EK u18 - dag 3: Alida van Daalen wint brons

07 juli 2018
Toernooien Vorige

Op de derde dag van de EK atletiek onder de 18 jaar, de derde medaille voor Nederland. Alida van Daalen was medaillekandidate, en wint het brons. Op de andere finale, de 1.500 meter, lukt het Rick van Riel niet zich te mengen in de strijd om de overwinning. De tienkampers zijn halverwege heel goed op weg, met veel goede prestaties leidend tot een eerste en vierde plaats in de tussenstand. De hordensprints van Zoë Sedney in de series en de halve finale maken duidelijk dat het morgen een spannende dag gaat worden met nieuwe medaillekansen voor het Nederlandse team!

Brons voor Alida van Daalen

Ook op dag drie is er succes voor het Nederlands Team. Alida van Daalen wint het brons bij het kogelstoten, nadat ze in de ochtend al bij het discuswerpen kwalificaties had gedaan. De kogel kwam bij haar vijfde poging na 17.08 meter neer, goed voor de derde plaats. Ze was medaillekandidate, en neemt de medaille ook in de tas mee naar huis.

Sterke eerste dag tienkamp

Sven Jansons en Sven Roosen beginnen de tienkamp heel goed. Sven Jansons zet de snelste tijd neer op de 100 meter (10.68) en behaalt de eerste plek bij het verspringen. Hij springt een persoonlijk record van 7.37 meter.  Sven Roosen begint de tienkamp met een vijfde plek (100m) en vierde plek bij het verspringen met 7.00 meter. Het derde onderdeel is kogelstoten, waarbij Sven Jansons zijn persoonlijk record verbetert naar 16.31. Sven Roosen wordt hier negende. In het avondprogramma gaan Sven en Sven door met de goede lijn: met 1.94m (Jansons) en 1.79m (Roosen) scoren ze goed t.o.v. eerdere prestaties. De uitslag van de 400 meter, als finale van de eerste dag, waar Roosen eerste en Jansons derde van het hele veld wordt, maakt een tussenstand met een eerste plaats voor Sven Jansons (4.173 punten) en een vierde plaats voor Sven Roosen (3.928 punten). Haalt een van de Svens, of misschien allebei, het podium? Het gaat een hele spannende tweede dag worden op de tienkamp!

100 meter horden

Zoe Sedney plaatst zich in de series overtuigend voor de finale met de tweede tijd in 13.20 seconden (met 3.1 rugwind). In de halve finale won ze haar race, en plaatste zich met 13.27 als een van de twee snelsten voor de finale van zondag. Haar 13.27 seconden betekende een beste prestatie aller tijden op de 100 meter horden. 

Persoonlijk record Janneke Pluimes discuswerpen

Janneke Pluimes verbetert in de kwalificaties haar persoonlijk record discuswerpen naar 49.62. Hiermee plaatst ze zich net als Alida van Daalen voor de finale. Alida van Daalen heeft aan één poging genoeg en komt tot 47.28 meter. De finale vindt zondagavond om 20:15 plaats.

Halve finales 200 meter

Keitharo Oosterwolde en Anna Roelofs hebben zich niet weten te plaatsen voor de finale 200 meter. Met een tijd van 22.29 zet Keitharo de twintigste tijd neer in de halve finale. Anna komt net te kort met de tiende tijd (24.17). 

Ezra Verboom strandt in halve finale

Met 53.58 seconden eindigt Ezra Verboom als zevende in de tweede halve finale van de 400 meter horden. Het is helaas niet genoeg om de finale te halen. 
 

Finale 1.500 meter jongens

Rick van Riel was de tweede atleet die op deze zaterdag voor de medailles mocht gaan strijden. Zijn 1.500 meter race, waarin het veld lang dicht bij elkaar bleef, eindigde hij als tiende.  
 

Geen herhaling EYOF-succes Djoao Lobles 

Djoao Lobles zal met goede herinneringen zijn afgereisd naar Gyor: vorig jaar won hij hier tijdens de EYOF tenslotte de gouden medaille. In de halve finale op de 800 meter moest hij met zijn tijd van 1.56.03 in teveel andere atleten zijn meerdere erkennen. Helaas geen finale voor de Nederlandse atleet.
 
Bekijk hier het fotoalbum van dag drie EK u18 in Gyor.
 
Foto's: Coen Schilderman