EK Indoor dag 3 avond: TeamNL wint op de slotdag vier medailles!

07 maart 2021
Topatletiek Vorige

Van donderdag 4 tot en met zondag 7 maart vinden de Europese kampioenschappen indooratletiek plaats in Torún. Op de laatste dag van de EK indoor weet het Nederlandse team 4 medailles te veroveren. Hiermee eindigt TeamNL bovenaan in de medaillespiegel.

Titel en Nederlands record voor Visser

Dit hele seizoen laat Nadine Visser al zien in topvorm te verkeren op de 60 meter horden, met als hoogtepunt tot nu toe haar Nederlands record van 7,81 seconden. Visser werd vooraf dan ook gezien als de grote favoriet voor het goud. Na het winnen van de Europese titel twee jaar geleden in Glasgow, laat Visser vandaag opnieuw zien goed te kunnen presteren als het erom gaat. In de finale neemt ze afstand van haar concurrenten en loopt ze naar het goud in een fantastisch nieuw Nederlands record van 7,77 seconden. “Vooraf hoopte ik stiekem op dit soort tijden en het is me gelukt. Ik ben heel blij dat ik het in de finale heb kunnen laten zien, de druk van de finale helpt me,” zei Visser na het winnen van de Europese titel.

In dezelfde finale stond ook debutante Zoë Sedney aan de start. Voor Sedney is het al een bijzondere ervaring om in de finale te staan op een Europees kampioenschap. Ook in deze race weet ze een scherpe tijd neer te zetten. Sedney komt tot een tijd van 8,00 seconden en finisht als zevende.

Twee keer Nederlands goud op de estafette

De 4x400 meter mannen waren klaar voor deze wedstrijd. Met drie van de vier lopers in de finale 400 meter, stond er een sterk team aan de start voor Nederland. In een nieuw nationaal indoorrecord winnen Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen overtuigend goud in een tijd van 3:06.06. 'We voelden ons goed, kwamen voor het goud en maakten dit waar. We waren al wat vermoeid maar we deden het met ons hart,' aldus Bonevacia. 'Het was het beste wat we konden doen en we hebben gewonnen. We zijn allemaal zo onwijs blij nou,' vult Angela aan.

Ook de vrouwen waren favoriet voor het goud op de 4x400 meter estafette. In een nieuw kampioenschapsrecord veroveren ze het goud in een tijd van 3:27.15. 'We hadden individueel allemaal een goede tijd staan, wat ons gelijk favoriet voor de titel maakten, aldus Lieke Klaver. Lisanne de Witte vult aan: 'Je moet het dan wel nog maar doen. Het motiveerde mij enorm dat deze jonge meiden zo sterk lopen. Het helpt mij om mijn grenzen te verleggen.' Marit Dopheide: 'Ik stond behoorlijk onder druk maar het is goed gegaan. Tijdens het outdoor seizoen kunnen er mooie dingen gaan gebeuren met dit team.' Tot slot Femke Bol: 'Alles gaat op dit moment zo goed. Als laatste loper heb ik echt alles gegeven. Ik wilde deze gouden medaille zo graag winnen. Om dit samen met dit team te behalen voelt heel speciaal voor mij.'

Samuel snelt naar brons

Na een lange blessureperiode was het al mooi dat Jamile Samuel de finale van dit Europees kampioenschap wist te bereiken. Ze laat echter zien dat ze tot veel meer in staat is. Met een tijd van 7,22 seconden komt ze als derde over de finish. De bronzen medaille gaat mee naar Nederland. 'I did it! Het is mijn eerste indoor medaille en ik ben hier echt super blij mee. Om eerlijk te zijn had ik dit niet verwacht. Ik ben teruggekomen van een blessure en de 60 meter is nooit mijn favoriete afstand geweest. Het was een betere race dan in de halve finale en de tijd bewijst het,' aldus Samuel.

Geweldige meerkamp voor Taam

Tijdens de afsluitende 1000 meter doet meerkamper Rik Taam er alles aan om een plek op het podium te bemachtigen. Hij loopt een geweldige race en bereikt de finish als eerste in 2:35,35 minuten. Daarmee komt Taam net tekort voor het podium. Met een mooie vierde plek in het eindklassement en met een dik persoonlijk record van 6111 punten kan Taam terugkijken op een mooi toernooi.

Vloon vijfde

Na zijn Nederlands record van 5,96 meter dit indoorseizoen hoopte Menno Vloon dat hij mee kon strijden om de medailles bij het polsstokhoogspringen. Hij begint de wedstrijd sterk en vliegt eenvoudig  over de 5,70 meter. Vervolgens slaagt hij er niet in om de 5,80 meter te halen. Vloon eindigt hiermee op de vijfde plaats in de finale van dit Europees kampioenschap.

Zevende plaats voor Smet

In de finale van de 60 meter horden bij de mannen finisht Koen Smet als zevende. Na zijn knappe prestatie om een plek in de finale te veroveren, finisht hij in de finale in een tijd van 7,73 seconden. 

Fotografie: André Weening / Orange Pictures
Foto’s in deze berichtgeving zijn niet copyright vrij te gebruiken, maar kunnen bij Orange Pictures besteld worden.