De Wolff en Oosterwegel pakken titel NK meerkamp

04 februari 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Rody de Wolff en Emma Oosterwegel  zijn Nederlands Kampioen meerkamp geworden. De Wolff presteert uitstekend op dag 2 en ziet zijn voornaamste concurrent Rik Taam uitvallen door het missen van zijn aanvangshoogte bij het polsstokhoogspringen. Oosterwegel prolongeert haar titel en scoort bijna 100 punten meer dan vorig jaar. Nadine Broersen blesseert bij het verspringen haar hamstring en kan daardoor het EK vergeten. Het is nog niet duidelijk hoe lang Broersen uitgeschakeld is. Bij de A-junioren weerstaat Sven Jansons de aanval van Sven Roosen en grijpt Zoë Sedney op karakter de titel. Gabriel Emmanuel is oppermachtig bij de B-junioren en Robina Negenman ziet de meerkamp van haar leven beloond worden met de titel.

Opnieuw tegenslag voor Broersen, Oosterwegel onverstoorbaar naar titel

Niet weer, kon je Omnisport horen denken. Nadine Broersen was tot en met de fatale vertesprong bezig aan een prima 5-kamp, met vooral een sterke 8.32 op de 60 meter horde. De titel en de uitnodiging voor het EK lagen klaar totdat de hamstring weigerde mee te werken. Een grote domper voor de vrouwenwedstrijd waarin ook Michelle Oud de strijd vanwege een knieblessure moest staken. Voor Chanté Samuel leek de 5-kamp ook een vroegtijdig einde te krijgen. Samuel kreeg voor het verspringen last van kramp, liet zich buiten de baan behandelen door de fysio en kreeg niet lang daarna te horen van de scheidsrechter dat ze gediskwalificeerd was. Een beslissing die uiteindelijk nog teruggedraaid werd, waardoor Samuel haar weg kon vervolgen.

Oosterwegel liet zich door al het tumult niet van de wijs brengen. Een echte meerkamp, met op alle onderdelen stabiele prestaties. De verspringbalk vindt ze nog wel eens lastig te vinden, met 5.90 meter in de eerste poging werd dat probleem in Apeldoorn meteen getackeld. De basis is gelegd, in Götzis en bij het EK-23 gaat de piek er ongetwijfeld komen.

Achter Oosterwegel hield Manon Schoop knap stand. De 1.82 meter bij het hoogspringen stond als een huis, de voorsprong voor de afsluitende 800 meter groot genoeg om niet meer in gevaar te komen. De 800 meter bleek wel scherprechter in de strijd om het brons want Nele van den Broek steeg met stip van 5 naar 3 en ging voorbij aan Marijke Esselink en Chanté Samuel.

De Wolff zonder verwachtingen naar goud, Wardenburg sluit meerkamptijd af met zilver

Rody de Wolff had, in aanloop naar het NK, er alles aan gedaan om de verwachtingen te temperen. Toch kon je tussen de regels door lezen dat de vorm er wel degelijk was en De Wolff de 7-kamp erg leuk vindt om te doen. Het resulteerde in een tweede dag waarin de 4.71 meter bij het polsstokhoogspringen nog wel even zal blijven hangen. Met 5607 punten was hij een maatje te groot voor de concurrentie. Tot een tweestrijd op de afsluitende 1000 meter kwam het niet. Voor Rik Taam moest de gifbeker volledig leeg. De eerste dag liep al niet naar wens, de drie kruizen bij het polsstokhoogspringen op zijn aanvangshoogte verloste hem misschien wel uit zijn lijden. Daardoor werd de strijd tussen Nout Wardenburg en Lauri Hulleman er niet één om het brons maar om het zilver. De tweede dag verliep volledig volgens verwachting. Wardenburg soeverein op de horde en Hulleman die de schade repareerde bij pols. Het verschil voor de afsluitende 1000 meter; 3 punten in het voordeel van Hulleman. Wardenburg oogde frisser, nam vanaf de eerste meters het initiatief en wat Hulleman ook probeerde, hij kwam er niet meer aan. Voor beiden een uitstekende meerkamp, voor Wardenburg was het de laatste. Hij gaat zich richten op de 400 meter met en zonder hordes.

Jansons weerstaat aanval Roosen, Sedney op karakter naar titel

Sven Jansons maakte het op weg naar de Nederlandse titel nog even spannend. Pas in zijn derde poging zeilde hij over de aanvangshoogte bij pols. Een aanval van Roosen kon er alsnog verwacht worden op de 1000 meter ondanks de ruime voorsprong van Jansons. Rondjes 31 seconden, klonk het door de catacomben, alleen ging het eerste rondje een behoorlijk stuk sneller dan de gewenste 31 seconden. Een meer dan moedige poging van Roosen, Jansons is volledig in controle en houdt 63 punten over op zijn beste vriend. Youri Fransen maakt het eerstejaars feest compleet door een optimale 7-kamp te belonen met brons. Opnieuw succes voor GAC Hilversum en daar zou het niet bij blijven.

Voor Zoë Sedney werd het een 5-kamp waarin de nodige hobbels overwonnen moesten worden. Bij het hoogspringen ging het bijna mis op haar aanvangshoogte en de bilspier/hamstring functioneerden niet optimaal. Zou het nog spannend kunnen worden voor het goud? Van Lisanne Schoonebeek weten we dat ze volledig los kan gaan op de 800 meter. De aanval op de leidende positie van Sedney komt er dan ook, Sedney weet er in de slotfase nog een indrukwekkende versnelling uit te persen. Voor Schoonebeek een mooie opsteker na langdurig blessureleed. Het brons is voor Amy Hasselton.

Emmanuel niet meer in de problemen, Negenman piekt op juiste moment

Gabriel Emmanuel wist na dag 1 dat de titel hem niet meer kon ontgaan. Uitstekend hordelopen en een sublieme 2.00 meter bij het hoogspringen maakt dat Emmanuel de 1000 meter kan joggen. Dat neemt hij wel erg letterlijk waardoor een echte topscore uitblijft, ook al is de 5063 punten voor een eerstejaars B-junior niet bepaald misselijk te noemen. De 1000 meter bij de B-junioren wordt een tactisch steekspel. Een steekspel die Yoram Vriezen naar zijn hand zet. Hij gaat na een sterke laatste 200 meter voorbij aan Peter de Kruyff. Marnix Kolkman doet het bijna onmogelijke. Ondanks de 0 bij het polsstokhoogspringen, zijn beste onderdeel, komt hij slechts 45 punten tekort voor het brons. Het zegt alles over de kwaliteiten van Kolkman, die net als Emmanuel over de 2 meter vliegt.

De wedstrijd bij de meiden was op voorhand het moeilijkst te voorspellen. Robina Negenman heeft de prettige eigenschap om te kunnen pieken op het juiste moment. Door een blessure aan haar knieholte werd 2018 een jaar om snel te vergeten, in Apeldoorn valt voor Negenman alles op zijn plek. Bij alle onderdelen noteert ze een persoonlijk record, op de afsluitende 800 meter weet ze de aanval van C-juniore Marleen Baas vakkundig te pareren en scoort ze 1 punt meer dan Anouk Vetter deed als B-juniore. Achter Negenman en Baas is het Sophia Mulder die met een indrukwekkende 800 meter het brons wegkaapt voor de neus van Sarah van Beilen. 

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Coen Schilderman

NK
Partners Atletiekunie
Nederlandse Spoorwegen Supporter van Bewegen
Partners NK