Mannen

Het trage aanvangstempo speelde uitstekend in de kaart van Mo Farah die na een tijdje achteraan gebungeld te hebben, zich in de tweede helft voorin meldde. De enorme versnelling die de Keniaan Ndiku inzette op twee ronden voor het einde, kon Farah prima pareren en met de gekende splijtende eindsprint pakte hij zijn tweede WK-titel. Ter indicatie van het tempo: Farah's eindtijd was 13:50.38 met een slotkilometer van 2.19! Ndiku pakte het zilver en Hagos Gebrehiwet uit Ethiopie brons.

4 x 100 meter Mannen

Nu Jamaica niet gediskwalificeerd was voor het onstuimige gedrag van Asafa Powell in de series, was de weg vrij voor Usain Bolt om zijn derde gouden medaille te pakken. Die kans pakte hij met beide handen aan. Nesta Carter, Asafa Powell, Nickel Ashmeade en Usain Bolt klokten 37.36. De Verenigde Staten finishten op geruime achterstand als tweede maar werden gediskwalificeerd, waardoor het zilver naar thuisland China ging en het dak bijna van het Vogelnest af ging. Mo, Xie, Zhang en vooral Su zijn mateloos populair. Er moest man en macht aan te pas komen om de vrijwilligers weg te houden toen het viertal van de mixed zone naar de persconferentie werd geloodsd. Canada pakte brons.

Voorbeschouwing Dag 9

13:15 uur - 5000 meter Vrouwen (finale)

Op de slotdag komt voor Nederland alleen nog Susan Kuijken in actie.In een veld van 15 deelnemers zal zij als enige de dubbel 5000 en 10000 meter volbrengen. Op basis van de ranglijst zijn de Ehiopische Dibaba en Ayana de grote favorieten. Twee jaar terug werd Kuijken 8e in de WK-finale in Moskou. Het zou knap zijn als ze die prestatie in Beijing weet te verbeteren.

 

Volg de WK Atletiek live via ons Twitter account @AtletiekLive
Houd ook onze 'algemene' twitteraccount @Atletiekunie in de gaten voor acties en highlights.

Op onze Facebookpagina verschijnt iedere dag een nieuw fotoalbum van de WK Atletiek en nog veel meer WK-nieuws!
De website van Beijing met serie-indelingen en uitslagen vind je hier
In juli 2016 komen onze Oranje toppers naar Amsterdam voor de EK Atletiek, beleef het mee! 


Tekst en foto's: Erik van Leeuwen