EK u18 - Rick van Riel: Veel leren en een finaleplek

29 juni 2018
Topatletiek Vorige

Het is een drukke zomer voor de broers Van Riel. Zowel voor Rick (EK onder 18) als Robin (WK onder 20) staat een prachtig toernooi op het programma. Wij blikken met beide 1500-meterlopers vooruit. Als eerste is Rick aan de beurt, hij bivakkeert van 5 tot en met 8 juli in het Hongaarse Györ.

Als ik denk aan Györ…

“Dan moet ik terugdenken aan de EYOF (European Youth Olympic Festival) die daar vorig jaar zijn gehouden. Ik heb daar beelden van gezien en weet dus hoe de baan eruit ziet. Dat is ergens wel prettig. Van een paar atleten die in Györ waren, hoorde ik vooral positieve geluiden. Alles was vrij netjes en de bedden waren zo nieuw, dat ze nog in elkaar moesten worden gezet. Verder begreep ik dat de burgemeester van de stad een olympisch kampioen is. In welke sport? Geen idee, ha ha.”

Mijn voorbereiding…

“Is heel rustig verlopen. Nadat ik de limiet voor het EK had gelopen heb ik aan niet al te veel wedstrijden meegedaan. Het Nederlands Kampioenschap ging prima; ik haalde daar het gewenste resultaat en won. Met minder was ik ook niet tevreden geweest. Al met al zou ik mijn voorbereiding een 8 geven.”

Wat ik het eerst in mijn koffer stop…

“Toch mijn wedstrijdkleding. Alleen zal ik die niet in de koffer stoppen, maar in de handbagage. Dat is een tip die mijn broer vorig jaar kreeg. Dan heb je in ieder geval het belangrijkste bij je, ook als je koffer niet aankomt. We vliegen trouwens op Wenen. Vanaf daar is het nog een uurtje met de bus.”

Het Europese deelnemersveld op mijn afstand is…

“Nogal sterk. Ik ken de andere tegenstanders niet, maar ik heb wel wat tijden gezien. Er zijn vooral veel Britten die dit jaar goede resultaten hebben neergezet. En volgens mij waren er ook een paar snelle Noren bij. Aan de andere kant heeft iedereen die meedoet z’n limiet gelopen; niemand staat daar zomaar.”

Ik ben tevreden als…

“Ik een mooie tijd heb gehad en veel heb geleerd. Maar een finaleplek is ook wel welkom. Ik heb dus vooraf wel gekeken welke tijden er zijn gelopen en dan maak ik gewoon kans op de finale, mits alles normaal verloopt. Het wordt mijn eerste toernooi, het is goed om mee te maken hoe dat allemaal gaat. Hoe de organisatie is, hoe je dagritme eruit ziet.”

Mijn broer gaat…

“Best wel ver komen. Hij kan echt gaan verrassen. Robin is in vorm,  is erg constant en hij lijkt iedere wedstrijd makkelijker te lopen. Zijn eindschot is zo gruwelijk hard…Ik hoop en denk dat hij de top tien haalt.”

Als ik terug ben…

“Ga ik eerst naar mijn vriendin toe!"


Tekst: Reemt Borcherts
Foto: Erik van Leeuwen, Sylvestercross 2017