EK U20 dag 1: Minke Bisschops sprint naar supertijd op 100 meter

15 juli 2021
Topatletiek Vorige

Op dag één van de EK U20 zijn de meerkampsters uitstekend van start gegaan en wisten de sprintvrouwen zich te plaatsen voor de finale. ‘Big Q’s’ waren er ook voor van Riel, van Daalen, Knijnenburg en Fokkenrood.

Gekeken naar de weersvoorspellingen beloofde het een erg warme eerste dag te worden. Met temperaturen die ’s ochtends al boven de dertig graden uitstegen en een zon die zich maar niet wilde verstoppen, was het voor de atleten erg belangrijk zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Onder deze tropische weersomstandigheden was het lastig fris te blijven; lukte het de atleten desalniettemin het hoofd koel te houden?

Uitstekende start voor Mulder en Dokter

De meerkampsters – Sophia Mulder en Sofie Dokter – trapten het toernooi voor TeamNL af. En hoe! Sophia Mulder startte in serie één op de 100mh en verbeterde haar PB naar 14.65 sec. Daarna was het de beurt aan Sofie Dokter. Ook zij liep een persoonlijk record op de hordes: 14.01 sec. Het volgende onderdeel op de zevenkamp is altijd het hoogspringen. De dames lieten wederom zien in bloedvorm te verkeren. Een beste prestatie van dit seizoen was er voor Sofie Dokter (1.81m) en een persoonlijk record van 1.72 meter voor Sophia Mulder.

Na een korte onderbreking mochten de dames al snel weer door met het kogelstoten. Opnieuw was Sophia Mulder niet te stoppen, weer een persoonlijk record (11.85 meter). Sophie Dokter leverde iets in op de verwachting, maar stootte de kogel alsnog naar een afstand van 12.30 meter. Het laatste onderdeel op dag één voor de meerkampsters is steevast de 200 meter. Na een ontzettend warme en lange dag was het onwaarschijnlijk dat ze op dit onderdeel nóg een persoonlijk record zouden gaan scoren. Sophia Mulder liep naar 25.95 sec. en Sofie Dokter sloot dag één af in 24.60 sec. Sofie Dokter staat na dag één op een tweede plek, Sophia Mulder bezet de twaalfde plaats. Op dag twee van de meerkamp worden vanzelfsprekend de prijzen verdeeld. "Iedereen wil op het podium eindigen. Ik ga uiteraard mijn best doen. Het verspringen kan het verschil maken, aangezien ik onlangs over zes meter heb gesprongen en dat heb ik nog niet gedaan tijdens een meerkamp", aldus Sofie Dokter na dag één.

Sprintvrouwen in finale

Alle sprinters wisten zich eenvoudig te kwalificeren voor de halve finales van de 100 meter. N’ketia Seedo en Minke Bisschops bij de vrouwen, Xavi Mo-Ajok en Keitharo Oosterwolde bij de mannen. “Alle Nederlanders zijn door naar de halve finales, dus hopelijk kunnen we vanavond mooie dingen laten zien”, aldus Xavi Mo-Ajok, net na de series.

De halve finales verliepen voor de twee vrouwen voortvarend. Minke Bisschops liep een persoonlijk record van 11.35 sec. Alleen Dafne Schippers liep op die leeftijd in Nederland harder. “Ik had het gevoel van ‘het moet nu’. Stiekem hoop ik morgen op goud, maar ik wil zeker op het podium staan”, vertelde Bisschops na haar halve finale. Ook N’ketia Seedo mag zich gaan opmaken voor de eindstrijd (11.57 sec.): “Ik hoop op een uitschieter in de finale. M’n oude vorm heb ik nog niet helemaal te pakken. Het is mooi om met Minke in de finale te staan. We kunnen elkaar ondersteunen tijdens de wedstrijd.”

Wat de vrouwen wel lukte, lukte de mannen helaas niet. Xavi Mo-Ajok miste op één honderdste de finale. Keitharo Oosterwolde liep in de halve finale een SB van 10.53 sec. “Het is een kleine teleurstelling. Het was niet mijn beste race. Ik denk dat de finale haalbaar was als ik iets scherper was geweest”, aldus Oosterwolde.

Grote 'Q' voor van Daalen en Knijnenburg

De Europees kampioene discuswerpen - Alida van Daalen - wist zichzelf met een afstand van 53.03 meter rechtstreeks te kwalificeren voor de finale. “Het doel was om mezelf te kwalificeren met een grote Q. Het maakte me niet uit of dat met een aantal meter was of met vijf centimeter. Net zoals twee jaar geleden mik ik op een medaille”, aldus de regerend kampioene. De finale van het discuswerpen is vrijdag 16 juli.

Anne Knijnenburg zat bij de eerste drie in haar serie op de 800 meter. Dat betekent dat we haar sowieso gaan terugzien in de halve finale van vrijdag. Zelf zei ze daar het volgende over: “Het ging prima en ik heb nog kunnen inhouden, dus eigenlijk ging het gewoon goed. Ik wil echt in de finale komen en ik vind het warme weer eigenlijk best lekker voor een 800 meter.”

Van Riel wel, Baltus niet

Op de 1500 meter stonden twee Nederlanders aan de start. Rick van Riel, van het CTS GROUP talententeam, wist zich als enige van de twee te kwalificeren. Van Riel: “Twee jaar geleden eindigde ik als vijfde, dus ik zou teleurgesteld zijn als ik met minder naar huis ga. Het is toch een soort erekwestie binnen de familie (red. tussen Rick en broer Robin van Riel).” Noah Baltus kwam helaas tekort op de 1500 meter.

Fokkenrood wordt vierde, van den Berg DNF

Fokkenrood en van den Berg trotseerden de hitte en stonden allebei aan de start van de 3000 meter. Jesse Fokkenrood was de eerste die mocht lopen en hij deed dat met verve. Hij eindigde als vierde in zijn serie, wat hem een rechtstreekse kwalificatie voor de finale van zaterdag opleverde. Jesse: "Ik kwam iets te snel op kop te zitten en maakte wat tactische fouten. In de finale ga ik de kat uit de boom kijken. Maak ik geen tactische fouten, dan kan er iets moois gebeuren."

De laatste atlete die op dag één in actie kwam was Emmy van den Berg. Tot 2100 meter liep ze mee met de beste van de race, helaas moest ze na 2200 meter afhaken en kreeg zij een DNF achter haar naam. 

Where to watch

Fotografie: Coen Schilderman