EK Para Atletiek dag 7: TeamNL neemt 24 medailles mee naar huis!

26 augustus 2018
Topatletiek Vorige

Op de laatste dag van de EK Para Atletiek in Berlijn weet de Nederlandse ploeg nog eens 8 medailles te bemachtigen. Hiermee komt de teller in totaal op 24 medailles te staan wat een fantastisch resultaat is. Zo is er goud voor Margriet van den Broek (800 meter), zilver voor Take Zonneveld (speerwerpen), Marlene van Gansewinkel (verspringen), Olivier Hendriks (400 meter) en Nienke Timmer (200 meter), en brons voor Lara Baars (discuswerpen), Kenny van Weeghel (1500 meter) en Joël de Jong (100 meter).

Ook bondscoach Paralympisch Arno Mul kijkt tevreden terug op dit meest succesvolle EK Para Atletiek ooit! ''Ik kijk terug op een geslaagd EK. Met 24 medailles heeft Nederland zich goed gepresenteerd in Europa. Een aantal atleten hebben buitengewoon goede prestaties geleverd, waar natuurlijk met name de twee wereldrecords van Marlene van Gansewinkel opvallen. Ook mooi om te zien dat de debutanten en veelal jonge atleten goed staande blijven in het volwassen geweld. Dit toernooi laat zien dat de Paralympische atletiek in Nederland er steeds beter voor staat. Niet alleen een centraal programma op Papendal, maar ook mooie initiatieven in bv. Amsterdam. Ik kijk uit naar het komende jaar met het WK in Dubai begin november,'' aldus Arno Mul.

Toch nog goud voor Margriet van den Broek

Margriet van den Broek hebben we tijdens dit toernooi bijna elke dag in actie gezien in het stadion van Berlijn. Op dag 7 was het dan eindelijk raak! In de finale 800 meter komt Margriet als eerste over de finish waarmee zij haar reeks medailles compleet maakt. Met als eindresultaat dit toernooi: 1x goud (800 meter), 2x zilver (400 en 5000 meter), brons (1500 meter) en twee vierde plekken (100 en 200 meter). ''Ik ben de hele week al in blakende vorm en het werd alleen maar beter. Ik wist dat ik een goede kans had. Mijn raceplan pakte perfect uit zoals deze week al vaker gebeurd is. Ben erg, erg blij'', aldus Margriet.

ER en zilver voor Take Zonneveld 

In de finale speerwerpen zet Take Zonneveld een fantastisch resultaat neer door een Europees record te werpen. Met een afstand van 33.22 meter eindigt hij als tweede (vanwege het samenvoegen van meerdere categorieën). Take won eerder deze week al brons bij het kogelstoten met een persoonlijk record wat laat zien dat hij in goede vorm is. ''Ik begon niet goed, maar wist wat er beter moest. Ik kon daarom goed doorpakken, zilver winnen en dit EK met twee medailles afsluiten,'' aldus Take.

Marlene van Gansewinkel verovert zilver bij het verspringen

Aan het begin van deze week verraste Marlene van Gansewinkel iedereen door een dubbele overwinning te pakken op de 100 en 200 meter allebei in een nieuw wereldrecord. Bij het verspringen laat zij opnieuw haar grote klasse zien door met een nieuw persoonlijk record van 5.61 meter naar een zilveren medaille te springen. ''Dit was het hoogst haalbare op dit moment. Er was een wereldrecord nodig om mij te verslaan. Ben erg blij met het hele toernooi en op naar volgend jaar. Deze medailles zijn ook een beetje voor Fleur Jong.''

Brons voor Lara Baars bij het discuswerpen

Lara Baars komt in de finale discuswerpen tot een afstand van 20.47 meter. Hiermee behaalt zij haar tweede medaille van dit toernooi. Eerder deze week veroverde zij al het zilver in de finale kogelstoten, bij het discuswerpen wordt dit een bronzen plak wat een prachtig resultaat is. ''Het was een moeilijke wedstrijd met de wind hard van opzij. Aanvankelijk had ik wat problemen maar ben blij met mijn afstand en natuurlijk de medaille,'' aldus Lara Baars.

Kenny van Weeghel verovert zijn vierde medaille van dit toernooi

Tijdens de EK Para Atletiek in Berlijn is Kenny van Weeghel al meerdere malen in het oranje tenue in het stadion verschenen. Vandaag kwam hij voor de zevende en laatste keer in actie. In de finale 1500 meter weet hij door een tactisch sterke race het brons te veroveren. ''Ik dreigde ingesloten te raken en bij ingaan laatste bocht was het botsen geblazen. Ik liet me iets terug zakken waardoor ik ruimte kreeg voor mijn eindsprint. Ik ben erg blij met mijn eerste medaille ooit op de 1500m,'' aldus de succesvolle Kenny van Weeghel. Met zijn drie zilveren medailles (100, 200 en 400 meter), die hij eerder dit toernooi bemachtigde, komt hij in totaal op het prachtige eindresultaat van vier medailles. 

Olivier Hendriks wint zilver op de 400 meter

Olivier Hendriks zagen we eerder dit toernooi al in actie in de 4x100 meter estafette race van de Nederlandse mannen. Vandaag mocht hij voor het eerst ook individueel uitkomen in Berlijn, namelijk in de finale 400 meter. Hierin finishte hij als tweede achter de oppermachtige Duitser Johannes Floors. Met een tijd van 55.26 seconden zet Olivier een mooie prestatie neer. ''Na een super start liep ik erg makkelijk en kon ik in de buurt blijven van Johannes Floors (uiteindelijke winnaar). De laatste 150m kreeg ik het wel erg zwaar en moest ik hem laten gaan. Maar gelukkig hield ik het vol tot de finish en werd ik tweede. Een top afsluiting van een prachtige en leerzame week,'' aldus Olivier.

Derde plek voor Joël de Jong

Ook voor Joël de Jong was vandaag de dag dat hij voor het eerst individueel in actie mocht komen in Berlijn. Voor hem was dit in de finale 100 meter. Met een ruime afstand voor de rest van het veld en vlak achter de nummer één en twee finisht Joël als derde en pakt hiermee het brons. ''Na een lange week wachten, onderbroken door de estafette, mocht ik vandaag eindelijk mijn 100m lopen. Dat ik dan hier een medaille win is natuurlijk te gek! Ik had dat nooit verwacht.''

Nienke Timmer pakt een zilveren medaille

Nienke Timmer was de laatste Nederlandse atlete die nog in actie mocht komen tijdens dit toernooi. Op de 100 meter wist Nienke dinsdag al een medaille te veroveren, namelijk het zilver. Vandaag was het haar beurt in de finale 200 meter. Hierin finisht Nienke nipt achter de Poolse Jagoda Kibil in een tijd van 34.79 seconden. Hiermee stelt ze haar tweede zilveren medaille van dit toernooi veilig. ''Ik ben er in gegaan met de gedachte dat ik nog een medaille kon halen. Het maakte mij niet uit hoe. Ik ben hard van start gegaan, maar kon het net niet vasthouden tot de finish.''

Foto's: Helene Wiesenhaan