EAA nomineert 49 atleten als atleet/atlete van 2007

12 september 2007
Talentontwikkeling Vorige

Met nog meer dan drie maanden op de kalender heeft de Europese Atletiek Associatie de nominaties bekendgemaakt voor de atleet en de atlete van het jaar 2007. De lijsten worden gedomineerd door atleten die succesvol waren bij de WK in Osaka, plus de atleten die in januari tot en met juli gekozen werden tot atleet van de maand.

De EAA nomineerde geen Nederlanders bij de 29 mannen en 23 vrouwen. Bij de mannen werden twee discuswerpers genomineerd (Virgilijus Alekna en Gerd Kanter), maar geen kogelstoters (Rutger Smith, noch de Wit-Rus Andrei Mikhnevich die de beste Europeaan was bij de WK).
Nog veel opvallender is het ontbreken van Lornah Kiplagat. De regerend wereldcrosskampioene (in maart '07) is ook wereldranglijstaanvoerdster op de tien kilometer (wegwedstrijd). Ze won bovendien in het afgelopen kalenderjaar (sinds de verkiezing van de Atlete van het jaar 2006) de wereldtitel wegatletiek met een wereldrecord op de twintig kilometer. Desalniettemin is de Roemeense marathonloopster Lidia Simon (beste Europese bij de WK atletiek) als enige genomineerde wegatlete.

De 2007 Waterford Crystal European Athlete of the Year wordt gekozen door een verkiezing door het algemene publiek, de pers, de Europese landenbonden en een expertpanel, wier scores allemaal voor een kwart meetellen. De stemming sluit op 25 september, zodat bij het kalendercongres in oktober op Malta de winnaars bekend kunnen worden gemaakt.

Klik voor de verkiezing hier, op de website van de EAA.