EK Para Atletiek dag 5: Ongekend succesvolle slotdag voor TeamNL

05 juni 2021
Topatletiek Vorige

Van dinsdag 1 juni tot en met zaterdag 5 juni vonden de Europese kampioenschappen Para Atletiek plaats in Bydgoszcz, Polen. Op dag vijf ging TeamNL verder waar het de afgelopen dagen gebleven was. Met zes medailles op de slotdag zijn de EK Para Atletiek op een ongekend succesvolle manier afgesloten.

Noëlle Roorda werpt zichzelf naar goud

Op haar eerste Europese kampioenschap ging speerwerpster Noëlle Roorda direct goed van start met in de eerste worp 38.08 meter. Daarmee pakte ze vanaf de eerste poging de leiding in de wedstrijd en die gaf ze niet meer weg. In haar laatste poging, toen ze al zeker was van het hoogste podium en de Europese titel, wierp Noëlle de speer naar een prachtig nieuw persoonlijk record van 39.72 meter. Een ultieme manier om jezelf tot Europees Kampioene te kronen: “In de eerste wedstrijden dit seizoen kwam nog niet alles eruit wat erin zat. Vanmorgen stond ik daardoor wat onzeker aan de start. Dat maakt dat ik super tevreden ben met dit resultaat. Europees kampioen worden met een persoonlijk record, mooier kan niet!"

Marlene van Gansewinkel zet medaillereeks voort

Eerder deze week won Marlene van Gansewinkel al twee keer zilver. Vandaag kroonde ze zichzelf tot Europees kampioene op de 200 meter T64. Ze finishte in 26.97 seconden. Na dit toernooi, waarin van Gansewinkel een druk programma had, stemt de Europese titel tot tevredenheid: “Ik ben super blij met deze overwinning, het was een intensief toernooi. Ik vond het een eer om voor TeamNL dit succesvolle toernooi af te sluiten, het was een goede week met allemaal sterke prestaties van onze ploeg.”

Kimberly Alkemade streed met Van Gansewinkel om de overwinning in de finale van de 200 meter. Uiteindelijk was het Alkemade die genoegen moest nemen met de tweede plek: “De afgelopen periode heb ik mij vooral gefocust op een aantal aanpassingen in mijn techniek. Vandaag maakte helaas duidelijk dat alle aanpassingen nog wat tijd nodig hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik in Tokio kan schitteren!”

Ook Nikita den Boer naar derde medaille

Op de rondbaan was Nikita den Boer wederom van de partij. Na haar bronzen medaille op de 800m gisteren, stond vandaag de 5000 meter in de klasse T54 op het programma. Vier ronden voor het einde greep een dappere Den Boer de kop. Even leek het er op alsof de andere dames er niet meer overheen zouden komen, maar in de laatste ronde snelde haar Duitse concurrente Den Boer voorbij. Met een spannende nek aan nek strijd voor de tweede plaats kraakte Den Boer niet en ging ze aan de haal met het zilver. Alweer haar derde medaille dit EK na brons op de 800m en zilver op de 1500m.

Zilver voor Stefan Rusch en Nienke Timmer 

Op de 100 meter in de klasse T34 moest Stefan Rusch alleen de Fin Henry Manni voor zich laten. Rusch finishte in 16.69 seconden en reageerde na de finish met gemengde gevoelens: “Het was een race die nog verbeteringen kan gebruiken, maar daar is richting Tokio nog tijd voor. De komende periode ga ik gebruiken om me optimaal voor te bereiden op de Paralympische Spelen”.

Ook Nienke Timmer sluit haar toernooi op een succesvolle manier af met een zilveren medaille op de 100 meter T35: “Tijdens de warming-up voelde ik dat ik er klaar voor was. In de race merkte ik dat ook direct, het lukte om bij de start lang laag te blijven en om vanuit daar mijn race goed uit te lopen. Met deze zilveren medaille en wederom een tijd onder de limiet voor Tokio ben ik echt super blij!”

Discusbrons voor Lara Baars

Bij het discuswerpen in de klasse F40/F41 wierp Lara Baars de discus naar 24.17 meter. Deze afstand was goed voor de bronzen medaille: “Ik begon goed, maar het lukte me nog niet goed genoeg om mijn techniek bij elkaar te houden. Toch ben ik tevreden met de uiteindelijke afstand!”

 

Fotografie: Paralympic Games