Drie man na thriller op weg naar Zweden voor EK onder 20

03 juni 2019
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

Leon Mak, Sven Roosen en Sven Jansons hebben zich geplaatst voor het EK onder 20. Mak pakt op indrukwekkende wijze de titel bij het NK meerkamp en is met 7673 punten de nieuwe nummer 7 op de ranglijst allertijden. Roosen stelt zijn ticket veilig na een indrukwekkende tweede dag, Jansons loopt zich op de afsluitende 1500 meter volledig leeg en houdt op de streep 3 punten over. Nikki Boon maakt haar favorietenrol waar en pakt de titel bij de A-junioren. Gabriel Emmanuel doet hetzelfde bij de B-jongens. Sofie Dokter draait de meerkamp van haar leven en noteert de vierde prestatie ooit voor een B-juniore.

Mak heelhuids naar de limiet, neemt Roosen en Jansons mee naar Zweden

Hij gaf het voor de meerkamp al aan. Als er geen gekke dingen gebeuren dan moet de limiet mogelijk zijn. Was getekend, Leon Mak. De ‘comeback kid’ kende een verre van vlekkeloze voorbereiding met problemen aan de lies, enkel en het bovenbeen. En dan laten we de hamstring gemakshalve even buiten beschouwing. In Amersfoort is er van enig fysiek malheur weinig te zien. Mindere onderdelen blijven van de scorekaart en Mak draait zelfs zo goed dat een 55 meter bij het speerwerpen ervoor zorgt dat de 1500 meter puntloos afgewerkt kan worden voor de limiet. Een dolletje natuurlijk, maar het geeft maar aan hoe relaxt Mak en zijn achterban in deze 10-kamp staan. Met 7673 punten en de wetenschap dat Mak van ver is gekomen belooft dat een hoop goeds voor de 10-kamp in Borås

Sven Roosen kent van de drie kemphanen de beste voorbereiding maar krijgt op dag 1 een kleine en een behoorlijke tik te verwerken. Het kogelstoten blijft iets achter bij de verwachting, de 1,77 meter bij het hoogspringen is duur en maakt dat hij moet achtervolgen. Onverstoorbaar als Roosen is wordt de schade al bijna gerepareerd op de 400 meter en de 110 meter horden en blijft hij op de technisch lastige onderdelen, discus en pols, goed op de been. Met een uitstekende speerworp wordt de 1500 meter, ondanks de hitte, bijna een formaliteit. Met 7409 staat eerstejaars Roosen negende allertijden.

Van de drie maakt Sven Jansons het uiteindelijk het spannendst. Pas op de dinsdag voor de meerkamp is de bevestiging daar dat Jansons van start mag gaan. Ondanks weken van aangepast trainen door een enkelblessure is de eerste dag  er één om je vingers bij af te likken, een iets mindere 400 meter daargelaten. Na het discuswerpen is het rekenen geblazen en heeft hij in zijn laatste poging bij het speerwerpen een klein wondertje nodig om in de race te blijven. De 44.19 meter die hij daarin produceert is wellicht het moment van het weekend. De ontlading bij Jansons en de rest van de aanwezigen is veelzeggend. Op de afsluitende 1500 meter gaat het nog bijna mis als Jansons zijn wagonnetje nog maar net kan aanhaken aan een indrukwekkende trein, aangevoerd door zijn beste vriend Sven Roosen. Na 5 angstige minuten is het verlossende woord daar. 7303 Punten en de limiet. Een meerkamp die nog wel even zal blijven hangen.

Boon zonder uitschieters naar titel

De a-meiden werken enigszins in de schaduw van hun mannelijke collega’s de 7-kamp af. Niets ten nadele van de aanwezige atleten,  de drie namen die we op het podium terugzien staan van tevoren eigenlijk al vast. Lara Owobowale had daar nog iets aan kunnen veranderen, maar een lichte verrekking aan de hamstring zet een streep door haar meerkampambities. Het is echter Nanah Fung-Loy die de wedstrijd op scherp zet met een fantastische hordenrace. Nikki Boon moet drie onderdelen lang achtervolgen maar heeft na dag 1 de leiding stevig in handen. Na een verloren winter was de limiet voor het EK-20 al uit het hoofd gezet en ging het om niets minder dan de titel.  Een titel die ze vakkundig binnenhaalt met een oerdegelijke tweede dag. Boon kan met vertrouwen afreizen naar South Carolina waar ze haar atletiek carrière gaat vervolgen. Achter Boon is het Amy Hasselton die met een ijzersterke tweede dag nog voorbij gaat aan Fung-Loy.


Prijsuitreiking NK Meerkamp Meisjes A

Eerstejaars regeren bij B-jongens

We konden vorig jaar bij de C-junioren al zien dat de tweedejaars B-junioren het heel lastig zouden krijgen met Gabriel Emmanuel en Daan Roosenschoon. In de praktijk is het niet anders. Emmanuel laveert zich keurig door alle onderdelen heen en moet, om het lichaam te sparen, af en toe verstandige keuzes maken. Bij verspringen is het na 1 poging voldoende en bij pols moeten er zo nu en dan hoogtes worden overgeslagen om de 10-kamp af te kunnen maken. Emmanuel slaagt glansrijk in die missie en bewaart de 7000 punten voor zijn volgende meerkamp. Achter Emmanuel is er een mooi gevecht om de overige podiumplaatsen. Op wat hachelijke momenten bij pols na, weet Roosenschoon voor de 1500 meter dat een medaille binnen handbereik is. Het wordt zelfs zilver, omdat Roosenschoon bijna een halve minuut pakt op Yoram Vriezen, die op zijn beurt Peter de Kruyff achter zich laat. 

Sofie Dokter verrassing van de dag

De deelname van Sofie Dokter hing aan een zijden draadje. Aanhoudende klachten aan lies en knie maakt dat we Dokter niet als torenhoge favoriet zagen voor de titel. Dokter staat vanaf de horde aan en valt van de ene in de andere verbazing. 1.66 meter hoogspringen met je verkeerde been is weinigen gegeven en vanaf dat moment is Dokter helemaal los. Met overwinningen op de 200 meter, het verspringen en het speerwerpen komt Dokter tot maar liefst 5436 punten. Alleen Nadine Visser, Gerja Everts en Yvonne van Langen deden ooit beter. Sarah van Beilen laat zien dat ze veel meer kan dan hoogspringen alleen en wordt knap tweede. Joyce van Welie moet diep gaan op de afsluitende 800 meter om Robina Negenman van zich af te houden maar slaagt met vlag en wimpel. De 1e jaars B scoort net als Negenman boven de 5000 punten.

Wil je meer foto's zien? Check onze facebookpagina!

 

Tekst: Ivo van Haaren
Foto: Odile Verzantvoort