EK Indoor dag 0: Schilder en Koster plaatsen zich voor de finale!

04 maart 2021
Topatletiek Vorige

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. Op de eerste dag van de kampioenschappen wisten Jessica Schilder en Maureen Koster zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Jessica Schilder opent haar wedstrijd direct met een persoonlijk record van 18,24 meter. Voor de finale is een afstand van 18,40 meter nodig of ze moet bij de beste 8 staan in de ranking. In haar derde poging stoot ze de kogel wederom naar een nieuw persoonlijk record waarmee Schilder zich direct plaatst voor de finale. Met een afstand van 18,48 meter eindigt Schilder op de vijfde plek en blijft ze slechts 2 centimeter onder de Olympische limiet.

Vrijdagavond zien we Jessica Schilder opnieuw in actie om 19:06 uur in de finale kogelstoten.

Koster plaatst zich eenvoudig voor de finale 3000 meter, DQ voor Vastenburg

Maureen Koster en Jip Vastenburg nemen respectievelijk de derde en zesde plek in op de startlijst van dit EK indoor. De verwachting is dan ook dat zij zich eenvoudig weten te plaatsen voor de finale 3000 meter. In de eerste serie finisht Koster als vierde in een tijd van 8:56.91, waarmee zij zich direct plaatst voor de finale. Vastenburg wist, met een groep van in totaal vier atleten, de voorsprong in de tweede serie te pakken en eindigt op de derde plek. Haar tijd? 8:52,72, wat tevens een persoonlijk record is voor Vastenburg. Helaas blijkt na de race dat Vastenburg drie passen op de lijn heeft gelopen waardoor zij gediskwalificeerd wordt. Aangezien ze niet gehinderd werd en de passen op de lijn duidelijk op beeld te zien zijn, is er geen protest ingediend.

Vrijdagavond zien we Koster om 21:00 uur terug in de finale 3000 meter.

Geen finaleplek op de 1500 meter mannen

Op de 1500 meter bij de mannen staan er maar liefst drie atleten namens Nederland aan de start. Valentijn Weinans eindigt in de eerste serie als zevende, in 3:42,34. Mahadi Abdi Ali finisht in de tweede serie als dertiende, in 3:48,02. Beiden halen hiermee de finale niet, op hun allereerste senioren toernooi in oranje. In de derde serie is het de beurt aan Bram Anderiessen van AKU. In een tijd van 3:42,13 finisht hij als zevende en komt hiermee tekort voor een plek in de finale.

4 dagen topatletiek

Bekijk in dit schema wanneer de atleten van TeamNL in actie komen. Klik hier om het schema als pdf te downloaden.

De finalesessies bij de EK indooratletiek zijn live te volgen via een livestream op NOS.nl en NOS-app. Vrijdag vanaf 19.00 uur, zaterdag vanaf 18.50 uur en zondag vanaf 17.00 uur.

Fotografie: André Weening / Orange Pictures
Foto’s in deze berichtgeving zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.