De zomer van Oranje: Highlights WK Londen

18 september 2017
Topatletiek Vorige

Het is bijna weer voorbij, die mooie atletiekzomer. Maar nog niet helemaal! De komende weken blikken we terug op de hoogtepunten van de vijf belangrijkste internationale toernooien.

Deze week blikken we terug op de onvergetelijke WK in Londen, die tussen 4 en 13 augustus werd gehouden. Met vier Nederlandse medailles de succesvolste mondiale kampioenschappen aller tijden voor Oranje.

3

Vrijdag 11 augustus was het D-day voor Dafne Schippers. Er was geen twijfel over mogelijk. Die dag moest het gebeuren voor het sprintkanon uit Utrecht. Haar bronzen medaille op de 100 meter bood hoop. Dat er een aantal concurrentes nog voor aanvang van de race afhaakten ook. Maar het moest natuurlijk nog wel 'even' gebeuren. En Schippers maakte de torenhoge verwachtingen waar. Ze knalde naar 22.05, net iets sneller dan nummer twee Marie-Josée Ta Lou. Hiermee werd Schippers de derde atlete die erin slaagde haar titel op de 200 meter te prolongeren. Alleen Marlene Ottey (1993 en 1995) en Allyson Felix (2005, 2007 en 2009) flikten dit kunstje eerder.

4

Naast veel vreugde bracht het WK - helaas, so be it - ook verdriet. Vier atleten konden hun onderdeel vanwege een blessure niet afmaken. Nadine Broersen stapte uit tijdens de zevenkamp. Menno Vloon botste tegen een paal en moest met rugklachten uitstappen bij het polsstokhoogspringen. Thijmen Kupers raakte vlak voor zijn halve finale op de 800 meter geblesseerd aan zijn kuit en achillespees en Eelco Sintnicolaas kreeg last van zijn hamstring, waardoor hij de tienkamp niet kon voltooien.
 

5

Kunnen vijfde plaatsen een gouden randje hebben? Susan Krumins bewees op de tweede dag van het toernooi dat deze vraag absoluut met een 'ja' beantwoord kan worden. Krumins sloot de 10.000 meter af in 31.20,24. Een persoonlijk record in een magische race. ,,Ze noemen mij vaak 'Susan eighth place'. Ik wilde van die achtste plaatsen af. En als je vijfde wordt, is een medaille ook mogelijk", aldus een dolblije Krumins na afloop tegeover de media.
 

2017

De WK van 2017 zullen ook de boeken ingaan als de kampioenschappen waarop twee grootheden uit de internationale atletiek afzwaaiden. Mo Farah en Usain Bolt vertoonden voor het laatst hun kunsten op de baan. Farah leek op weg naar een droomafscheid nadat hij goud pakte op de 10.000 meter. Sprookjesachtig werd het niet voor de thuisfavoriet, omdat hij - als favoriet - genoegen moest nemen met zilver op de 5.000 meter. Bolt stelde al wat teleur met brons op de 100 meter. De estafette, zijn echte laatste optreden, viel daarna compleet in het water doordat de Jamaicaan een spierblessure opliep en geblesseerd de strijd staakte.
 

5000

Wat had ze het zwaar na de 1500 meter, die uitdraaide op een enorme teleurstelling. Waar werd gehoopt - en voorzichtig zelfs een beetje werd gerekend - op goud, werd Sifan Hassan vijfde op haar eerste afstand op dit WK. Het was de vraag of Hassan zich kon herpakken van deze enorme tegenslag. Op de slottdag van het toernooi bleek dat de geboren Ethiopische hier prima in slaagde. Op de 5000 meter haalde zij een bijzonder knappe bronzen plak, dankzij een krachtig eindschot. Haar tijd? 14.42,73.
 

6626

Last, but zeker not least. Het nieuwe Nederlands puntenrecord op de zevenkamp. Anouk Vetter zorgde voor dit schitterende aantal tijdens haar onvergelijkelijke optreden. Na een wat stroeve start zorgde een fabuleuze prestatie bij het speerwerpen - een kampioensrecord op de meerkamp - voor de omslag. Vetter hield stand in haar 800 meter en werd, na Dafne Schippers, de tweede Nederlandse ooit, die tijdens een WK meerkamp het podium betrad.

Foto: Erik van Leeuwen

WK