Dag 9: Keurige 8e plaats voor Susan Kuijken

30 augustus 2015
Toernooien Vorige

5000 meter Vrouwen (Finale)

Susan Kuijken kwam als enige Nederlandse atleet in actie op de slotdag in Beijing. Na een flinke hoosbui was het goed afgekoeld in het Vogelnest toen de Japanse vrouwen alweer het aanvangstempo bepaalden. Kuijken liet begaan en voerde een groepje Europese en Noord-Amerikaanse loopsters aan. De Ethiopische vrouwen namen het commando vlot over en de Japansen zakten terug. Almaz Ayana liep verrassend weg van Genzebe Dibaba die na de 1500 meter voor haar tweede titel ging. Ayana won in een nieuw kampioenschapsrecord (14:26.83). Dibaba werd op de streep nog verrast door landgenote Senbere Teferi waardoor het feestje compleet Ethiopisch was. Achter vier Keniaanse vrouwen wist Susan Kuijken met een krachtig eindschot en veel verbetenheid plaats te leggen op de 8e plaats. Eerste niet-Afrikaanse en hetzelfde fraaie resultaat als twee jaar terug in Moskou. Met de 10e plaats op de 10000 meter kan Susan, die in de voorbereiding kampte met kleine blessures, terugkijken op een prachtig wereldkampioenschap.

Met goud en zilver voor Dafne Schippers en brons voor Sifan Hassan kende Nederland het beste WK in de geschiedenis.

Overige finales

Speerwerpen Vrouwen

Het stadion ontplofte toen Huihui Lyu voor eigen publiek met een Aziatisch record van 66.13 de leiding nam in de 5e ronde. Het gejuich verstomde iets toen de Duitse Katharina Molitor in haar laatste poging 67.69 wierp, de beste afstand in de wereld dit jaar en goed voor goud. Met 65.79 was het brons voor de Zuid-Afrikaanse Sunette Viljoen.

Hoogspringen Mannen

De hooggespannen verwachtingen over een duel tussen Mutaz Essa Barshim, Bohdan Bondarenko en Guowei Zhang kwamen niet uit. Dat wil zeggen, niemand van hen sprong over 2.36 meter, een hoogte die zeker verwacht mocht worden om goud in de wacht te slepen. Barshim had twee pogingen nodig gehad op 2.29 meter en legde beslag op de vierde plaats. Bondarenko, Zhang en Derek Drouin sprongen een barrage. Andermaal haalden ze 2.36 niet en toen ging de lat naar 2.34. Als enige slaagde Drouin erin die hoogte halen en daarmee werd de Canadees verrassend wereldkampioen.

1500 meter Mannen

Een typische kampioenschapsrace met een rustig begin en een supersnelle slotronde. Daarin kwam de Algerijn Taoufik Mahkloufi als eerste de bocht uit, maar werd voorbijgelopen door de Kenianen Asbel Kiprop en Elijah Motonei Manangoi die goud en zilver pakten en Marokkaan Abdalaati Iguider die vallend het brons in de wacht sleepte.

4 x 400 meter Vrouwen

Allyson Felix bracht de Amerikaanse vrouwen aan de leiding, maar Francena McCorory kon het in de slotronde niet bolwerken tegen Novlene Williams-Mills die Jamaica het zevende goud bezorgde. De Britse vrouwen pakten knap het brons.

4 x 400 meter Mannen

Trinidad & Tobago leidden de hele race, maar in de slotronde deed Jamaicaan Javon Francis een poging de volgorde compleet overhoop te gooien. Hij bekocht zijn vermetele poging flink. De ervaren Lashawn Merritt het zesde goud voor de Amerikanen in de wacht sleepte. Ook hier waren het de Britten die het brons pakten, maar dan wel met minimaal verschil (een duizendste van een seconde) voor de onstuimige Jamaicaan. De Belgen legden beslag op de vijfde plaats. Dylan Borlee was in ploeg vervangen door Robin Vandenbemden.
 

Volg de WK Atletiek live via ons Twitter account @AtletiekLive
Houd ook onze 'algemene' twitteraccount @Atletiekunie in de gaten voor acties en highlights.

Op onze Facebookpagina verschijnt iedere dag een nieuw fotoalbum van de WK Atletiek en nog veel meer WK-nieuws!
De website van Beijing met serie-indelingen en uitslagen vind je hier
In juli 2016 komen onze Oranje toppers naar Amsterdam voor de EK Atletiek, beleef het mee! 


Tekst en foto's: Erik van Leeuwen