EK Para Atletiek dag 3: 7 medailles (!) voor TeamNL!

22 augustus 2018
Topatletiek Vorige

Op dag 3 van de EK Para Atletiek in Berlijn weet het Nederlandse team een geweldig resultaat te behalen. Met in totaal 7 (!) gewonnen medailles is het feest groot in de Duitse hoofdstad. Zo is er goud voor Marlene van Gansewinkel (200 meter) en Stefan Rusch (100 meter), zilver voor Ronald Hertog (200 meter), Kenny van Weeghel (400 meter) en Lara Baars (kogelstoten), en brons voor Fleur Schouten (verspringen) en Margriet van den Broek (1500 meter).

Opnieuw goud én een WR voor Marlene van Gansewinkel

Afgelopen maandag wist Marlene van Gansewinkel al de winst te pakken op de 100 meter in een wereldrecord. Vandaag doet zij dit nog eens dunnetjes over. In de finale 200 meter wint van Gansewinkel de race in een tijd van 26.12 sec. waarmee zij niet alleen haar tweede medaille van dit toernooi pakt maar tevens het wereldrecord op de 200 meter verbetert. ''Ik dacht als ik alles goed doe kan ik misschien wel 26.5 lopen en kan ik winnen. Deze tijd verrast me, maar ik voelde me zo goed toen ik de bocht uitkwam'', aldus de dolblije van Gansewinkel. Zondag 26 augustus, de laatste dag van dit EK, gaan we van Gansewinkel nog in actie zien bij het verspringen.

Winst voor Stefan Rusch op de 100 meter

In de finale 100 meter gaat de winst naar Stefan Rusch. ''Wat een start en een geweldige race'', aldus Rusch. Met een tijd van 16.14 seconden loopt Rusch een kampioenschapsrecord en blijft hij de Fin Henri Manni (16.44 sec.) voor. 

Amy Siemons finisht als vierde in de finale 100 meter. In een tijd van 20.39 seconden eindigt Siemons helaas net naast het podium.

Tiende internationale medaille voor Ronald Hertog

Ronald Hertog verovert de zilveren medaille in de finale 200 meter. En dit was een bijzondere voor Hertog: ''yes, mijn 10e internationale medaille! Ik ben er erg trots op'', aldus een blije Hertog. Levi Vloet, die in dezelfde finale als Hertog van start ging, finisht als zevende in een tijd van 24.63 seconden. 

Lara Baars wint zilver bij het kogelstoten

In de finale kogelstoten stoot Lara Baars 6.78 meter en wint hiermee het zilver. ''Ik ben blij dat ik na een moeilijke start van het seizoen begin dit jaar - waarin ik aan mijn knie ben geopereerd en later in het jaar nog aan mijn linkerpols - toch heb kunnen laten zien weer mee te doen met de top'', aldus Lara Baars.

Spannende strijd bij het verspringen tussen Schouten & Roozen

Bij de finale verspringen gaan de twee Nederlandse atletes de strijd om een podiumplek met elkaar aan. Fleur Schouten en Annette Roozen maken het spannend in de finale verspringen door dezelfde afstand te noteren. Beiden zijn tot een afstand van 3.77 meter gekomen. Doordat Schouten haar tweede afstand (3.72 meter) verder is dan de 3.64 meter van Roozen gaat het brons uiteindelijk naar Schouten. ''Het was een moeilijke en spannende wedstrijd. Ik wist dat ik een medaille kon halen. Ik ben dan ook superblij dat ik bij mijn debuut op dit grote podium dat ook heb kunnen doen'', aldus Fleur Schouten.

Zilver voor Kenny van Weeghel op de 400 meter

Kenny van Weeghel grijpt na zijn zilveren medaille op de 200 meter eerder dit toernooi nu ook naar het zilver in de finale 400 meter. Vanwege diskwalificatie van de nummer twee is van Weeghel gepromoveerd van brons naar zilver. ''Mijn 35e internationale medaille op mijn favoriete afstand - waar ik in 2004 en 2016 Paralympisch Kampioen werd - voelde zwaar, maar ik ben blij dat ik toch nog steeds voorin het veld mee kan doen. De komende twee jaar zal ik het accent op de 400 en 800 gaan leggen om in Tokyo nog 1x te kunnen vlammen'', aldus Kenny van Weeghel. Donderdag zien we van Weeghel weer in actie, namelijk in de series 800 meter.

Margriet van den Broek wint medaille nummer 7 van de avond

Margriet van den Broek, die we dit toernooi al twee keer eerder in actie hebben gezien, weet op de 1500 meter de bronzen medaille te veroveren. ''Dit was een goede race. Tactisch liep het precies zoals ik van tevoren had bedacht. Ik kon al mijn concurrenten, die ook voor de bronzen medaille gingen, mijn wil opleggen. En dat voelt geweldig. Ik kijk uit naar de volgende races", aldus Margriet. Donderdag gaan we Margriet weer in actie zien, dit keer in de finale 400 meter.

Foto's: Helene Wiesenhaan