Edwin de Vries en Andrea Deelstra winnen NK Cross 2018

12 maart 2018
Nederlandse Kampioenschappen Vorige

In het weekend van 10 en 11 maart was het Amsterdamse Bos voor het tweede jaar achtereen het toneel van de NK cross, georganiseerd  tijdens de Phanos Boscross. Het gevarieerde parcours, met bospaden, zandpaden en de afdaling van de heuvel staat bekend als een loodzwaar parcours, dat door de regenval extra zwaar was.

De NK cross is de afsluitende race van het Nationaal Crosscircuit. Atletiekvereniging Cifla heeft zich bij de NK Cross geplaatst voor het Europees Kampioenschap Cross Country voor clubteams 2019. In 2018 komt de EK Cross naar Nederland. Dit toernooi zal op 9 december plaatsvinden op de Beekse Bergen in Tilburg. 

Lange cross

Tijdens de NK cross in het Amsterdamse Bos werd Edwin de Vries van AV Castricum op zondag Nederlands kampioen cross. Op het parcours van de Phanos Boscross finishte de Vries ruim voor Joeri Wolf en Geart Jorritsma. De strijd ging lange tijd tussen deze drie mannen, waarbij de Vries met een tijd van 43,27 min uiteindelijk de sterkste bleek over het 12 kilometer zware en heuvelachtige parcours. 
 

De lichtvoetige Andrea Deelstra prolongeerde haar titel met ruime voorsprong. Deelstra, in voorbereiding op de marathon, finishte na 9 kilometer in een tijd van 36,07 min, ruim voor Julia van Velthoven en Rachel Klamer.
 

Korte cross

Op de korte cross over 2500 meter ging de winst naar Richard Douma. In een spannende strijd met Mahadi Abdi Ali en Wouter Ploeger gingen de mannen in hoog tempo van start. Douma finishte in 8.38 minuten, slechts acht tellen voor de nummer twee, Abdi Ali. Het jonge talent Dagmar Smit pakte de winst op de korte cross voor vrouwen. Zij finishte voor Irene van de Reijken en Nikita van Lierop.

Winaars Natinaal Crosscircuit

De winnaars van het Nationaal Crosscircuit 2017 - 2018 zijn Michel Butter en Andrea Deelstra geworden. Bij de junioren werd het circuit gewonnen door Bram Anderiessen en Jasmijn Lau. 

NK Cross 2019

Na twee edities in het Amsterdamse Bos zal de NK Cross in 2019 plaatsvinden in Emmeloord. AV NOP organiseert in 2019 en 2020 de NK Cross in het recreatiepark Netl Wildste Tuin. Wil je alvast een indruk krijgen van het parcours en recreatiepark? Bekijk dan dit filmpje van de afgelopen editie van de Netl Cross. 

Bekijk hier alle uitslagen van de NK Cross 2018 of het eindklassement van het crosscircuit

Tekst: Aldo Looijenga
Foto's: Coen Schilderman