Duitse zeges bij Abdijcross Kerkrade

21 januari 2019
Nationaal Crosscircuit Vorige

De Duitser Samuel Fitwi heeft de lange cross mannen gewonnen tijdens de Abdijcross in Kerkrade. Zijn landgenote Anna Gehring wint de lange cross vrouwen. Beiden werden onlangs tweede tijdens het EK Cross onder 23 jaar.

Tarik Ahmed el Amri uit Saudi-Arabië zorgde voor een grote verrassing door als tweede te eindigen bij de mannen lange cross. Hij was een dag eerder vanuit Marokko, waar hij op trainingskamp was, naar Schiphol gevlogen en vervolgens naar Kerkrade gereden. Amri maakte met zijn hoge snelheid en felle demarrages de wedstrijd hard. Daarna consolideerde hij en werd knap tweede voor de Zweed David Nilsson die tijdens de race op zijn linker knie was gevallen. Tom Hendrikse liep eveneens een sterke wedstrijd en werd als beste Nederlander zesde achter de Iraniër Mohammed Reza en de Spanjaard Chakid Lachrgaar, de winnaar van de vorige editie. De Nationale toppers Michel Butter en Khalid Choukoud moesten wegens blessures verstek laten gaan.

Van der Meijden tweede op lange cross

Anna Gehring was in de laatste ronde te sterk voor Ruth van der Meijden, die tweede werd. De snelle Duitse heeft haar zinnen gezet op deelname aan het WK in Doha op de 10.000 meter. Van der Meijden liep een goed opgebouwde race. Zij onderneemt in april tijdens de marathon van Londen een limietpoging voor de marathon bij de Olympische Spelen 2020 in Tokio. De winnares van vorig jaar, de Deense Sylvia Medugu werd derde. Zij was een dag voor de wedstrijd verkouden geworden en was niet in goeden doen. De Duitse Vera Coutellier werd vierde voor Anne Luijten en Diane van Es.

Nationaal Crosscircuit

De korte cross mannen werd na een felle strijd een prooi voor Bram Anderiessen, voor Wouter Ploeger en Nick Marsman. De zege bij de korte cross vrouwen ging naar de favoriete Dagmar Smid, die de eindsprint won van Britt Ummels voor Karin Nieuwenhuysen. Bij de meisjes A won de Duitse Sonja Vernikov voor Marije Hijman en Renee Sijbesma. Robin van Riel was de sterkste bij de jongens A, voor Siraj Awal Aman en Illias el Khattabi. Anna Hightower won bij de meisjes B en Noah Baltus bij de jongens B. Bekijk hier alle standen in het Nationaal Crosscircuit.

Na de Abdijcross staat de Mastbosccross in Breda aankomend weekend op het programma. Gezien het weer belooft het net zo'n koude cross te worden en is het de laatste test richting de Netl NK Cross op 23 en 24 februari in de Noordoostpolder. 

Bekijk hier de NOS reportage over Ruth van der Meijden tijdens de Abdijcross.
 

Tekst & foto's: Abdijcross