De tweede dag in Lille

25 juni 2017
Topatletiek Vorige

Ook op de tweede dag van het EK Landenteams deed Nederland vergeefse pogingen om uit de degradatiezone te komen. Op de technische onderdelen werden weinig punten verzameld. De looponderdelen verliepen beter, maar een diskwalificatie van Liemarvin Bonevacia kostte flink wat punten.

De startcommando's zijn lastig te volgen voor de atleten. Er was ook nog eens veel rumoer in het stadion toen de 400 meter lopers in de blokken zaten. Liemarvin komt vervolgens in baan 8 duidelijk te vroeg uit de blokken. Als hij de rode kaart aanvecht ontstaat er een groepsdiscussie tussen allerlei officials met als resultaat dat hij onder protest alsnog mag lopen. De frustratie daarover zet hij om in extra kracht als hij de laatste bocht uit komt en de atleten voor hem alsnog passeert. De ontlading is nog groter als de klok stopt op 45.44, eindelijk onder de WK-limiet die op 45.50 staat. Helaas gaat die niet de boeken in en loopt Nederland ook de 11 punten mis als de diskwalificatie alsnog uitgesproken wordt.

Lisanne de Witte kende een veel rustiger start, maar ook zij had een eindsprint waarmee ze iedereen in het stadion verraste. Op de verjaardag van haar coach Sven Ootjers liep ze 51.71, een nieuw persoonlijk record en andermaal ruim onder de WK-limiet.

De 100 meter leverde Nederland 17 punten op, 9 voor Churandy Martina die met 10.30 derde werd en 8 voor Naomi Sedney die met 11.51 als vierde finishte. 8 punten waren er ook voor Susan Krumins die in een tactisch gelopen 3000 meter vierde werd. Zo'n race met een supersnelle slotronde had Vincent Hazeleger ook. Hij hield moedig stand in het Europeses mila-geweld en werd achtste. Bart van Nunen kreeg het ook zwaar in de laatste van zijn 5 kilometers en finishte als 10e. Danaid Prinsen kon niet aanhaken bij snelle vrouwen op de 800 meter, maar dat was op basis van de inschrijftijden ook niet echt verrassend.

De estafettes 4 x 100 meter verliepen niet helemaal vlekkeloos, maar leverden wel 16 punten op. 9 voor de vrouwen die met Jamile Samuel, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney liepen. Tessa moest even in de rem toen ze dreigde het stokje van Dafne te missen. Met 43.56 werden de Europees kampioenen 4e. De mannenploeg bestond uit Giovanni Codrington, Churandy Martina, Wouter Brus en de op het laatst opgeroepen Roelf Hylke Bouwmeester. Met 39.07 werden ze overall vijfde.

De technische onderdelen leverden zoals verwacht minder punten op voor de oranje-atleten. Invaller Erik Cadee behaalde 1 punt met de kogel, Thomas van Ophem 3 met de speer en Steven Nuytinck 1 punt in de verspringbak. Bij de vrouwen kwamen Wendy Koolhaas met de slingerkogel en Maureen Herremans bij het hinkstapspringen ook niet verder dan 1 punt. 3 punten waren er voor Corinne Nugter die bij het discuswerpen een beste seizoenprestatie van 56.39 meter noteerde. Dat was er ook voor Femke Pluim bij het polsstokhoogspringen. Haar 4.35 meter was goed voor 7 punten.

Zoals de stand hier laat zien, moeten we vandaag vol aan de bak.

Vandaag is de laatste dag in Lille.
Het programma vind je terug op onze sociale media.

Facebook Twitter
EK