EK indoor dag 2 ochtend: van Gool start vals in de series 60 meter

06 maart 2021
Topatletiek Vorige

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. Op de derde dag van de kampioenschappen maken vooral de hordelopers en Vloon een goede indruk door zich te plaatsen voor de volgende ronde. Joris van Gool moet de wedstrijd helaas vroegtijdig beëindigen vanwege een valse start in de series 60 meter.

De meerkampers zijn van start met hun zevenkamp. Rik Taam zet op de 60 meter direct een scherpe tijd neer met 6.94 sec en finisht hiermee als derde. Pieter Braun komt tot 7.25 waarmee hij op achterstand komt te staan ten opzichte van de rest van het veld. Bij het verspringen weet Braun zich weer terug te vechten in de wedstrijd door de vijfde afstand neer te zetten, namelijk 7,38 meter. Met een afstand van 7,29 meter doet ook Rik Taam goede zaken op dit onderdeel.

Pieter Braun stoot een persoonlijk record met het kogelstoten. Met een afstand van 15,40 meter zet hij de tweede prestatie neer. Rik Taam stoot de kogel naar 14,52 meter, een season best. Na de eerste drie onderdelen staat Pieter Braun achtste in de tussenstand en Rik Taam vijfde.

Foppen strijdt tot de finish maar redt het niet

Mike Foppen pakt van het begin af aan de controle over zijn 3000 meter serie. Samen met de Fransman Gressier weet Foppen een flinke voorsprong te pakken op de rest van het veld. Helaas blijkt de voorsprong niet groot genoeg te zijn. In de laatste rondes krijgt Foppen het zwaar waardoor zijn concurrenten dichterbij weten te komen. Hij blijft strijden tot de finishlijn maar finisht nipt als vierde. Zijn tijd 7:49,99 is niet snel genoeg om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. "Ik was niet goed genoeg vandaag in dit veld. Ja ik zat in een sterke heat en ja ik liep een groot deel van de race op kop, maar ik was niet op het niveau om mee te strijden voor de medailles", aldus Mike op zijn Instagram account. 

Smet, Visser en Sedney plaatsen zich voor de halve finale

In de series 60 meter horden weten Zoë Sedney en Nadine Visser zich eenvoudig te plaatsen voor de halve finale. Vooral voor Sedney is dit een knappe prestatie op haar eerste senioren toernooi. In haar serie finisht ze als tweede in een goede tijd van 8.01 sec. Nadine Visser weet zich als titelverdedigster eenvoudig te plaatsen, in 7.92 sec. "Vandaag was het doel om scherp te worden en het juiste gevoel te krijgen. Morgen moet het nog iets scherper. Het is jammer dat de halve finale en de finale op dezelfde dag is, maar dat is voor iedereen hetzelfde. Samen met mijn coach hebben we nog een paar kleine aanpassingen gemaakt in mijn training. Zoals verder voor de horde afzetten. Nu zet ik ook maar 8 passen voor de eerste horde. Als ik nu genoeg rust, kan het morgen hopelijk nog wat harder," aldus Visser.

Ook Koen Smet weet zich te plaatsen voor de halve finale op de 60 meter horden. In zijn serie finisht hij als vierde in 7.80.

Zondagochtend worden de halve finales gelopen. Om 13:05 uur lopen de mannen en om 13:30 uur de vrouwen.

Van Gool gediskwalificeerd in de series 60 meter

Twee jaar geleden won van Gool nog brons op de EK indoor atletiek in Glasgow. Nadat hij dit jaar het nationale record al wist te verbreken, was hij gebrand op een goed resultaat. Helaas eindigt het toernooi voor van Gool vroegtijdig. In de series 60 meter start van Gool vals, wat hem een diskwalificatie oplevert.

‘Het was simpelweg een valse start: mijn reactietijd was te snel. Ik heb de video nog niet gezien maar wel de grafiek van de starter. Normaal gesproken krijg je hier een gele kaart voor, maar het is mijn fout,’ aldus van Gool.

Vloon plaatst zich eenvoudig voor de finale

Nationaal recordhouder Menno Vloon weet zich eenvoudig te plaatsen voor de finale polsstokhoogspringen. Tijdens de kwalificaties blijkt een hoogte van 5.70 meter genoeg te zijn.

Zondagavond zien we Vloon om 17:05 uur terug in de finale polsstokhoogspringen.

4 dagen topatletiek

Bekijk in dit schema wanneer de atleten van TeamNL in actie komen. Klik hier om het schema als pdf te downloaden.

De finalesessies bij de EK indooratletiek zijn live te volgen via een livestream op NOS.nl en NOS-app. Vrijdag vanaf 19.00 uur, zaterdag vanaf 18.50 uur en zondag vanaf 17.00 uur.

Fotografie: André Weening / Orange Pictures
Foto’s in deze berichtgeving zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.