EK dag 5: goud en zilver op slotdag

10 juli 2016
EK Atletiek Vorige

De laatste dag van de EK Atletiek begon wederom met een primeur: op het Museumplein begon voor het eerst in de geschiedenis een Europees Kampioenschap halve marathon. In de laatste sessie van Amsterdam 2016 werden de laatste finales afgewerkt en ook de laatste medailles verdiend tijdens dit voor Nederland unieke toernooi.

Halve marathon
De dames op de halve marathon gingen het eerst van start, de heren volgden 20 minuten later. De dameswedstrijd werd hard geopend en de Nederlandse dames kwamen al vrij snel in de middenmoot terecht. Dit bleek achteraf geen slechte keuze, want dit zorgde ervoor dat de meeste dames nog fit waren in de tweede helft van de race. Elizeba Cherono kwam het eerst over de streep als 26e in een tijd van 1:13.27. Ruth van der Meijden won plaats na plaats in de slotfase en kwam in 1:14.12 als 34e over de streep. Jamie van Lieshout bezweek in de slotfase onder de inspanningen en mede met de hulp van Kim Dillen kon zij uiteindelijk haar weg vervolgen. Kim eindigde als 49e, Jamie als 62e. De dames eindigden met het team als 9e.

De mannen liepen vanaf de start al wat verder van voren en dit resulteerde in een keurige 6e plek voor Abdi Nageeye in 1:03.43. De andere drie finishende mannen zaten dicht bij elkaar: Michel Butter werd 27e, de afzwaaiende Tom Wiggers 36e en AA Drink Talent Bart van Nunen werd 39e. De mannen eindigden als 6e in het landenklassement.

Goud en zilver
Tijdens de laatste sessie van de EK duurde het even voordat de Nederlanders in actie kwamen, maar toen het eenmaal begon, was de start furieus. De estafettedames Jamile Samuel, Dafne Schippers, Tessa van Schagen en Naomi Sedney zetten het stadion in vuur en vlam door met een Nederlands record van 42.02 naar de titel te lopen. Direct daarna kwam Sifan Hassan in de baan en met 4:33.76 veroverde zij de zilveren medaille. In een tactische race die langzamer ging dan de 5000 meter van gisteren werd zij op de laatste 100 meter voorbijgestoken.

Alleen maar loopfinales
De Nederlanders die in actie kwamen vanavond waren allemaal lopers. Na Sifan was het de beurt aan Solomon Bockarie, Churandy Martina, Patrick van Luijk en Giovanni Codrington. Zij werden in een tijd van 38.57 4e van Europa. Daarna was het de beurt aan Dennis Licht. Hij moest bijna het complete programma afwachten voordat hij zijn opwachting kon maken en liep de eerste kilometers attent van voren. Bij de versnelling moest hij passen en met 13:54.21 werd hij 12e.

Thijmen Kupers was de volgende Nederlander die in actie kwam. Hij nam net als in de series en de halve finale lang aan kop, maar moest de laatste 200 meter 5 man voor laten gaan. Hij werd 6e en zijn tijd van 1:46.67 was niet genoeg voor Rio. De dames op de 4x400 meter mogen waarschijnlijk wel naar Rio. Laura de Witte, Lisanne de Witte, Eva Hovenkamp en Nicky van Leuveren liepen gisteren een Nederlands record en bleven er vandaag slechts 0.05 s boven. Wel staan ze 15e op de plaatsingslijst voor de Spelen, de top 16 krijgt een uitnodiging. Als laatste kwam de Nederlandse herenploeg op de 4x400 in actie, zij kwamen tot een 7e plek in 3:04.52. 

EK