Douma voorkomt dubbel Foppen op dag 2 NK

30 augustus 2020
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Richard Douma is voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden op de 1500 meter. In een race, hard gemaakt door Mike Foppen, timet Douma zijn jump perfect. Taymir Burnet is oppermachtig op de 200 meter maar heeft de pech dat de 20.35 seconden wordt gesteund door teveel rugwind. Lieke Klaver wint bij de vrouwen, waar Dafne Schippers vanwege haar rug in de finale ontbreekt. Menno Vloon is met 5.75 meter uitstekend op dreef bij het polsstokhoogspringen. Nadine Visser komt na een onaangename kennismaking met horde 1 met de schrik vrij en pakt alsnog de titel.

Douma tactisch ijzersterk, Lobles pokert met succes naar titel

Mike Foppen hoopte in Utrecht iets te doen wat in 1983 voor het laatst was voorgekomen. Succesvol dubbelen op de 5000 en de 1500 meter. Na de titel op de 5000 meter moest de 1500 meter hard gemaakt worden om kansrijk te zijn. Met titelverdediger Richard Douma en Thijmen Kupers in het veld was gokken op een eindsprint zinloos. Foppen maakt de wedstrijd inderdaad hard, loopt volle bak in de wind, maar heeft toch lang zicht op de dubbel. Richard Douma weet als geen ander hoe je een 1500 meter moet lopen, wacht, wacht, en komt precies op het juiste moment uit de meute om voor de derde keer op rij de titel te pakken. Net voor Kupers, die vanwege de wind lange tijd aan de binnenkant te vinden is, opgesloten raakt en niet meteen kan anticiperen op de versnelling van Douma. Foppen pakt het brons. Een eervolle vermelding is er voor Bram Anderiessen die al na 120 meter een schoen verliest maar het alsnog weet te presteren om zevende te worden. Het is te hopen dat de schade aan de voet meevalt.

Fascinerend is de strijd op de 800 meer waarin de 3 drie favorieten Djoao Lobles, Jurgen Wielart en titelverdediger Maarten Plaum zich lang niet laten zien aan de kop van de wedstrijd. Lobles maakt het wel heel bont, moet van ver komen, maar ook hij vindt precies op het juiste moment een gaatje en weet Plaum net voor de finish te passeren.

Bij de vrouwen lukt het Britt Ummels niet om haar huzarenstukje van vorig jaar te evenaren. Vier races in twee dagen is net iets teveel van het goede voor de atlete van AV Unitas, die overtuigend de 1500 meter wint, maar na 500 meter op de 800 meter kansloos is voor een tweede titel. Bregje Sloot doet alles goed om Ummels vroeg te lossen maar houdt in Suzanne Voorrips een taaie tegenstandster over voor de titel. Voorrips komt op het laatste rechte stuk uit de rug van Sloot en houdt stand.

Klaver en Burnet snel op de 200 meter, Visser komt met de schrik vrij

Veel werd verwacht van de strijd op de 200 meter voor de vrouwen met de drie snelste vrouwen in Europa op de startlijst. Die zijn we helaas niet allemaal terug in de finale want Dafne Schippers laat de finale vanwege haar rug voor wat het is. Klaver komt als eerste de bocht uit en staat de koppositie niet meer af, ook al komt Marije van Hunenstijn nog dichtbij. Met 22.95 seconden loopt Klaver voor de tweede keer onder de 23 seconden. Femke Bol pakt het brons, net voor Jamile Samuel.

Spannend wordt het bij de mannen niet. Daarvoor is Taymir Burnet te sterk. Zijn ijzersterke optreden in de series krijgt een passend vervolg in de finale. 20.35 Seconden is serieus doorlopen, ook met een windvoordeel van 5.2 meter per seconde. Churandy Martina wordt op gepaste afstand tweede.

Hoog is ook het niveau bij de 100 meter horden. Spanning voor het goud werd niet verwacht maar als Nadine Visser vol op de eerste horde knalt is er sprake van een compleet ander scenario. Visser moet haar horderace qua snelheid opnieuw beginnen maar pakt dankzij een indrukwekkende inhaalrace alsnog de titel. Sharona Bakker, voor wie het pas de tweede wedstrijd sinds lange tijd is, pakt het zilver, voor Zoë Sedney.  Trainingsgenoten Liam van der Schaaf en Koen Smet weten pas wie de winnaar is als de speaker het verlossende woord geeft. Het verschil; 0.01 honderdste van een seconde, in het voordeel van Van der Schaaf.

Dobber en Bouma snelste op de volle ronde, sterk optreden Van der Reijken op steeple

Als er één onderdeel is waar corona geen vat op heeft gekregen dan is het de 400 meter. Het hele jaar worden we al verwend met fantastische tijden en dat leverde in Utrecht dan ook mooie races op. Jochem Dobber spant daarin de kroon en start als favoriet. Waar Dobber vaak als een raket van start gaat, komt hij nu pas als vierde uit de laatste bocht. Een goed ingedeelde race brengt Dobber zijn eerste titel bij de senioren, voor Bonevacia en een over de finish vallende Isayah Boers, die Ramsey Angela 0.01 honderdste van een seconde voorblijft.

Bij de vrouwen was het in de series vooral Laura de Witte geweest die indruk had gemaakt met haar 53.50 seconden. Garanties voor een podium geeft dat in dit veld niet, want het is Andrea Bouma die vanuit baan 3 de titel pakt en definitief afrekent met een lange periode vol blessures. Eveline Saalberg, vorig jaar nog goed voor de titel op de 400 meter horden, pakt het zilver, voor Eva Hovenkamp, die voor het eerst op het podium staat. De Witte wordt net vierde.

Irene van der Reijken laat dit jaar de schier onmogelijke 3000 meter steeple/ 5000 meter dubbel achterwege, een verstandige keuze gezien de omstandigheden. Van tactiek is geen sprake, Van der Reijken gaat er vanaf de start vandoor en loopt een uitstekende 9.46.09 seconden, ruim 2 seconden boven haar persoonlijk record. Ook Jasmijn Bakker blijft onder de 10 minuten.

Vloon klaar voor aanval Nederlands Record, hoogspringen geteisterd door noodweer

Het was geen makkelijke dag voor de technische onderdelen, waarbij de hoogspringwedstrijd voor de mannen bijna letterlijk in het water valt. Na lang oponthoud zal niemand het Douwe Amels kwalijk nemen dat hij met slechts 2.06 meter de titel pakt. Des te knapper is de prestatie van Britt Weerman die tot en met 1.86 meter foutloos blijft en het 1 keer op 1.90 probeert. De juniore manifesteert zich steeds meer als kopvrouw van een lichting die het hoogspringen serieus op de kaart aan het zetten is.

Menno Vloon is de laatste weken uitstekend op dreef en dat bewijst hij in Utrecht opnieuw door met 5.75 meter te winnen. De lat gaat naar 5.86 meter, wat een verbetering van zijn eigen Nederlands record zou betekenen, maar de wind blaast schuin over de aanloop waardoor Vloon geen onnodige risico’s neemt en er geen serieuze poging komt. De vrouwenwedstrijd blijft niet zonder slachtoffers want Killiana Heymans mist drie keer haar aanvangshoogte. Ook Femke Pluim maakt het zichzelf nog knap lastig maar gaat in de laatste poging wel over haar beginhoogte. Pluim zal vooral tevreden zijn met haar derde poging op 4.51 meter, waarin de lat maar net naar beneden komt.

Bij het speerwerpen geeft Jurriaan Wouters Utrecht reden tot juichen. Zijn 76.09 meter uit de eerste poging blijft onbeantwoord.  Sterk is ook de afstand waarmee Lisanne Schol de titel pakt. Met 59.53 meter blijft ze een kleine anderhalve meter onder haar Nederlands Record.

Overige winnaars

400 meter horden mannen: Nick Smidt 51.12 seconden
400 meter horden vrouwen: Cathelijn Peeters 1.00.32 seconden
3000 meter steeple mannen: Mervin van der Horst 9.24.98 seconden

Kijk voor alle foto's van dag 2 op het Facebook-account van de Atletiekunie.

Tekst: Ivo van Haaren
Fotografie: Erik van Leeuwen

NK