EK u18 koningin Alida van Daalen zet spanning om in succes

10 juli 2018
Toernooien Vorige

Alida van Daalen was de Nederlandse koningin van de EK onder achttien jaar in Györ. Het supertalent uit Rotterdam haalde zaterdag brons bij het kogelstoten. Een dag later was de kleur van de medaille nog mooier bij het discuswerpen: zilver. “Heb de beelden al héél vaak teruggezien.”


Alida is dolenthousiast als ze over de vier dagen spreekt die achter haar liggen. Györ moest een succes worden voor haar. En dat werd het ook. “Ik wilde heel graag op twee onderdelen medailles halen. Dat was vooraf waar ik voor ging.”

En Alida wist waarover ze sprak. Vorig jaar had ze namelijk twee medailles gewonnen in datzelfde Györ, waar toen de EYOF (European Youth Olympic Festival) werd gehouden. Destijds won zij goud (kogelstoten) en zilver (discuswerpen).  De medailles kwamen haar ditmaal niet aanvliegen. Ze moest er bikkelhard voor werken.

Spanning

“De spanning liep best hoog op”, blikt Alida terug op de eindstrijd bij het kogelstoten, die zaterdag plaatsvond. “Na vier pogingen stond ik vierde. Ik moest echt een knop omzetten. Bij de eerste pogingen was ik te gespannen. “Je kunt het echt”, zei ik tegen mezelf. Ik wist dat ik op techniek moest stoten. En eindelijk ging ik over die zeventien meter heen.”

Haar 17.08 was dus goed voor brons. “Het EK was al geslaagd. Maar ik wilde meer. Zondag wilde ik mijzelf weer bewijzen bij het discuswerpen. De eerste paar pogingen gingen moeilijk en kwam ik niet verder dan 42 meter. Gelukkig plaatste ik mij alsnog voor de finale. En weer werd ik rustiger en wierp dik 52 meter. Toen ik de discus losliet, wist ik meteen dat het goed zat.” Ze balde snel haar vuisten na het veroveren van het zilver. “Die beelden heb ik inmiddels heel vaak teruggezien. Tien keer? Twintig keer? Wel vaker denk ik. Het is zo spectaculair om van jezelf te zien dat je je zo herpakt.”

Dromen van de medailles

Spectaculair was ook de medailleceremonie. “We waren een van de laatste onderdelen van het toernooi. Tijdens de prijsuitreiking stond de deejay al klaar. Het was superdruk, dus was het echt een heel gaaf moment om het podium op te gaan. Ik kon zondag niet direct slapen. Ik heb zelfs nog een beetje gedroomd van die twee medailles.”

Wat gebeurt er met dit eremetaal? “Ik leg ze in de kast. Bij mijn andere medailles, van vorig jaar.” Het is voor de familie Van Daalen te hopen dat deze kast groot genoeg is. Want er gaan in de toekomst ongetwijfeld nog een paar hele mooie plakken bijkomen voor dit multitalent.

 

Tekst: Reemt Borcherts
Foto: Coen Schilderman (EK u18, Győr)