EK u18 - Teammanager Sven Ootjers: Je moet benaderbaar zijn, maar ook de grenzen aangeven

04 juli 2018
Topatletiek Vorige

Sven Ootjers gaat als teammanager mee naar het EK onder 18 jaar in Györ. Een nieuwe ervaring voor de zevenvoudig Nederlands kampioen. “Aantonen dat we één Nederlands collectief zijn.” 

Een dag voor vertrek heeft Ootjers zijn zaken goed op orde. “Een goede voorbereiding is het belangrijkst, heb ik te horen gekregen.” Dit advies van Yvonne van Langen, die vorig jaar als teammanager mee was op het EK-23, waar Ootjers coachte, knoopte de Noord-Hollander goed in zijn oren. “Ik heb alle individuele wedstrijdschema’s per dag al klaarliggen. Zo weet elke atleet precies wat hem of haar te wachten staat.”

Paspoort mee?

Maar liefst 21 atleten doen deze week mee aan het EK in de Hongarije. “Voor mij begint het toernooi al op het vliegveld”, zegt Ootjers, die zelf uitblonk in het hoogspringen en de zevenkamp. “Heeft iedereen zijn paspoort bij zijn? Wordt de juiste kleding aangetrokken? En vooral: zijn we compleet? We vliegen op Wenen, vanaf daar gaan we met de bus naar Györ. Daar krijgt iedereen in de teambespreking te horen wat we van hen verwachten.”

Uiteraard wordt dan gesproken over het toernooi, de aanvangstijden en de verschillende onderdelen. Maar dat is niet het enige. “We benadrukken op zo’n moment ook welke attitude we van de ploeg willen zien. Dat het om half tien ‘s avonds uur stil is, bijvoorbeeld. Dat je rekening houdt met elkaar, ook al zit jouw toernooi er al op. Maar ook dat je voor een wedstrijd al je spullen meeneemt. Ik heb weleens atleten bij de poort teruggestuurd zien worden omdat ze hun accreditatie waren vergeten. Hopelijk gaat dit deze keer niet gebeuren.”

Eén Nederlands collectief

Ootjers heeft een dubbelfunctie in Györ. “Je moet voor iedereen benaderbaar zijn, maar ook de grenzen aangeven. Ergens ben ik deze rol wel gewend, in mijn werk als sportleraar in de gevangenis. Je moet eerlijk en duidelijk zijn. Rustig aangeven hoe je het graag ziet, dan komt het goed. Ik ben voor de achtergrond. De coaches zetten sportief de lijnen uit.”

Uiteraard hoopt Ootjers dat er op het Europees kampioenschappen mooie successen worden behaald door de Nederlandse ploeg. “Succes vieren we met z’n allen. En met z’n allen verwerken we ook tegenslagen, wanneer die komen. Ik hoop dat we aantonen dat we één Nederlands collectief zijn. Voor een fiks deel van de 21 lopers is dit EK een van de eerste ervaringen met een toernooi in het buitenland."


Foto: Sven Ootjers, team EK u18 vertrek Schiphol (juli 2018)
Tekst: Reemt Borcherts